szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A koszorúérbetegség kockázata zsíros halak rendszeres fogyasztásával csökkenthető, de a világ halállományát a jómódú országok fokozódó halhúsigénye néhány évtized alatt veszélyesen károsíthatja. A riasztó kilátásokat ismertető dolgozatot a Canadian Medical Association Journal közölte.

Több nagy tanulmány kimutatta, hogy a zsíros, főleg tengeri halak húsának rendszeres fogyasztása csökkenti a koszorúérbetegség, a szívinfarktus kockázatát. Ennek alapján a szívgyógyászok világszerte javasolják, hogy mindenki hetente kétszer-háromszor egyen halat.
   
Kanadában David Jenkins és munkatársai szembesítették a halolaj szívet védő hatására vonatkozó vizsgálatok eredményeit a tengeri halászat jelenlegi és jövőbéli helyzetével. Következtetéseik mind az orvostudomány, mind a környezetvédelem illetékeseit elgondolkoztathatják.
   
A halolaj a PREVENZIONE betűszóval jelzett, olasz vizsgálat tanúsága szerint 15 százalékkal csökkentette a szívinfarktus és a szélütés kockázatát, ám a DART-2 elnevezésű tanulmány viszont az ellenkezőjét mutatta. Három, másik óriásvizsgálat arra utalt, hogy a halhús kedvező szívhatása rendkívül egyéni, ezért az általánosítóan dicsérő vélemény egyelőre korai volna.
   
Így a koszorúérbetegség megelőzéseként rendszeresen fogyasztott halhús kedvező befolyása egyelőre nem egyértelmű, ezzel szemben a tengerek élővilágának pusztítása bizonyosra vehető. A halak száma sok tengerpart mellett jelentősen csökkent, és ha fogyasztásuk akár csak a jelenlegi szinten is marad, 40 év múlva katasztrófa következhet be.
   
A cikk szerzői szerint a haltenyésztés jelenlegi gyakorlata sem segít a gondon, mert a halastavakban szaporított állományt kisebb halakkal vagy azokból nyert halolajjal táplálják. Megoldást az jelentene, ha kidolgoznák a halhúsban lévő omega-3 zsírsavak előállítását egyéb forrásokból. Egy cég algából készít ilyen hosszúláncú zsírsavat, más üzemek pedig élesztőből nyernek hasonló tápanyagokat.
   
A szívgyógyászok ugyan reménykednek egy alternatív megoldásban, de hangsúlyozzák, hogy egyelőre a halhús bőségesen rendelkezésre áll. A szárazföldi lakosság pedig sokat javíthatna a szívbetegségek előfordulásán, ha a hetenként átlag egy alkalom helyett kétszer kerülne halétel az asztalra.

 

 
 


 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Plázs

Szeretjük, de ritkán esszük a halat

Kedvelt élelmiszernek számít Magyarországon a hal: tízből heten mondták azt tavaly, hogy különösen szívesen eszik, ám fogyasztása egyelőre elmarad a nemzetközi átlagtól – derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet adataiból.

MTI Plázs

Együnk halat, megszabadulunk az asztmától

A táplálkozás bizonyos elemeinek - így a teljes kiőrlésű magvak, a halak és a gyümölcsök rendszeres fogyasztásának kiemelt szerepe lehet az asztma tüneteinek enyhítésében - áll a légzőszervi megbetegedésekkel foglalkozó nemzetközi szaklap (European Respiratory Journal) honlapján ismertetett tanulmányban.