szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem zörög persze a haraszt, ha a szél nem fújja – nyilván az amerikai konyha nem...

Flickr (Creative Commons)

Nem zörög persze a haraszt, ha a szél nem fújja – nyilván az amerikai konyha nem a Föld legegészségesebbike, és nem is korszakalkotóan újszerű. Az amerikai élelmiszeripar ontja magából a különféle tartosítószereket, kész- és félkésztermékeket, így nem csoda, ha sok helyen egyáltalán nem találkozunk friss nyersanyagokkal.

Szerencsére a kemikáliák reneszánsza mellett – mivel az egészségtudatos táplálkozás egyre többeknek fontos a tengerentúlon is – az organikus termékek is egyre népszerűbbek. Az országra jellemző árubőség a zöldségek és gyümölcsök terén is megfigyelhető, ezekből – csakúgy, mint a húsokból is – választhatunk bio verziót. Igen nagy népszerűségnek örvendnek a grillezett húsok, a saláták és a különböző gyümölcskészítmények – egy kis odafigyeléssel még az is előfordulhat, hogy egészséges ételek kerülnek amerikai tányérunkra.  

Flickr (Creative Commons)

Hogy is zajlik egy tipikus amerikai napja, ha az étkezésről van szó? A reggeli rendkívül gazdag. Egyidejűleg, gyakran akár egyetlen tányéron tartalmaz tojást (eggs), bacont vagy kolbászt (sausages), vajas vagy lekváros piritóst (toast with butter or jam), juharszirupos amerikai típusú palacsintát (pancakes with maple syrup), kukoricapelyhet (cornflakes) vagy más müzliféleséget (muesli), de akár muffint vagy fánkot (doughnut/donut) is. Teát (tea), rendkívül híg kávét (coffee) vagy dzsúzt (juice) isznak mellé.

Az ebéd a legjelentéktelenebb fogás, mely gyakran csupán szendvicset (sandwich), hot-dogot vagy hamburgert jelent. E két utóbbi igazi amerikumnak számító fogások. A hot-dog gyökerei nem teljesen tisztázottak, az biztos, hogy valamikor a XIX. század végén született, amikor a forró frankfurti virslit kiflibe tették, nehogy megégesse a vásárló közönség kezét. A hamburger szintén a XIX. század végén indult hódító útjára – ekkor kényszerült Frank és Charles Menches, kifogyván a kolbászból, marhahúsból némi fűszerrel feljavítva húspogácsát készíteni, hogy legyen mit tenniük az általuk kínált szendvicsbe a new yorki Hamburgban tartott vásáron. 

Flickr (Creative Commons)

A vacsora a főétkezés, melyen a leves, sőt a hideg vagy meleg előételek sem ritkák. Főételként gyakran szolgálnak fel halat vagy mártásban párolt húst, desszertként pedig rendkívül édes gyümölcsös süteményeket – úgy nevezett pie-okat –, pohárkrémeket, pudingokat vagy fagylaltot fogyasztanak. Rendkívül népszerű amerikai édesség a brownie, mely rendszerint csokoládés, gyakran különböző csonthéjas magokkal gazdagított kevert tésztát jelent.

Az amerikai konyha csakúgy, mint az egész amerikai kultúra, igazi olvasztótégely: elsősorban a bennszülött indiánok, a fekete afrikaiak és a bevándorló európaiak főzési szokásait egyesíti magában. Hatalmas országról lévén szó, egységes amerikai konyháról nem, de tipikus régiós ízekről beszélhetünk. Bizonyos területeken szinte érintetlenül megőrződtek a bevándorlók jellegzetes receptúrái, míg máshol egyfajta fúziós konyhát kialakítva keveredtek egymással az együtt élő népek gasztronómiai hagyományai. 

Flickr (Creative Commons)

Virginiában elsősorban az angolok, Pennsylvaniában a németek, Minnesotában a skandinávok, Michiganben a hollandok, Lousianaban a franciák, a déli államokban pedig az afroamerikaiak tradicionális fogásai örződtek meg. Az egykor rabszolgasorban élő feketék kedvelt fogásai voltak az olcsó hozzávalókból, fűszeres szószokkal elkészített  ételek, mint például a csirkeszárny (chicken wings) vagy a sertésborda (spareribs), melyek aztán országszerte népszerűvé váltak. Természetesen bizonyos népek tipikus ételei új értelmezést nyertek az Újvilágban: az olasz, eredetileg vékony tésztás pizzának például hamar életre kelt a serpenyőben sült, vastagabb kiadású testvére.

A fúziós konyhára remek példa a spanyol és a mexikói étkezési szokások keveredéséből született tex-mex, melyet a mexikóinál kevésbé csípős ízek jellemeznek. A kaliforniai konyha a halakat, a tenger gyümölcseit és a zöldségeket egyaránt kedvelő mediterrán és ázsiai térség gasztronómiai hagyományainak keveredéséből született meg. A francia és spanyol telepesek, illetve az afrikai és karibi népek étekezési szokásai a kreol konyhában egyesültek.

Molnár Kata Orsolya

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

travelline.hu Plázs

Mit együnk Japánban?

A japán és magyar konyha közti alapvető különbség az, hogy az előbbi sokkal...

travelline.hu Plázs

Mit együnk Egyiptomban?

Egyiptomról beszélve nem lehet elmenni szó nélkül az ókori nagy birodalom...