szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Európában az utazásnak két csúcsszezonja van.

Európában az utazásnak két csúcsszezonja van. A legkiemelkedőbb forgalmú időszak természetesen a nyár, az iskolaszünet és a szabadságok ideje. Nyáron mi, magyarok is szívesen utazunk Dél-Európába, a tengerpartra. A második legforgalmasabb időszak a tél, a síszezon és az egzotikus utak ideje. Síelni a szomszédos országokban, illetve Olaszországban, Franciaországban szoktunk, amikor pedig elegünk van a hideg télből, szívesen menekülünk el a nyárba, a trópusokra. A kedvelt célállomások trendje évről évre változik. 

©

Télen Thaiföld mellett Vietnám, Kuba vagy a Dominikai Köztársaság mellett Mexikó, a Kanári-szigetek és Madeira hódít. A két kiemelt szezon között leginkább az észak-afrikai országok; Egyiptom, Tunézia, Marokkó felé vesszük az irányt. A korábbi nyári görög útirányokat mostanra inkább Törökország, Horvátország és Bulgária váltotta fel. Aki viszont nem a tömeget követi, és elő-, illetve utószezonban utazik, jó eséllyel kedvezőbb árakat talál.

First minute
Az utak értékesítése hónapokkal a szezon előtt megkezdődik. A nyári katalógusokat már februárban kiadják, a téli utakat pedig a nyár végén meghirdetik. Kevésbé ismert tény, hogy az előfoglaláskor az úgynevezett first minute kedvezmények magasabbak lehetnek, mint a last minute árengedmények. Ráadásul ezek a kedvezmények minden úti célra egységesen érvényesek, tehát nyugodtan válogathatunk az utaztatók palettáján szereplő teljes kínálatból. Külföldön a „first minute” helyett az „early bird”, azaz a „korai madár” kifejezést használják az előfoglalási kedvezmények reklámozására, és mindenhol nagyobb kedvezményeket takar, mint a last minute.
Az előfoglalási akciók hátránya, hogy nehéz hónapokkal előre megtervezni a nyaralásunkat, ráadásul a munkahelyeken komoly konfliktust jelenthet a szabadságok ütemezése.

Last minute
A kifejezés nem csak Magyarországon ismert, a nyugati országokban is hívó szónak számít a last minute, ami a köztudatban a legnagyobb kedvezményt kínáló lehetőségként él. Érdekes módon, csak a szálláshelyek és a csomagutak esetén jellemző az utolsó pillanatban történő értékesítés. Repülőjegyeket, vonat- vagy buszjegyeket csak akkor tudunk last minute foglalni, ha egy utazásszervező iroda kibérelte és saját termékeként értékesíti azokat. Menetrend szerinti járatoknál nem ismert ez az értékesítési forma. Ennek az az oka, hogy mind a légitársaságok, mind a vasút- és busztársaságok akár az utolsó napokon is teljes áron el tudják adni helyeiket. Sőt, akinek utaznia kell, még magasabb árat is hajlandó fizetni ilyenkor.
Az utazási irodák akkor kínálják a „last minute” utakat, amikor valamelyik előre foglalt útra nem telt be a kontingens, és maradt még egy-két üres hely. A rutinos, megbízható irodák azonban – sok éves gyakorlattal a háttérben – viszonylag jól tudják, mire mekkora kereslet lesz, így a legtöbb útjukat már hetekkel az indulás előtt értékesítik. Az igazi last minute utakat az indulás előtt 7 10 nappal hirdetik meg, és bár valóban olcsóbban lehet lekötni őket, egy négy-öt fős család esetében kicsi az esély, hogy találnak nekik megfelelő szállodai szobát. 

©

Az utazási irodáknak nem érdeke, hogy rászoktassák az utasokat a last minute utakra, ezért tévhit, miszerint ilyenkor akár fél áron is lehet náluk foglalni, hogy a veszteségüket minimalizálják. Ráadásul az értékesítési időszak elején kialakított árba belekalkulálják, hogy nem fogják a helyeket 100 százalékig eladni. Korábbi évek adataiból viszonylag jól meg tudják tippelni, mennyi utasuk lesz. Így valójában nincs veszteségük akkor sem, ha ezeket az utakat nem hirdetik meg last minute-ként.

Szerencsejáték
Az indulás előtti utolsó napokig megmaradó utakra számítani tehát szerencsejáték, kicsi a valószínűsége, hogy annyiért és oda utazhatunk, ahova szeretnénk. Ha mégis, előfordulhat, hogy olyan kompromisszumokat kell kötnünk, amelyek kifejezetten kényelmetlenné teszik a nyaralást. Leginkább olyan pároknak vagy 2-3 fős baráti társaságoknak ajánlott, akik kellőképpen rugalmasak, nem fontos szempont számukra, hogy a célállomás Kréta helyett Korfu, Egyiptom helyett Tunézia vagy Tenerife helyett a Costa Brava lesz, a négycsillagos szálloda helyett megfelel nekik a három is, a tengerparti kilátás helyett pedig megteszi a szomszéd házfal is. Természetesen a last minute út nem jelent egyet a rossz minőséggel   kis szerencsével tökéletes utat tudunk olcsóbban előjegyezni.

A last minute azoknak vállalható, akik rugalmasak, könnyen tájékozódnak külföldön, vagyis rutinos utazók. Akik nem kerültek még szembe hasonló nehézségekkel, azoknak bizony kellemetlen, stresszes órákat okozhat az a felesleges kapkodás, amivel ez a típusú utazás járhat.

Kékesi Zsuzsa

A cikk teljes terjedelmében az Utazás Plusz 2009. magazinban olvasható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megkérdezték a YouTube-ot, mikor oldják fel Donald Trump tiltását

Megkérdezték a YouTube-ot, mikor oldják fel Donald Trump tiltását

Későbbre tették a Le Mans-i 24 órás autóversenyt, hogy már nézők is lehessenek

Későbbre tették a Le Mans-i 24 órás autóversenyt, hogy már nézők is lehessenek

Március végén tetőzhet leghamarabb a járvány harmadik hulláma

Március végén tetőzhet leghamarabb a járvány harmadik hulláma