Férfiakra leselkedő veszélyek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A férfiak ritkábban keresik fel az egészségügyi intézményeket, de ez nem jelenti azt, hogy egészségesebbek, mint a nők. A férfiak rosszabb egészségi állapota magatartási, illetve társadalmi környezeti tényezők által meghatározott szerepükből adódik - hangzott el a Veszélyeztetett férfiak címmel kedden Budapesten megrendezett konferencián.

A férfiak egészségének nemzetközi hete alkalmából az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI), a Pápai Páriz Egészségnevelési Országos Egyesület – Férfiak Egészségéért Szakcsoportja és Budapest Főváros XVII. Kerületének Önkormányzata által szervezett tanácskozáson egyebek között olyan témákban hangzottak el előadások, mint a férfiak lelki egészsége, az öngyilkosság, az elhízás, a testedzés vagy a csontritkulás. A hét rendezvényei a férfiaknak az egészséges magatartásra, az egészségügyi szolgálatok megfelelő és célzott igénybe vételére hívják fel a figyelmet.
   
Figyelembe kell vennünk a férfiak sajátosságait és sajátos szükségleteit. A férfiak a nőktől eltérően reagálnak az élet kihívásaira, kevésbé kifelé élők, gondjaikat - a velük szemben támasztott társadalmi igények vélt vagy valódi elvárásainak megfelelően - nehezebben osztják meg környezetükkel. A tartósan megoldhatatlan helyzetek viszont súlyos stresszhelyzetet eredményeznek, aminek nagy a kockázata egészségükre nézve - hangoztatta a keddi konferencián tartott előadásában Kopp Mária professzor.
   
A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgató-helyettese elmondta, hogy 2002 és 2006 között nőtt a depressziós tünetegyüttessel élők száma Magyarországon, ami nagy mértékben érinti a férfiakat, és rájuk nézve komolyabb következményekkel jár, figyelembe véve, hogy nehezebben fordulnak panaszaikkal orvoshoz.
   
Adatokkal támasztotta alá azt az ismert tényt, milyen fontos a nő szerepe a családban, de különösen a férfi egészsége szempontjából. A nő és a gyermekek védő tényezői a férfiak egészségének. Az alacsony házastársi és gyermeki támogatás - a betegségeket leszámítva - az egyik "felelős" a férfiak magas halálozási arányáért - hívta fel a figyelmet.
   
Tóth Edit a kistarcsai Flór Ferenc Kórház Reumatológiai Osztályának munkatársa a csontritkulás sajátosságait elemezve meglepő adatokkal szolgált: Magyarországon a csípőtörések harmada, a csigolyatörések fele és a csuklótörések negyede a férfiakat érinti. A férfiak e törések után egy éven belül gyakrabban halnak meg, mint a nők.
   
Köteles Gábor, az OEFI munkatársa a mozgás jótékony hatásait elemezve rámutatott arra: az idő előtti elhalálozások 43 százalékáért az életmód okolható. Kiemelte a mozgás stresszoldó, illetve örömszerző funkcióját a férfiak esetében is.
   
Előadás hangzott el a férfiakra leselkedő veszélyekről, amelyek akár a túlmunkából, akár a túlsúlyosságból is fakadhatnak; a férfiak öngyilkosságának okairól, ami gyakoribb és durvább, mint a nők esetében, és arról, miért is mennek a férfiak később orvoshoz, mint a nők.
   
A tanácskozáson elhangzott: Nemzetközi Szövetség a Férfiak Egészségéért 6. világkongresszusát október 9. és 11. között tartják Bécsben.