szerző:
MTI

Gyomor- és bélrendszeri panaszok kezelésére szánt, új, agyagásvány alapú gyógyszerrel jelent meg egy német biotechnológiai vállalat a berlini Charité orvosi egyetem gyógyszerészeti és toxikológiai intézetével karöltve.

Öt évvel ezelőtt a berlini cég Friedland városkában megvásárolt egy régi agyagbányát, ahol még az NDK-s időkben bányásztak agyagot. A geológiai tartalék 120 millió tonna, a lelőhely ezzel Európa legjelentősebbike. A greifswaldi egyetem és a berlini Humboldt Egyetem földrajztudósai és orvosai elkezdték megvizsgálni, hogy az agyagásványokban van-e gyógyhatású anyag. Meghökkentő eredményre jutottak: az agyag 65 millió évvel ezelőtt keletkezett vulkáni hamu lerakódásával egy akkoriban mintegy 4000 méter mély tengerben. Eközben pedig, Rudolf Morgenstern, a gyógyszerészeti intézet másodprofesszorának szavaival élve "minden ásványi anyag legértékesebbike" jött létre - a montmorillonit.

Ennek az ásványi anyagnak az a tulajdonsága, hogy vízzel érintkezve spontán megduzzad - így jut fontos szerephez a humán orvoslásban és a természetgyógyászatban. A szer megerősíti az immunrendszer védekezőképességét a gyomor- és bélrendszeri fertőzésekkel szemben. Megköti a méreganyagokat és a táplálék felesleges savtartalmát, például hasmenéses megbetegedések esetén. "A szer segíti a bélrendszer teljes szanálását, krónikus megbetegedések esetén is" - idézte Morgenstern professzort a német Die Welt napilap online kiadása. 

A jövőben elsősorban a hosszabb mesterséges megterheléseket követő méregtelenítések során kívánják alkalmazni a szert. A kutatók a betegek gyors tehermentesítését remélik például kemoterápiás kezelés vagy a hosszabb gyógyszeres kezelés után. Toxikus megterhelések esetén is segítséget nyújtanak az agyagásványok, így például túlzott alkoholfogyasztást követően is. 

Az agyagásványok (gyógyföld) alkalmazása nem újkeletű - maga Kleopátra is ásványi anyagokban gazdag agyaggal élénkítette és tisztította bőrét -, de a friedlandi agyaglelőhely anyagösszetétele egyedülálló. Rövidesen piacra kerül egy gél is, amelyet pattanások, mitesszerek, neurodermitisz és ekcéma ellen lehet majd bevetni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Plázs

Egészségesek-e a joghurtok? Érvek és ellenérvek

A savanyú tejtermékek, így a gyümölcsjoghurtok is, a tejtermékek királynői - áll a Tej Terméktanács válaszlevelében, amelyben a Tudatos Vásárlók Egyesületének (TVE) közleményére reagál. A Tej Terméktanács álláspontja szerint a joghurtok legfőbb értéke az élőflóra, amely a TVE értékelésében az egyéb szempontok mellett rendkívül alacsony pontszámmal szerepel, holott táplálkozásélettani szempontból ez a meghatározó.

MTI Tech

A baktériumok harca hozhat létre új antibiotikumokat

Három, a természetben is előforduló baktériumölő vegyület nyújt reményt az antibiotikumok új osztályának kifejlesztéséhez. A hatóanyagokat bevethetik majd a mára rezisztenssé vált tuberkulózis baktériumok ellen is, rövidítve ezzel a világszerte szaporodó gümőkóros esetek gyógyulási idejét - közölték amerikai kutatók a Cell című tudományos szakfolyóirat pénteki, legfrissebb számában.

MTI Plázs

Egy csokiturmix kielégíti az agyunkat

Egy csokiturmix kielégíti agyunk örömközpontját, kivéve, ha már elhíztunk. Fiatal nőket agyi képalkotó berendezéssel vizsgálva amerikai kutatók megállapították: amikor agyunk nem érzékel elegendő megelégedettséget az ételtől, akkor hajlamosak vagyunk túlenni magunkat.

Adventi irodalmi naptár - december 15.

Adventi irodalmi naptár - december 15.

Vége: megvan az idei X-Faktor győztese

Vége: megvan az idei X-Faktor győztese

Társasjáték hőse lett a Viszkis rabló

Társasjáték hőse lett a Viszkis rabló

Ciprussal állapodott meg Szijjártó, gáz érkezne a messzi földről, ha lesz vezeték

Ciprussal állapodott meg Szijjártó, gáz érkezne a messzi földről, ha lesz vezeték

Trumpnak kevés lesz a világatlasz, ha a Közel-Keleten akar boldogulni

Trumpnak kevés lesz a világatlasz, ha a Közel-Keleten akar boldogulni

Tesla a benzinkúton - sikerült megtankolni, videó a mutatványról

Tesla a benzinkúton - sikerült megtankolni, videó a mutatványról