szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hasi elhízás akkor is a koszorúér-betegség súlyos kockázati tényezője, ha még nem jár lényeges testsúlytöbblettel. A most befejeződött szívgyógyász világkongresszus egyik ülésszakán ezt a sokak számára kellemetlen felismerést hangsúlyozták a szakorvosok.

A legújabb adatok szerint az emberi történelem során először több Földünkön az elhízott ember, mint az éhező, vagyis - a mezőgazdasági válság ellenére - a kövérek világában élünk.
 
A Buenos Aires-i világkongresszus előadói kiemelték annak fontosságát, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kockázataként megjelenő elhízásban a zsírszövet megoszlása igen jelentős szempont. Előfordulhat az is, hogy a testtömeg-index a normális értéktartományban helyezkedik el, de ha felhalmozott zsír a hasüregben található, az infarktus kockázata nőtt.
 
Ráadásul az érelmeszesedés kockázati tényezői közül az elhízás ritkán jár egyedül. Gyakori az úgynevezett szív és anyagcsere tünetegyüttes: a magas vérnyomás és a kóros vérzsírszint, a kezdődő vagy már kialakult cukorbetegség kíséri a hasi elhízást.
 
Ez azt jelenti, hogy ezeket párhuzamosan, együtt kell kezelni. Arra is rámutattak a kutatók, hogy az egyes tényezők javulása a többi rizikófaktort ugyancsak kedvező irányba mozdítja el: a testsúly alapos csökkentése például a vérnyomást és a vércukor szintjét is javítja. A hasi elhízás kezelése megfelelő étrendi változtatásokat igényel, de az utóbbi időben olyan gyógyszer is megjelent, amely ugyancsak jó hatású a szív és anyagcsere tünetegyüttes többi elemére is. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Mit tehetünk a halálos belső háj ellen?

Belső szerveink között is felhalmozódhat nagyobb mennyiségű háj, akkor is, ha nem vagyunk túlsúlyosak. Ezt nevezzük zsigeri zsíroknak, amihez magas vérnyomás, infarktus, agyvérzés, emelkedett vérzsírszint, cukorbetegség társulhat.

MTI Plázs

Több túlsúlyos, mint alultáplált ember

A történelem során először van több túlsúlyos ember a világon, mint alultáplált - hangzott el az osztrák sebésztársaság innsbrucki kongresszusán, amelyen egyebek között az új sebészeti technikák alkalmazása és továbbfejlesztése az egyik fő téma.

hvg.hu Plázs

Öt tipp: hogyan előzzük meg az elhízást?

Az elmúlt három évben rekordszintet ért el a gyermekkori elhízás. De ki a felelős, s mit tehetünk ez ellen? A gyermekkori túlsúlyosság sikeres megelőzését és kezelését otthon kell elkezdeni, így itt az ideje, hogy változtassunk étkezési szokásainkon.

Pécs önállóan szervezne színházfesztivált a POSZT helyett

Pécs önállóan szervezne színházfesztivált a POSZT helyett

Megkapták a kísérleti oltást a majmok a San Diegó-i állatkertben

Megkapták a kísérleti oltást a majmok a San Diegó-i állatkertben

Az RMDSZ marad az Európai Néppárt frakciójában

Az RMDSZ marad az Európai Néppárt frakciójában