szerző:
travelline.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

1.

©

1. Egy jó és egy rossz hírrel kell kezdenünk összeállításunkat, amelyek feltehetően megváltoztatják majd az utazási kedvet az Egyesült Államokba. Először is kezdjük a kellemetlen oldallal: sajnos ezen a télen sem a Malév, sem a Delta nem indít közvetlen járatot az USA-ba, és egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor várható változás ezen a téren. Az utat tehát jobban meg kell szervezni, de a helyzetet talán megkönnyíti a hír, mely szerint jövő év elejétől várhatóan vízummentesen utazhatunk az Egyesült Államokba. Mindezt Göncz Kinga külügyminiszter jelentette be a napokban. Elkészült ugyanis a magyar-amerikai vízummentességi megállapodás. Hogy mikor írják alá, azt még nem tudni. Az Egyesült Államok minden év október elején vizsgálja meg, hogy a vízumköteles országokból hány vízumkérelmet utasítottak el az előző egy évben. Csak az az ország kaphat vízummentességet, ahol az elutasítások nem haladják meg a kérelmek 10 százalékát. Göncz Kinga szerint, "bőven a 10 százalék alatt vagyunk".

2. Vezetni remek élmény Amerikában, az utak szélesek, a benzin olcsó, az autók hajó méretűek, és sebesek. Az autóbérlés egyszerűbb, ha még itthon lefoglaljuk, a repülőtereken ugyanis nehéz a választás, mert a kölcsönző telepek egymástól és a repülőtértől is messzebb vannak, így egy kis irodában összehasonlítás nélkül köttetik az üzlet. A www.carhire3000.com weboldalon körülnézhetünk a cégek között, típus és árfekvések terén, de használjuk a választott autókölcsönző cég közvetlen weboldalát a foglalásra. A Dollar amerikai részlege egy viszonylag laza társaság, akik veszik az amerikaiak kocsihoz láncolt attitűdjét, és nem számítanak fel komolyabb felárat mindenért, például ha az autót más városban tesszük le, mint ahol felvettük. Általában egy kisebb kategóriájú kocsira érdemesebb alkut kötni, ha nagyobb távolságokra, vagy államok között utazgatunk. A legtöbb esetben (ez társaságonként változhat) ugyanis azt a kocsit fogja a bérlő megkapni, amelyet vissza kell utaztatni. Tehát ha például Kaliforniából Arizonába megyünk, arizonai rendszámú kocsit kapunk, hogy az visszatérhessen a rendeltetési helyére, és meglehet, hogy malacunk van, és egyetlen ilyen autó van a gépparkban, az pedig egy Hyundai Santa Fe

©

3. Mint már említettük, az utak szélesek és a vezetés biztonságos élmény, de az amerikai közlekedési szabályok mások mint, az európaiak, ezért fontos, hogy gondosan átböngésszük őket, mert van egy két -főleg nőket- összezavaró szabály az iskolabuszokkal, és a balra kanyarodással kapcsolatban, amit keményen büntetnek. Kisebb utakon kilométereket tehetünk meg anélkül, hogy bárkivel találkoznánk, beleértve egy másik autót is. Ez persze egyedül a rendőrre nem értendő, aki bárhol, és bárhonnan előbukkanhat, így a szabadság élményétől feldobva se tépjünk a megengedett sebességnél gyorsabban, mert a közlekedési rendőrök a szabálysértéseknél már csak magukat veszik komolyabban. A kocsinkat - a távolságok miatt - mindig tankoljunk tele (a matek tudásunkra többször is szükség lesz a gallon és a liter átszámításánál), és legyen nálunk elsősegélycsomag és a fontosabb gyógyszereink. A teljes körű beteg és balesetbiztosítás elengedhetetlen Amerikában, hiszen nincsen állami egészségügyi rendszer, így csak tetemes összegekért látják el a beteg embert.

4. Az amerikai úthálózat egyszerű, a legtöbb út egyenes, és a rácsos négyzethálós utcarendszer minden városra jellemző, ettől rendkívül könnyű az eligazodás még a nagyvárosokban is (kivéve persze New Yorkot, ahol a közlekedés lehetetlen a taxik miatt). Útbaigazítást is könnyű kérni a számozott utcák miatt, de ennek ellenére az összes előre tervezett programunk útvonalát előre nyomtassuk ki, internetről. A MapQuest nevet viselő weboldalon remek térképeket lehet nyomtatni, és írásos navigációt is, kérhetünk. Ezzel meg lehet spórolni a sat-nav bérlését, amelyet az autókölcsönzők, igen drágán ajánlanak kihasználva, hogy az Európában kapható Tom-Tomok és navigációs készülékek többsége nem ismeri az amerikai utakat.

5. Amerika nem olyan félelmetes, mint amilyennek a filmekből kitetszik. Ma már az olyan nagyvárosok mint New York és Los Angeles is viszonylag biztonságosak, ha a kellemes negyedekben és a nevezetességek körül maradunk, és nem merészkedünk a távoli külvárosokba. Kocsival igen nehéz rossz környékre keveredni, néhány környék pedig rosszabbnak látszik, mint amilyen. Érdemes észben tartani, hogy az amerikaiaknak legtöbbször egymással van problémája és nem a turistákkal. Az egyetlen súrlódási pont az lehet, hogy a nagyobb városokban teljes a közlekedési káosz, és gyakori a tettlegességig fajuló dugóvita. Ezért fontos hogy, ne tegyünk semmilyen provokatív gesztust senki felé, aki vezetés közben elénk vág (ez szinte állandó), vagy befurakodik, és reagáljunk totális fapofával, ha valaki provokálni próbál bennünket.

[[ Oldaltörés: További 5 tipp ]]

©

6. Ha fly and drive utat tervezünk, a legtöbbet akkor láthatunk, ha nem körutat teszünk, hanem más végcélt jelölünk ki, attól ahonnan elindultunk. Időpazarló ugyanazt az utat kétszer megtenni, ezért például, ha Los Angeles-Las Vegas úton gondolkodunk, akkor ne LA-be térjünk vissza, hanem San Franciscóba, vagy San Diegoba. Az autópályák helyett pedig használjuk a kisebb utakat, amelyek sokszor olyan lélegzetelállító tájakon vágtatnak, amelyre a térkép alapján nem is gondolnánk. Hat óránál többet soha se vezessünk, és bátran válasszunk az útszéli gyors éttermekből, amelyek nélkül nincs amerikai fíling, főleg ha a rádiót is country zenére vagy amerikai rockzenére hangoljuk.

7. Ha hotelt foglalunk, akkor a www.hotels.com és az www.expedia.com weboldalakon nézzünk körül. Az expedia oldalán nagy előnye, hogy elolvashatjuk a turisták véleményét mielőtt hotelt választunk. Rengeteg hasznos tanácsot olvashatunk a környékről, esetleges csótányokról az ágy alatt, olcsó és finom reggeliző és vacsorázó helyekről. A szabály itt is ugyanaz, mint a kocsik esetében: a kiválasztott hotelt foglaljuk le közvetlen weboldaláról. Sőt! A hotelek oldalain nézzünk jól körül, mert előfordulhat, hogy az időpontunk beleesik valamelyik aktuális akcióba, és még olcsóbban hozzájuthatunk a kiszemelt szobához. Próbáljuk az utazásunkat, az ünnepi szezonokon kívülre szervezni, mert az árak Halloween, a Függetlenség napja, és a Hálaadás körül megduplázódnak, sok helyen a hétvégi árak is magasabbak. Az összegektől nem kell megijedni, szobaárat és nem személyre fizetünk, így egy dupla ágyas szobában egy egész család elférhet. Tartsuk szem előtt azonban, hogy a nagyvárosi butik hotelek rendkívül kicsik, de pl. Las Vegasban akár öt ember is aludhat egy szobában, és még több egy suite-ben.

8. Ami az étkezést illeti, Amerikában két méterenként van egy étkezde. Sokszor a világ összes konyhája megtalálható, 5 km-es körzetben. Az ételek olcsóak, rendkívül kalóriadúsak, az adagok pedig óriásiak. Ami a reggelit illeti, ha nem társasággal utazunk, próbáljunk olyan hotelt választani, ahol a reggeli ára benne van a szobaárában, ezzel jelentős összeget megspórolunk. A kontinentális reggeli jórészt olyan édes dolgokból áll, minta bagel, meg az amerikai palacsinta juharsziruppal, ezért ha valaki cukorbeteg, ezt előre jelezze a hotelnek.

©

9. Amerikában nem működnek a régi mobiltelefonok, mert Európában 900 és 1800 MHz-en beszélünk, az Egyesült Államokban pedig 850 és 1900 MHz a dumacsatorna. A mai mobiltípusok közül viszont szinte már mindegyik képes több frekvenciára kapcsolni, de nem árt erről tájékozódni, mielőtt elindulunk. Az autókölcsönző cégek általában mobilokat is ajánlanak bérletre. A roaming viszont nagyon drága, aminél már csak a szállodákból való telefonálás ára a magasabb. Ennek ellenére nem árt, ha legalább egy működő mobiltelefon van nálunk, probléma esetére (a helyi segélyhívó számoknak is nézzünk utána) főleg, hogy ha vezetni készülünk. A legjobb megoldás, ha veszünk egy helyi feltöltős sim kártyát.

10. Amerikából az internet a legolcsóbb megoldás az itthoniakkal való kapcsolattartásra. Ha van laptopunk, az a legjobb, ha olyan szállodát választunk, ahol ingyen internetszolgáltatás van, ezzel jelentős összeget spórolhatunk meg, hiszen a napi díj 15-20 dollár is lehet. Nagyobb szállodák internet-szobái ingyenesek lehetnek, de sajnos nem lehet beférni a gépekhez, és a szobában levő világhálóért sok helyen 24 órás periódust kell kifizetni, még akkor is, ha csak pár percre ugrunk rá a postaládánkra. Sok hotelben azonban már ingyen wifizhetnek a vendégek, és sok étkezdében, kávézóban is ingyen WiFi szolgáltatás jár a rendelés mellé. 

Krisztina O'Brien

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megint rosszul lett a tárgyalásán Galambos Lajos

Megint rosszul lett a tárgyalásán Galambos Lajos

A füstszűrő a cigaretta egyik legalattomosabb része

A füstszűrő a cigaretta egyik legalattomosabb része

Kórházszövetség: béremelés kell, de a betegellátás biztonsága ne kerüljön veszélybe

Kórházszövetség: béremelés kell, de a betegellátás biztonsága ne kerüljön veszélybe

Kiderült, mennyibe kerülhetnek a Samsung új csúcsmobiljai és az összecsukható Galaxy Z Flip

Kiderült, mennyibe kerülhetnek a Samsung új csúcsmobiljai és az összecsukható Galaxy Z Flip

Hetekig üresen állt több kórterem is egy fővárosi kórházban az orvoshiány miatt

Hetekig üresen állt több kórterem is egy fővárosi kórházban az orvoshiány miatt

Koronavírus: már kilenc áldozata van a kínai járványnak

Koronavírus: már kilenc áldozata van a kínai járványnak