szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

A bejelentés azért érdemel figyelmet, mert Charles Simonyi tavaszi útja után az...

A bejelentés azért érdemel figyelmet, mert Charles Simonyi tavaszi útja után az illetékesek többször elmondták: az űrturista-program leáll, mivel a májusban elindított 20. expedíció tagjaival most először hatra bővül a Nemzetközi Űrállomás személyzete, a Szojuz űrhajókon pedig nem lesz hely az űrturistáknak.
   
A várományos nevét nem közölték, amint azt sem, hogy mennyibe kerül majd neki a kirándulás. A magyar származású Charles Simonyi második űrutazásáért már 35 millió dollárt fizetett. A Space Advertures mindössze annyit közölt: az illető vállalkozó, és hamarosan megkezdi a felkészülést, hogy a Szojuz TMA-16 fedélzetén a 21. űrexpedícióval elindulhasson Bajkonurból.
   
A legelső űrturista Dennis Tito amerikai állampolgár volt 2001-ben, a következő évben egy dél-afrikai, majd 2005-ben újra egy amerikai turistáskodott a világűrben. Az első női űrturista, az iráni származású, amerikai Anousheh Ansari 2006-ban indult útnak, őt követte Charles Simonyi. Valamennyien mintegy 20 millió dollárt fizettek kedvtelésükért.
   
Richard Garriott, a hatodik magán űrutas tavaly szeptemberben járt a Nemzetközi űrállomáson, neki már 30 millió dollárt kellett fizetnie gyermekkori álmai teljesüléséért.  A hetedik a sorban újra Charles Simonyi volt - egyben az első, aki magánemberként kétszer eljutott a világűrbe. Idén márciusban tett második útja azonban már 35 millió dollárjába került. Úgy tűnik, ennek ellenére nem bánta meg, mert visszatérte után azt mondta, csak azért nem folytatja, mert megígérte feleségének, hogy több űrutazás nincs.

MTI

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hangtalan villanyautó lett ebből a 60 éves Bentley-ből

Hangtalan villanyautó lett ebből a 60 éves Bentley-ből

Novák: Függetlenként folytatják a munkát a Fidesz EP-képviselői

Novák: Függetlenként folytatják a munkát a Fidesz EP-képviselői

300 ezer magyar keres munkahelyet magának

300 ezer magyar keres munkahelyet magának