szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Köztudott, hogy az olívaolaj jót tesz a szívnek és az érrendszernek. Most portugál kutatók felfedezték azt az alkotóelemet, amely lényegében kiváltja ezt a hatást.

Eszerint a 3,4-DHPEA-EDA elnevezésű antioxidáns védi a vörösvérsejteket a szabad gyökök káros oxidatív hatásától. Ezek a vérsejtek különösen érzékenyek az ilyen behatásokra, hiszen oxigént szállítanak.

A kutatók laboratóriumban vizsgálták meg az olívaolaj több összetevőjének hatását olyan vörösvérsejtekre, amelyek azelőtt egy káros vegyszerrel érintkeztek. A kísérlet során a 3,4-DHPEA-EDA biztosította a legnagyobb védelmet - írják a portói egyetem kutatói a "Molecular Nutrition & Food Research" című szaklapban. 
   
Az antioxidáns különösen az extraszűz olívaolajban található meg nagy mennyiségben. "Ezek az eredmények tudományosan alátámasztják, hogy az olívaolajat étrendjükbe beillesztő emberek egyértelműen profitálnak ebből" - vélekedik a vizsgálat vezetője, Fatima Paiva-Martins. 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

Miért egészséges az antioxidáns?

Ohio állam egyetemének kutatói olyan sárga paradicsomot termesztettek, amely valószínűleg még egészségesebb, mint a közönséges piros paradicsom, mert az emberi szervezet többet tud felszívni a benne lévő likopin antioxidánsból, mint a piros paradicsomból, noha az utóbbiban több van.

hvg.hu Plázs

Antioxidánssal a migrén ellen

Bizonyos antioxidánsok napi, rendszeres bevételével csökkenthető egyes migrénes fejfájások gyakorisága és erőssége azoknál a betegeknél is, akiknek a szervezete nem reagál a fájdalomcsillapítókra – állítja egy új, a Reuters egészségügyi weblapján is publikált tanulmány.