szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Virtuális rotterdami túránk során István (27) kalauzol bennünket, aki...

Virtuális rotterdami túránk során István (27) kalauzol bennünket, aki PhD-hallgató kutatóként dolgozik a rotterdami egyetemi klinikán, ahol a Hollandiában egészségügyi ellátásra szorulók számát, prognosztizálják különböző statisztikai módszerekkel.

Mióta vagy ebben a városban?
2006 szeptemberében érkeztem Rotterdamba egy 12 hónapos Health Economics Master programra. A tervem az volt, hogy elvégzem és hazamegyek, de a PhD meghívásra nem tudtam nemet mondani, úgyhogy most már másfél éve itt vagyok.

Mivel foglalkozol?
Egy három éves kutatási szerződésem van a Közegézsegügyi Tanszékkel, ahol legfőképpen két dologra szeretnénk választ találni. Egyrészt azt vizsgáljuk, hogyan alakul a jövőben az egészségügyi ellátást igénylők száma, milyen terhet jelent majd ez az akkori a kormányzatnak, hiszen 10 év múlva Hollandiában is elkezd nyugdíjba menni az első „baby-boom” generáció. Másrészt azt kutatjuk, hogy a növekvő várható élettartammal párhuzamosan milyen arányban változik az egészséges élettartam.

Meddig tervezel maradni Rotterdamban?
Elvileg még 2.5 évem van hátra a szerződésemből, de azt mondják, hogy általában 4 év alatt szokás befejezni a PhD-t. Szóval, valószínűleg még legalább 3 évig.

Egyedül laksz, többen van családdal?
Jelenleg egyedül. Többször költöztem már egyik helyről a másikra itt Rotterdamban is. Mivel alapvetően az albérlet a legdrágább része az életnek, az ember eléggé hamar rájön, hogy nem könnyű jó és relatíve olcsó helyet találni.

Miit szeretsz a legjobban a választott városodban?
Erre egyszerű a válasz. Egyfelől a szakmai lehetősegeket, mivel ezeket aligha érhettem volna el Magyarországon. Másfelől a nyugat-európai mentalitást. Mindkét területen lenne mit tanulnunk.

Rotterdami látkép az Euromastról
©

Mit szeretsz a legkevésbé ott?
Azt, hogy egyelőre nem beszélek hollandul (ami persze leginkább az én hibám), ezért jórészt nem értem, hogy mit mondanak körülöttem vagy a tv-ben az emberek egymásnak. Másfelől viszont nem teljes mértékben sztereotípia csak az a vélekedés, hogy Hollandia nem a konyhájáról híres.

Mi hiányzik a legjobban Magyarországról?
Erről viszonylag sokat tudnék beszélni. Elsősorban persze a család és néhány jó barát, de sok kis „apróság” is legalább annyira. A szép lányok, akik szembejönnek az utcán, egy jó gulyásleves a Kálvinon, egy hideg sör a valamelyik romkocsmában vagy csak egy kis séta az Andrássy úton.

Szerinted miért érdemes ebbe a városba utazni turistaként?
Rotterdamban nincs sok turista látványosság, egy nap alatt meg lehet nézni majdnem minden érdekességet. A második világháborúban gyakorlatilag porig bombázták a várost, és az újjáépítés eléggé egysíkúra, modernre sikeredett. Manapság sok felhőkarcolót látok épülni, van két szép híd, egy kilátótorony, zöld parkok, hogy csak a pozitívumokat említsem.

Mi az amit feltétlenül megmutatnál egy odalátogató ismerősnek, barátnak?
Mindenképpen elvinném a Euromastba (a kilátótorony) vacsorázni egyet. A kilátás fantasztikus, este a magas épületek és a hidak gyönyörűen ki vannak világítva. A másik irányban pedig az ember a horizontig elnyúló hatalmas kikötőt látja. Megragadó látvány, szerintem érdemes megnézni.

Napi költségek Rotterdamban
Egy kávé: 1-1.5 euró
Egy sör:   1.5-2 euró
Egy hamburger: 1 euró
Egy taxiút (átlag): 10-20 euró

Mi az amiről, szerinted csak az ott lakók tudnak, nincs benne az útikönyvekben, de kár lenne kihagyni?
Egy ilyen jut most eszembe. Van egy hatalmas télapó szobor az egyik múzeum udvarában. Úgy tudom eleinte valamelyik belvárosi utcán volt, de közfelháborodás lett belőle, ezért eldugták. Ennek az oka az, amit a télapó a kezében tart. Lehet fagyinak is nézni, de valójában egy vibrátorról van szó. Ha valaki szereti a helyi különlegességeket, az megtalálja a számítását.

Mi az, amit nem érdemes megnézni, hiába benne van az útikönyvekben?
Nem igazan tudom, mit mondanak az útikönyvek Rotterdamról, bár kétlem, hogy oldalakon keresztül áradoznának a helyi nevezetességekről. Ez egy különös hely még Hollandián belül is. Az szoktak mondani, hogy valaki vagy nagyon szereti, vagy nagyon nem, de megnézni legalább egyszer mindenképpen érdemes.

A lakóhelyed környékén (30-50 km-es körzetben) milyen látnivalókat ajanlanál?
A környező települések közül Delftet nagyon szeretem. Kinderdijk-be pedig csak komppal lehet átjutni, ahol fantasztikus malmokat látni a csatornák mentén, vagy Rokanje, ahol az Északi-tenger homokos partjára lehet kisétálni, nekem mind nagy élmények voltak.

Van-e kedvenc kávézód, éttermed, szórakozóhelyed?
Van egy kifejezetten jó kávézó a belvárosban (Mockamore), hatlamas adag capuccinót lehet inni méregdrágán, de heti egyszer megéri. Mi oda szoktunk járni péntekenként. Éttermek közül is lehet válogatni, az olasztól kezdve az indonézig itt is minden van, mint minden más nagyobb varosban. Bulizni viszont nem nagyon járok, vagy legalábbis átlagosan havi nem több mint egyszer.

Mire figyeljenek szerinted a turisták, milyen veszélyek leselkedhetnek rájuk felétek?
Rotterdamnak a déli fele állítólag nem a legbiztonságosabb. Mivel kikötőváros, sokféle ember megfordul errefelé, de alapvetően nem kell jobban félni mint Budapesten. Egyedül a bicikliket lopjak az arra specializálódott szakemberek.

Mire készüljön fel egy magyar turista, aki odalátogat? Szükség van-e speciális konnektor-átalakítóra, pénzre, vízumra, vagy más egyébre?
Általánosságban, aki Hollandiába utazik, az hozzon magával meleg esőkabátot! Az idŐjárást külön meg kell szokni, de mivel EU-n belül van, a fentiek közül csak az euróról kell gondoskodni.

Te hová szeretnél elutazni?
Magyarországon jelen pillanatban egy hosszú, forró fürdős hévízi hétvégéért rajongani tudnék. Külföldön szívesen elmennék végre Berlinbe vagy Szentpétervárra.

- JB -

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Politico: Trócsányi perrel fenyegeti a Néppártot

Politico: Trócsányi perrel fenyegeti a Néppártot

Ilyen volt, ilyen lett: 35 kiló gyapjútól szabadítottak meg egy elvadult juhot

Ilyen volt, ilyen lett: 35 kiló gyapjútól szabadítottak meg egy elvadult juhot

Összelegóztak egy teljes városrészt a Los Angeles-i hajléktalanoknak

Összelegóztak egy teljes városrészt a Los Angeles-i hajléktalanoknak