szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Azoknál az elhízott nőknél, akiknek a túlsúlya főként hasuk környékén van, 70 százalékkal nagyobb valószínűséggel fejlődik ki hasnyálmirigyrák - állapították meg svéd kutatók.

Ezt az összefüggést férfiak esetében már korábban felfedezték, a British Journal of Cancer című szakfolyóiratban megjelent kutatási eredmények szerint azonban a nők kockázata is magasabb. 
 
A Karolinska Intézet munkatársai 138 ezer, menopauza után lévő amerikai nőt követtek nyomon hét éven át, közülük 251-nél alakult ki hasnyálmirigyrák. Derék- és csípőbőségük aránya alapján csoportokat alkottak a tanulmányozott nőkből, és azt találták, hogy azoknál, akiknél a kapott érték a legnagyobb volt, 70 százalékkal nagyobb valószínűséggel fejlődött ki ez a tumorfajta. 
 
A hasnyálmirigy rákját sokszor későn diagnosztizálják, gyakran csak akkor, amikor már szétterjedt, ezért nehéz a sikeres kezelése. Túlélési aránya igen alacsony, a diagnózist követő ötödik év után a pácienseknek mindössze 2-3 százaléka él. 
 
A szakemberek úgy vélik, az elhízás az inzulinszint növekedésén keresztül emeli a hasnyálmirigyrák kockázatát. Az elhízás kockázatnövelő hatását korábban már több más ráktípusnál jelezték kutatók.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Milyen betegségeket okozhat a hasi elhízás?

A hasi elhízás akkor is a koszorúér-betegség súlyos kockázati tényezője, ha még nem jár lényeges testsúlytöbblettel. A most befejeződött szívgyógyász világkongresszus egyik ülésszakán ezt a sokak számára kellemetlen felismerést hangsúlyozták a szakorvosok.

MTI Plázs

Miért veszélyes a hasi elhízás?

Az egészségi állapot alakulása szempontjából nagy jelentőségű hasi elhízás veszélyeire kívánta felhívni a lakosság figyelmét a sanofi-aventis gyógyszervállalat által 2005-ben útnak indított egészségvonat, amely az eltelt két év folyamán körbejárta az ország összes megyéjét. A budapesti végállomásig csaknem tizenötezer látogató kereste fel, hogy részt vegyen az ingyenes szűréseken.

Tudatosan veszi el a kedvét a szegényeknek a gyerekvállalástól a kormány

Tudatosan veszi el a kedvét a szegényeknek a gyerekvállalástól a kormány

Megaberuházásokkal lendítené fel a török gazdaságot Erdogan

Megaberuházásokkal lendítené fel a török gazdaságot Erdogan

800-1000 éves érméket találtak Kínában, tízezernél is többet

800-1000 éves érméket találtak Kínában, tízezernél is többet