szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egységes intézménynek kell a nemrégiben felszámolt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) helyébe lépnie - hangoztatták pénteki közös sajtótájékoztatójukon a Magyar Pszichiátriai Társaság és a Pszichiátriai Szakmai Kollégium vezetői.

"Nem az ágyak hiányoznak, hanem az a koncentráltság, ami ott megvolt" - mondta Lehóczky Pál, a Magyar Pszichiátriai Társaság főtitkára, aki már azt is kedvező változásnak látja, hogy az új táravezető egyeztetésbe kezdett a szakmai szervezetekkel a kérdésről.
 
Borza Beáta, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa hivatalának főosztályvezetője a sajtótájékoztatón arra emlékeztetett: már tavaly, az OPNI bezárása előtt jelezték, hogy "baj lesz", majd egy munkatársuk egy egész éven át vizsgálta a helyzetet.
 
Szavai szerint "semmiféle alkotmányos indoka nem volt" a köznyelvben csak Lipótként emlegetett intézmény bezárásának, miközben "mindenki tudta", hogy az "tulajdonképpen pótolhatatlan", ráadásul az eljárás módja komolyan sérthette a betegek alapvető jogait. Mint mondta, nem az intézmény bezárását, hanem annak módját találták problémásnak.
 
A szakmai szervezetek vezetői szorgalmazták továbbá a járóbeteg-ellátás áttekintését, új beutalási rend bevezetését, valamint a rehabilitáció visszaillesztését a szakellátás rendszerébe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fordulópont: 2020-ban már több energiát nyertünk megújulókból az EU-ban, mint fosszilis energiahordozókból

Fordulópont: 2020-ban már több energiát nyertünk megújulókból az EU-ban, mint fosszilis energiahordozókból

A Wikipédia most 20 éves. De miből okosodtunk régen?

A Wikipédia most 20 éves. De miből okosodtunk régen?

Akár tíz évet is kaphat egy orvos, aki hálapénzt fogad el

Akár tíz évet is kaphat egy orvos, aki hálapénzt fogad el