szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tovább élhetnek azok a nők, akik naponta négy-öt csésze kávét fogyasztanak, mint azok, akik nem kávéznak. A férfiakkal kapcsolatban ezt nem sikerült igazolni - írták spanyol kutatók az egyik legtekintélyesebb orvosi folyóiratban.

A kávé és frissítő hatóanyaga, a koffein évszázadok óta viták kereszttüzében áll. Megjelentek hírek, hogy a gyakori kávézás fokozza a szív- és érrendszeri halálozást, szívritmuszavart okoz, sőt rosszindulatú daganatok kifejlődéséhez vezet. Madridban most hozták nyilvánosságra két, több évtizedes vizsgálat eredményeit. Ezek az adatok megnyugtathatják mindazokat, akik ragaszkodnak a kávéivás szenvedélyéhez.
   
Esther Lopez-Garcia és munkacsoportja egészségügyben dolgozók óriásvizsgálatainak eredményeit elemezték. A csaknem 70 ezer nő egészségét először 1980-ban mérték fel és akkor kérdezték meg először valamennyiüket, miképpen élnek, táplálkoznak és kávéznak. Ezt néhány évenként megismételték. A kiinduláskor valamennyi résztvevő egészséges volt.
   
A férfiak száma közel 42 ezer volt. Kávézási szokásaikat, életmódjukat, egészségi állapotukat először 1986-ban jegyezték föl és a nőkhöz hasonlóan a vizsgálatokat 2-4 évente újra elvégezték. A kutatók azt vizsgálták, hogy az eltelt évtizedek alatt hányan haltak meg szív- és érrendszeri betegségben, rosszindulatú daganatban és akik meghaltak, életükben átlag hányszor emelték fel naponta a kávéscsészét.
   
Az adatokat módosították aszerint, hogy az elhunytak hány éves korukban fejezték be életüket, dohányoztak-e, vagy milyen egyéb kockázati tényezőjük volt, például kövérség, magas vérnyomás vagy cukorbetegség. A kérdés az volt, hogy a kávéivás kapcsolatban van-e az érelmeszesedés vagy a rák kifejlődésével, mivel bizonyos korábbi tanulmányok erre utaltak.
   
A spanyol vizsgálat eredményei igen biztatóak. Lopez-Garcia doktornő és munkacsoportja úgy foglalta össze véleményét: nem bizonyítható, hogy a kávézás egyértelműen védő hatású a szívinfarktus vagy a rák ellen, de az kimondható, hogy ilyen jellegű ártalmas hatása nincsen.
   
A férfiak körében értékelhető védőhatást nem észleltek. Azok a nők viszont, akik naponta két-három csésze kávét ittak, 18 százalékkal ritkábban haltak meg a megfigyelési idő alatt, mint a nemkávézók. A bármilyen okból bekövetkező halál kockázata pedig 26 százalékkal volt kisebb, ha a hölgy minden nap négy-öt kávét fogyasztott.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

A kávé véd az érelmeszesedéstől

Lényegesen kisebb mértékben meszesedik a koszorúere azoknak a holland nőknek, akik sokat kávéznak, mint azoknak, akik nem kedvelik a kávéitalt.

hvg.hu Plázs

A bőrrák új ellenszerei: edzés és koffein

Hajlandóak vagyunk egy-két csésze kávét elfogyasztani a reggeli testedzés után annak érdekében, hogy megvédjük magunkat a bőrráktól? Egy új kutatás szerint ugyanis a torna és a koffein megvéd a napsugárzás káros hatásaitól.

hvg.hu Tech

Egyetlen csésze kávéhoz 140 liter vízre van szükség

A szén-dioxid terhelést kifejező úgynevezett szénlábnyom (carbon footprint) mellett eddig kevéssé vették figyelembe az emberi működésnek a vizekre vonatkoztatott terhelését. Most azonban holland kutatók felmérései alapján már azt is megtudhattuk, hogy mennyi vízre van szükség egy kiló marhahús, vagy egy csésze kávé előállításához.

Medipress Plázs

Egyes nőket megvéd a mellráktól a kávé

Attól függően, hogy egy bizonyos gén melyik variánsa fordul elő egy nőben, a napi legalább 2-3 csésze kávé elfogyasztása vagy az emlőrák kialakulásának totális kockázatát csökkenti, vagy elhalasztja kialakulásának idejét – mutatták ki a svéd Lund Egyetem és a Malmö Egyetem kutatói.

hvg.hu Plázs

Mindennapi koffeinünk: csak használ?

A koffein hatásáról megjelenő hírek többnyire a túlzott fogyasztás negatív következményeit helyezik előtérbe. Ám szép számmal akad olyan átfogó vizsgálat, amely a kávé- és teaivás egészségmegőrző hatását mutatja.