szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mindössze napi kétórányi napozás felére csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának kockázatát a napsütés hatására keletkező D-vitamin révén - állítják olasz kutatóorvosok.

"Nyáron használjuk ki a napfény áldásait, mivel a szabadban eltöltött két óra felére csökkenti a prosztata-, emlő- és vastagbélrák kialakulásának kockázatát" - szögezte le Patrizio Mulas, az olasz kórházi bőrgyógyászok szövetségének elnöke. 
 
"Az ember szervezetében a napfény hatására keletkezik D-vitamin, amely védelmet nyújt még a fertőző, az autoimmun és a szív és érrendszeri betegségek ellen is" - tette hozzá a kutató, aki elmondta, hogy a Clinical Journal című folyóiratban frissen publikált, a Bostoni Egyetem endokrinológiai tanszéke által készített tanulmány is megerősíti a napsütés jótékony hatását. 
 
A D-vitamin hiánya meglehetősen gyakori jelenség, amely Mulas szerint szélsőséges esetben akár 250 százalékkal is megemelheti a vastagbél rosszindulatú elváltozásának rizikóját. 

"Előfordul, hogy a bőrráktól való félelmünk miatt nem megyünk a napra, ám ezzel sokkal nagyobb kárt okozunk a szervezetünknek" - jelentette ki a bőrgyógyászok szövetséségének elnöke.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Plázs

Vastagbélrák: hogyan kerülhető el a biztos halál?

Magyarországon évente kilencezer új betegnél diagnosztizálnak vastag- illetve végbélrákot, amivel a kór a második leggyakoribb rosszindulatú betegség lett itthon. A jó hír csupán az, hogy a baj korai felismerésével szinte valamennyi esetben garantált a gyógyulás. Így szinte érthetetlen a riasztó halálozási adat: csaknem minden második páciens belehal a betegségbe. Hogyan ismerhető fel időben, s hogyan orvosolható a halálos kór? Február 4. a rák világnapja.

Plázs

Milyen maradandó károsodást okozhat a napozás?

A napfény hatására kialakult bőrreakcióknak, betegségeknek alapvetően három típusuk van: ilyen a normál bőr reakciója, amely bárkinél kialakulhat, ám a fény okozta bőrbetegségek nem jelentkeznek egészségeseknél. A napfény hatására súlyosbodhatnak a már meglevő bőrbetegségek is - írja a Weborvos.hu.

hvg.hu Plázs

Vastagbélrák: mennyire kellemetlen a szűrés?

A vastag- és végbélrák itthon a második leggyakoribb daganatos megbetegedés, annak ellenére, hogy a legjobban szűrhető, s ezzel együtt a legjobban gyógyítható rákfajta, évente öt-hatezren halnak meg miatta. Íme egy meggyőző beszámoló, miért vállaljuk be a kellemetlen vizsgálatot.

MTI Plázs

A napozás kerülése a legjobb módszer bőrrák ellen

A bőrrák megelőzésére hasznosabb módszer a napozás kerülése, mint a napsugár káros hatásai ellen óvó olajok és krémek használata - ezt tartalmazza a neves bőrgyógyászok által a The Lancet című brit folyóirat számára írt, annak legfrissebb számában közölt tavaszi figyelmeztetés.

Gyökeres váltásra készül a túlélés érdekében a Neckermann új tulajdonosa

Gyökeres váltásra készül a túlélés érdekében a Neckermann új tulajdonosa

A kormány sem tartja be oltási tervét, nem csoda, hogy sokan ügyeskednek

A kormány sem tartja be oltási tervét, nem csoda, hogy sokan ügyeskednek

Nulla kredittel zárhatják le az SZFE-hallgatók őszi félévét

Nulla kredittel zárhatják le az SZFE-hallgatók őszi félévét