szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A korábbinál kétszer több D-vitamint, napi 400 nemzetközi egységnek megfelelő mennyiséget ajánl a gyerekeknek az újszülöttkortól egészen a kamaszkorig a Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP). Az ajánlást azok a kutatási eredmények tették időszerűvé, amelyek bizonyítják, hogy számos betegség megelőzésében segít a D-vitamin.

Az új ajánlást hétfőn teszik közzé az AAP bostoni konferenciáján, a későbbiekben pedig a Pediatrics című szaklap novemberi száma közli. D-vitamint, illetve elővitaminját tartalmaz nagyobb mennyiségben a tej és egyes tejtermékek, a zsíros halak, mint a hering, a makréla, a lazac, a tőkehalmáj, a tojás és a máj.
 
Ahhoz, hogy elegendő D-vitamin kerüljön például egy tizenéves szervezetébe, napi négy pohár tejet kellene meginnia. Amennyiben ennél kevesebbet fogyaszt, a szakemberek vitaminpótlást javasolnak. Az ajánlás az anyatejjel táplált csecsemőkre is vonatkozik. D-vitaminkiegészítőt tartalmaz a legtöbb tejtermék, a csecsemőtápszerek és a gabonapelyhek. Az így elfogyasztott mennyiség azonban nem biztos, hogy eléri az ajánlott értéket. Ilyenkor cseppek, kapszulák vagy tabletták formájában pótolható a hiányzó D-vitamin.
 
A D-vitaminra az erős csontok érdekében van szüksége a szervezetnek. Az elővitaminok és a gyárilag előállított D-vitamin is a zsírokkal szívódik fel a vékonybélből. A vitamin a kalcium és a foszfor felszívódását segíti, ezáltal segíti a csontképződés folyamatát. Az elmúlt évek kutatásai azt mutatják, hogy ezen túlmenően még számos más előnyös hatása is van a D-vitaminnak. Csökkentheti a rák, a diabétesz és a szívbetegségek kockázatát.
 
Az ember szervezete a D-vitaminhoz nem készen jut a táplálékkal, hanem a növényi és állati eredetű ételekben lévő elővitaminból alakítja át. A D-vitamin legnagyobb része a bőr alatt elraktározott provitaminokból a napsugárzás hatására képződik. A napozási idő növelését azonban az élet során halmozódó bőrrákkockázat miatt nem ajánlják a gyerekgyógyászok.
 
Az amerikai gyerekgyógyászok egy része még a megduplázott ajánlást is kevésnek tartja, szerintük napi 800-1000 egység hatékonyabban szolgálná a betegségek megelőzését.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Plázs

A D-vitamin alacsony szintje mellrákra utalhat

Azoknak a nőknek, akik a mellrák késő stádiumába jutottak, alacsonyabb a D-vitamin szintjük, mint azoknak, akik egy korábbi stádiumban vannak – mutatta ki egy vizsgálat.

MTI Plázs

D-vitaminnal a szklerózis multiplex ellen

Azoknál, akiknek a szervezetében magas a D-vitamin szintje, határozottan kisebb a kockázata a szklerózis multiplex (SM) kialakulásának, s ez a felismerés áttörés lehet az „ezerarcú” betegség megelőzésében - jelentették be amerikai kutatók.

Medipress Plázs

Újabb felfedezés a D-vitaminról

A D-vitamin fontosságát egyetlen táplálkozástudományi szakértő sem vitatja, egyelőre azonban nem ismert teljesen pontosan, milyen egészségügyi kockázatokat jelent a hiánya. A közismert vázrendszeri gondok mellé úgy tűnik, egyéb betegségek is felsorakoznak.