szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Általánosan népszerűbbnek tűnik a Balaton, mint néhány éve, elsősorban...

©

Általánosan népszerűbbnek tűnik a Balaton, mint néhány éve, elsősorban néhány kitüntetett település (Siófok, Balatonlelle, Zamárdi, Balatonalmádi, illetve az északi parton Balatonfüred, Keszthely, Badacsony, Szigliget, Tihany). Sokan keresnek tóparti nyaralót, sőt, egyre több fővárosi is gondolkodik a végleges ideköltözésben, hiszen a közlekedési hálózat fejlődésével egyre „közelebb” kerül a tó.

Az új építésű lakóingatlanok szinte minden kategóriában keresettek, az olcsótól az exkluzívig. Emellett népszerűek az újszerű, víz közeli családi házak (30-55 millió Ft között), a sorházak kis kerttel (20 millió Ft körül), illetve – főleg a déli parton – az egyedi, kis telken álló, esetleg felújításra szoruló nyaralók is (4-600 m2-es telken 50-60 m2-es ház), minél közelebb a parthoz, de maximum 20 millió forintos értékhatárig.

Mindezekkel ellentétben, nagyon nehezen eladhatóak a korszerűtlen, rossz elosztású (sok kis szoba több szinten), nagyméretű - akár 200-400 négyzetméteres -, jellemzően 1970-1980-as években fizetővendéglátásra épült családi házak, nagyméretű villák, forgalmas főút mellett fekvő lakóingatlanok, illetve átlagos környéken lévő régi típusú ikerházak.

Jellemző, hogy a lakóingatlan piacon tapasztalható élénkülés fokozódó érdeklődést (illetve egyelőre inkább csak „puhatolózást”) váltott ki az üzlethelyiségek, és általában a fejlesztési területek iránt. A magyarok mellett holland, spanyol, izraeli cégek aktívak leginkább a lakáspiac beruházói oldalán.

A nagy árkülönbségekre jellemző, hogy míg Keszthelyen már lehet panellakást kapni 130 ezer Ft-os fajlagos áron, Balatonfüreden találkozhatunk 500 ezer Ft feletti árral új építésű, víz közeli apartman esetében. A családi házak, nyaralók árai ugyancsak rendkívül széles skálán mozognak: településtől, minőségtől és elhelyezkedéstől függően 50 ezer Ft-tól egészen 800 ezer Ft-ig is elmennek az árak.

Összességében elmondható, hogy az élénkülő, és részben az egész térséget átfogó fejlesztési programok által érintett tóparti ingatlanpiac esetében egy új reneszánsz eljöveteléről beszélhetünk. Ebben a piaci környezetben pedig érdemes ingatlanvásárlásban gondolkodni Közép-Európa legnagyobb tavának partján. 

OC

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lenyűgöző lelet került elő az apokaliptikus Pompejiből: úr és szolgája testét rekonstruálták

Lenyűgöző lelet került elő az apokaliptikus Pompejiből: úr és szolgája testét rekonstruálták

NNK: az influenza elleni oltás több, mint 70 százalékát már beadták

NNK: az influenza elleni oltás több, mint 70 százalékát már beadták

A bíró szerint sem voltak törvénytelenek a Trump által támadott pennsylvaniai szavazatok

A bíró szerint sem voltak törvénytelenek a Trump által támadott pennsylvaniai szavazatok