szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Egy meglepő új tanulmány szerint a sószegény diéta még rosszabb hatással is lehet a szívre, mintha sokat fogyasztanánk, de azért még ne kezdjük el habzsolni a chipset.

A Journal of General Internal Medicine online számában megjelent cikk nem erősíti meg, hogy az alacsony sótartalmú diéta önmagában rossz hatással van a szívre, viszont állítja, hogy azok, akik a legkevesebb sót fogyasztják, a legnagyobb arányban szenvednek szívbetegségekben. "Az eredmények azt mutatják, hogy nem állíthatjuk teljes bizonyossággal, hogy az alacsony sótartalmú diéta ártalmatlan” – fogalmazott Hillel W. Cohen, epidemiológiai és közegészségügyi docens a Yeshiva Egyetem Albert Einstein karán.

Cohen és munkatársai az 1988 és 1994 között végzett, mintegy 8 700 amerikai állampolgár bevonásával készült állami egészségügyi felmérés adatait dolgozták fel. Mindegyik résztvevő elmúlt 30 éves, és nem tartottak speciális sószegény diétát. A kutatók ezután megvizsgálták, mi történt az önkéntesekkel 2000-ig. Miután kizárták az egyéb rizikófaktorokat (például dohányzás, cukorbetegség), felfedezték, hogy a résztvevők legkevesebb sót fogyasztó negyedrészénél 80 százalékkal nagyobb a valószínűsége a szívebetgségeknek.

Cohen nem cáfolja, hogy a só rossz hatással lehet néhány ember szervezetére. Eddig a szívbetegség megelőzésére a sófogyasztás csökkentését javaslók azzal érveltek, hogy a magasabb nátriumfogyasztás összefüggésben van a magas vérnyomással. Sok tanulmány foglalkozott ezzel a kapcsolattal, de ha alaposabban megnézzük a számokat, az átlagos vérnyomás-eltérés kapcsolata az alacsony nátriumbevitellel nem igazán jelentős.

A kutató megkérdőjelezi ugyankkor, hogy érdemes-e korlátozni egészséges emberek sófogyasztását, különösen, ha az enyhébb változtatások esetleg semmilyen hatást sem váltanak ki. A tanulmányt nem arra tervezték, hogy kimutassa a közvetlen ok-okozati viszonyt a sófogyasztás és a szívbetegség miatt bekövetkező halálesetek között. Csak a lehetséges összefüggést keresték. Lehetséges, hogy a sófogyasztás hatással lehet más, nagyobb jelentőséggel bíró faktorokra, bár, Cohen állítása szerint ezt a lehetőséget igyekeztek megvizsgálni.

A már meglévő betegség lehet az egyik faktor - állítja Howard Sesso, bostoni docens. Szerinte a cikk szerzői talán nem tudták megítélni, hogy bizonyos résztvevők miért csökkentették a sófogyasztást. Mindent egybevéve a sófogyasztás veszélyei továbbra sem egyértelmű. „A normális vérnyomású betegek továbbra is fogyaszthatnak sót, de mértékkel, szem előtt tartva, hogy az étkezés teljes egésze számít.”
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Mégsem káros a sófogyasztás?

A hosszú idő óta fennálló orvosi hiedelemmel ellentétben a New Yorki Yeshiva Egyetem Albert Einstein orvosi karának kutatói szerint nem feltétlenül növeli a korai halál kockázatát, ha több sót fogyasztásztunk.

MTI Plázs

Gyomorfekélyt okozhat a túlzott sófogyasztás

A gyomorfekélyt, majd gyomorrákot előidéző állapot előbb alakul ki az átlagnál nagyobb mennyiségű sót fogyasztók körében, amennyiben eredetileg a Helicobacter pylori nevű baktérium okozta panaszukat.

MTI Plázs

A lakosság harmadát fenyegeti a túlzott sófogyasztás

A konyhasó ellen indított totális háborút az Amerikai Egészségügy Szövetség (The American Medical Association/AMA), hogy legalább felére csökkentsék a félkész termékek, valamint az éttermi fogások sótartalmát.

Megint beteg demokráciának nevezte a magyart Vera Jourová

Megint beteg demokráciának nevezte a magyart Vera Jourová

Pontosított a KSH: 2020 nem a második legrosszabb év volt a magyar demográfia elmúlt évtizedeiben, hanem a legrosszabb

Pontosított a KSH: 2020 nem a második legrosszabb év volt a magyar demográfia elmúlt évtizedeiben, hanem a legrosszabb

Feljelentették Stummer Jánost az alagutas információ miatt

Feljelentették Stummer Jánost az alagutas információ miatt