szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Első alkalommal a készülékeket az Arizona-beli Phoenixben tesztelték, s a programot most...

Első alkalommal a készülékeket az Arizona-beli Phoenixben tesztelték, s a programot most más, nagyobb repülőterekre is kiterjesztik. Az egész alakot átvizsgáló gépek azonnal panaszok áradatát indították el a személyiségi ügyekkel foglalkozó jogászoktól, a Szállításbiztonsági Kormányzat (TSA) azonban leszögezte, hogy már lépéseket tettek az egyének jogainak védelmében, és állításuk szerint a phoenixi utasok 90 százaléka inkább ezt a módszert választaná, mint a motozást.

A milliméter hullámokat kibocsátó műszert hamarosan használni kezdik New Yorkban a John F. Kennedy (JFK) Nemzetközi Repülőtéren, valamint Los Angelesben a Nemzetközi Repülőtéren (LAX), közölte Kip Hawley a TSA munkatársa a Kongresszus előtt.

A TSA legalább 30 műszer vásárlását tervezi idén, hogy minél előbb használatba tudják venni azokat az Egyesült Államok repülőterein. A TSA két különböző módszert vezet be a JFK-n és a LAX-on, mert szeretnék megtapasztalni a készülékek leghatékonyabb használati módját.

A JFK-n azoknak az utasoknak, akiket másodlagos ellenőrzésre küldenek, választási lehetőséget biztosítanak a motozás vagy a testkép átvilágítás között. Az utasok személyiségi jogainak védelmében a műveletet végző tiszt egy fülkében ül, és nem láthatja az utast. Az utas arcát kitakarják, a képet pedig nem tárolják, jelentette be a TSA.

A los angelesi repülőtéren az új műszereket közvetlenül az ellenőrző pontok magnetométerei mögött helyezik el. Az utasokat folyamatosan és véletlenszerűen választják ki a testkép átvizsgáláshoz, ám mindig tudatják velük azt is, hogy lehetőségük van motozásra is.

A TSA szóvivője azt is elmondta, hogy az ügynökség egy másik testkép átvilágító technológiát, a Backscattert is vizsgál, amelyet már használnak Phoenixben, a Sky Harbor Nemzetközi Repülőtéren.

Testképelemző műszereket már használnak a repülőtereken Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Japánban, Ausztráliában, Mexikóban, Thaiföldön és Hollandiában, valamint jó néhány bíróságon és fegyintézetben Virginia, Colorado, Pennsylvania, Kalifornia és Illinois államokban. A Sky Harbor tavaly októberben kezdte alkalmazni.

Hawley azt is bejelentette, hogy a TSA további 580, multi-view-ra alkalmas röntgen készüléket vásárol, amelyekkel az utasok kézipoggyászának átvizsgálását végzik majd, s ezzel együtt már összesen 830 eszköz lesz forgalomban. A műszerekkel a vizsgálók sokkal tisztább, részletesebb képet kapnak. Év végéig a repülőterek mintegy 600 hasonló készüléket fognak beszerezni.

A technológia igen jelentős előrelépést jelent a biztonság terén, mivel egy szoftver segítségével a folyékony robbanóanyagokat is képes érzékelni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bulgária is szigorít, megbetegedett a kormányfő

Bulgária is szigorít, megbetegedett a kormányfő

A washingtoni tárgyalás után is folytatódott a harc Hegyi-Karabahban

A washingtoni tárgyalás után is folytatódott a harc Hegyi-Karabahban

Kijárási tilalom van Szlovákiában, szinte csak munkába lehet járni

Kijárási tilalom van Szlovákiában, szinte csak munkába lehet járni