A gyomor idegi blokkolása: a jövő diétája?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Egy új, beültethető orvosi eszköz, amelyet másokkal együtt a Mayo Klinika munkatársai fejlesztettek ki, kevésbé extrém és visszafordítható alternatívát kínál más súlycsökkentő sebészeti módszerekhez képest - olvasható a „Surgery” jelenlegi számában.

A folyóiratban ismertetett hat hónapos vizsgálat során három (ausztrál, mexikói és norvég) orvosi centrum közreműködésével, 31 betegen végeztek a vagus (bolygó) ideg blokkolását, más néven VBLOCTM vagus blokkoló terápiát, és ezzel átlagban 15 százalékos fogyást értek el. A résztvevők negyede több mint 25 százalékot, 3 páciens pedig több mint 30 százalékot fogyott.

A vizsgálat megtervezésében Michael Camilleri, a Mayo Klinika gasztroenterológusa segített. Camilleri szerint az volt a cél, hogy kevésbé drámai alternatívát találjanak a jelenlegi súlycsökkentő (bariátriai) műtétekhez képest, amelyekkel persze jelentős súlyvesztés érhető el. Az eddigi sebészeti technikában vagy lekötést alkalmaznak – a gyomor felső részén helyeznek el egy gyűrűt, hogy csökkentsék a gyomor befogadó kapacitását – vagy úgynevezett bipass, részleges gyomorcsonkító műtétet végeznek.

„A vizsgálattal kezdeti értékelés volt a célunk. A vagus ideg elektromos blokkolásával az elhízott páciensek már normális táplálékfelvételnél is teltnek érzik magukat”- magyarázza Camilleri. „A résztvevők nem voltak semmilyen diétán, még tanácsadást sem kaptak, mint a típusos lekötő vagy gyomorcsonkításos műtétek előtt. Azt akartuk megtudni, hogy egyedül az eljárással mekkora fogyás érhető el.”

Camilleri szerint a VBLOC terápia hasonló a szív-pacemakerhez, de ahelyett, hogy stimulálná a normális, szabályos szívritmust, nagy frekvenciájú elektromosságot használ az agy és a gyomor, valamint a hasnyálmirigy közötti idegimpulzusok blokkolására. A pacemaker folyamatosan ellenőrzi a szívet és szabályozza az ütéseket, a fogyni vágyó páciensek viszont egy kattintással aktiválhatják a VBLOC–t napközbeni viselés közben, így a blokkoló jel befolyásolja a gyomorfunkciókat, az elfogyasztott (kevesebb) étel pedig megemésztődik étkezés után.

A vezető drótokat laparoszkópos eljárással implantálták a hasüregbe, úgy, hogy az elektródok a vagus ideghez és az idegszabályozóhoz vezetnek, amely egy pacemaker méretű készülék a bőr alatt. Míg a gyomorcsonkításos műtétekkel végérvényesen eltávolítanak gyomorrészleteket, esetleg az étel útvonala is megváltozik, ezáltal nem visszafordítható eljárás, a VBLOC hordozható rendszer bármikor eltávolítható, korábbi ksérletek pedig már igazolták, hogy nem károsítja, illetve nem hat állandóan a vagus idegre. VBLOC-vel nem változik meg az emésztőrendszer anatómiája, mint az összes többi más sebészeti eljárásnál, és egyelőre nincs semmilyen ételintoleranciáról, hányingerről, hányásról adat, mint az gyakran megfigyelhető az említett eljárásoknál. 

Mivel Camilleri tervezte a vizsgálatot, és a Mayo Klinka szakorvosai és kutatói is részt vettek a fejlesztésben, ezért az eljárás teszteléséhez a kezdeti kutatást máshol végezték, hogy ezt semmilyen személyes érdek vagy konfliktus ne befolyásolja. A kezdeti kutatásban résztvett intézetek: a Flinders Orvosi Centrum, Adelaide-ben, Ausztráliában; a Mexikóvárosban lévő INNSZ; és Norvégiában, Trondheimben lévő Olav Egyetemi Kórház.

Camilleri szerint egy 300 beteggel és több orvosi centrummal készült úgynevezett kettős vak kísérlet fontos lépés lesz a műszer valós hatékonyságának megállapításához. „Egy nyílt kísérletnél, mint a jelenlegi esetben, mindig lehetőség van arra, hogy az eljárás azért működjön, mert a páciens hisz benne” - magyarázza. „A következő vizsgálatban, amely már elkezdődött, mindegyik páciensbe implantájuk az eszközt, de az esetek harmadában egy évig nem kapcsoljuk be a készüléket, azaz étkezések után nem blokkolódik az idegi jel; ezt álkezelésnek hívjuk. Sem mi, sem a páciens nem fogja tudni, hogy átmennek-e a blokkoló szignálok.  Ez a kulcstanulmány kideríti majd, hogy mennyiben felelős a placebohatás a súlyveszteségért.” 

„A kísérlet végeztével az álkezeléses esetekben is felkapcsoljuk a műszert, hogy részesüljenek a kedvező hatásokból” – mondja Camilleri. Az első vizsgálattal szemben lesz mód a személyes tanácsadásra és diétás módosításokra, ami sokkal valósághűbb összehasonlítást ad majd a vagusblokáddal elérhető súlycsökkenésről, összevetve az egyéb súlycsökkentő sebészeti eljárásokkal. A szakember szerint a jelenlegi eredmények biztatóak, de csak a következő vizsgálat derít majd fényt arra, hogy mennyire életképes alternatívája a VBLOC terápia az egyéb súlycsökkentő sebészeti megoldásoknak, és mely betegeknél lehet hatékony.