szerző:
travelline.hu

Péter (27) tíz évvel ezelőtt költözött Párizsba, saját...

Péter (27) tíz évvel ezelőtt költözött Párizsba, saját elmondása szerint Diana hercegnő balesetének éjszakajan érkezett a francia fővárosba. Gimnazista korában, kiküldetésbe érkező édesapját követve költözött ki, ahol a gimnázium után az orvosi egyetemet végezte el. Jelenleg orvostanhallgató rezidensként dolgozik.

Meddig tervezel Párizsban élni?
Egyelőre úgy tervezem, hogy megállapodok ebben az országban, mert rengeteg barátot szereztem és számtalan embert ismertem meg. A karrierem is mostanában kezd beindulni, ráadásul a fapadosoknak köszönhetően Európa egyre jobban zsugorodik, Budapest így relatíve közelinek mondható.

©

Egyedül laksz, többen van családdal?
Jelenleg egyedül élek egy Párizs melletti kisvárosban, szüleim lassan egy éve hazatelepedtek, hogy jól megérdemelt nyugdíjas életüket Magyarországon élvezhessék.

Mit szeretsz a legjobban abban, hogy ott laksz?
A nyitott és toleráns légkört. Mivel Párizs igazi kozmopolita metropolisz, mindenki szabadon teszi a dolgát saját életmódja szerint, anélkül, hogy abba bárki is beleszólna, vagy megítélné ezért. Másrészt, az itteni emberek, feltehetően az ország hosszú évtizedekre visszatekintő demokratikus tapasztalatai miatt nem veszik olyan véresen komolyan a politikát. Persze ennél jóval kellemesebb a város pezsgő kulturális élete és az érzés, hogy ott van az ember, ahol a dolgok történnek.

Mit szeretsz a legkevésbé ott?
A francia bürokráciát (amit egyébként a szovjet minta alapján építettek ki, erről persze nekünk is vannak tapasztalataink), ami annyira nehézkes, hogy sok letelepedni szándékozót rettent vissza. Az éghajlattal és a sok borús, szürke nappal is hosszú ideig nem tudtam megbékélni.

Mi hiányzik a legjobban Magyarországról?
Az igazi „ereszd el a hajam” házibulik, a non-stop boltok, a túró rudi és persze a termálfürdők.

Szerinted miért érdemes ebbe a városba utazni turistaként?
Mert a város sokszínűségéből és nemzetközi mivoltából adódóan tényleg mindenki megtalálhatja a számítását. Párizsban sétálva az embernek gyakran támadhat olyan érzése, mintha egy szabadtéri múzeumban lenne. Bármelyik utcában.

©

Mi az, amit feltétlenül megmutatnál egy odalátogató ismerősnek, barátnak?
Az éjszaka óránként villogó Eiffel-tornyot a Trocadero-ról. A Marais negyed, vagy a Saint Germaine des Pres kávézóit és az éjszakai nyüzsgést. Nyaranta a táncot kedvelőknek a Jussieux egyetem előtti rakparton szombat esténként szervezett szabadtéri táncos összejöveteleket. És persze egy Tecktonik bulit, ami a helyi fiatalok körében népszerű tánc-, és életmód irányzat. Tényleg látni kell!

Mi az, amiről szerinted csak az ott lakók tudnak, nincs benne az útikönyvekben, de kár lenne kihagyni?
Nem kitérni akarok a kérdés elől, de nem olvastam még párizsi útikönyvet. Én azt tanácsolom, hogy nyugodtan „vesszünk el” Párizsban, ismerkedjünk a helyiekkel a kávézókban és a bárokban. Kérdezzük meg őket a kedvenc helyeikről, de, mivel az emberek jóval közvetlenebbek, mint azt a sztereotípiák alapján elképzeljük, az sem elképzelhetetlen, hogy a végén ők visznek el minket bulizni.

Mi az, amit nem érdemes megnézni, hiába benne van az útikönyvekben?
A Place Pigalle-t és környékét; igen csak megkopott a hely varázsa, ráadásul az utóbbi években már elég rossz hírnévnek örvend. Ezen kívül nem vállalnám a felelősséget, ha valaki emiatt hagyna ki bármilyen igazi nevezetességet.

A lakóhelyed környékén (30-50 km-es távolságon belül) milyen látnivalókat ajánlanál?
Versailles belvárosát, a Place du Marché kávézóit és éttermeit. A Saint-Cloud parkot mely 400 hektárjával ideális terep sétára, biciklizésre, piknikezésre, vagy ha csak egy kis szünetet tartanánk a feltehetően zsúfolt párizsi látogatásunk során.

©

Van kedvenc kávézód, éttermed, szórakozóhelyed? 
Egyik kedvenc kávézom a TSE, távol-keleti hangulatú, trendi hely, kiváló zenével Párizs elegáns XVI. Kerületében. Télen, ha szerencséje van az embernek, akkor a begyújtott kandalló előtti fotelek egyikében talál helyet. Az éttermek közül a Le Tarmac-ot emelném ki. Modern dizájnú hely, elfogadható árakkal. Ez az egyetlen hely ahol például strucc steaket találunk az étlapon. Ott van még a Curieux Spagetti Bar, ami a Pompidou központ mögött található, nagyon finom tésztákkal, és vasárnaponként 11-16h-ig brunch-csal (az angol Breakfast es Lunch összevonásából: késő délelőtt, vagy kora délután hideg-meleg svédasztalos étkezés) ami ideális levezetése lehet egy szombat esti bulinak. Ami a szórakozóhelyeket illeti, szeretem a Queen-t a Champs-Élysées közepén, amely egy trendi fiatalos hely, vagy a Mix-et, ahol csütörtökönként buliznak az Erasmusos diákok. De ott van még a Metropolis, az Orly reptér mellett, ahol több ezren buliznak egyszerre öt teremben, két szinten, nagyon változatos közönséggel.

Mire figyeljenek szerinted a turisták, milyen veszélyek leselkedhetnek rájuk felétek?
Mint minden nagyvárosban, itt is akadnak zsebtolvajok, főleg a turisták által frekventált helyeken. De a rendőrök szinte mindenhol jelen vannak, ez biztonságérzetet nyújt.

Mire készüljön fel egy magyar turista, aki odalátogat? Szükség van-e speciális konnektor-átalakítóra, pénzre, vízumra, vagy más egyébre?
Schengennek hála már csak euró kell, vagy egy bankkártya, és a jég hátán is megél az ember.

Te hová szeretnél elutazni?
A következő úticéljaim között New York, London, és Montréal szerepel.

-JB-

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Még egy helyettest kinézett magának Karácsony Gergely

Még egy helyettest kinézett magának Karácsony Gergely

Török offenzíva - A kurd harcosok kivonultak Rász al-Ainból

Török offenzíva - A kurd harcosok kivonultak Rász al-Ainból

Tisza Istvánra nevezné át a Szabó Ervin Könyvtárat a Mi Hazánk

Tisza Istvánra nevezné át a Szabó Ervin Könyvtárat a Mi Hazánk

Videó: Üzletileg nagyon bejött a horror-autómosó

Videó: Üzletileg nagyon bejött a horror-autómosó

Kósa: Jobbat tenne egy újabb választás Borkainak és Győrnek is

Kósa: Jobbat tenne egy újabb választás Borkainak és Győrnek is

Oslóban azt kérik a lakosoktól, hogy pisiljenek a zuhanyzóba

Oslóban azt kérik a lakosoktól, hogy pisiljenek a zuhanyzóba