szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A mai spanyol konyha gyökerei a római korig nyúlnak vissza.

Creative Commons

A mai spanyol konyha gyökerei a római korig nyúlnak vissza. A félsziget ekkor búzájával vívta ki a Birodalom más részeinek elismerését, ez volt legfőbb exportterméke, melyet Görögországtól Egyiptomig szállított. 

Az állati zsíradékban gazdagabb északnyugati étrend mellett délen már megjelentek a mai mediterrán konyhára jellemző jegyek. A hüvelyesek, a vörös- és a fokhagyma mellett a főníciaiak közbenjárásának köszönhetően megjelent az olivaolaj, a spanyolok amerikai gyarmatosítását követően pedig a kukorica, a paradicsom, a paprika és a burgonya is a legfontosabb alapanyagokká váltak.

A mai spanyol konyha hasonlít más mediterrán népekéhez, de legtöbbjüknél nagyobb szerepet ad a tenger gyümölcseinek. Fekvéséből adódóan sok Afrikából származó fűszert használ, mint például a koriandert, az ánizst, a köményt vagy a szegfűszeget. Különlegesen nagy a jelentősége a sáfránynak, melynek Spanyolország a legnagyobb európai termelője.  

Creative Commons

A hagyományos éttermek mellett az egész országban elterjedtek a tapasbárok. A tapas tulajdonképpen bármi lehet, melyet szeszesital mellé apró adagokban felszolgálhatnak. A szó a spanyol fedő, azaz tapa szóban gyökerezik – régen a szálló por vagy bogarak ellen védekezésképpen kistányérokat tettek a borospohárra, ezeken tálalták az italt kísérő falatkákat. Ha szeretnénk minél több ízzel megismerkedni a rendkívül kreatív spanyol konyha kincsestárából, akár főétkezések helyett is választhatjuk a változatos tapasokat. 

Számos fogás országszerte elterjedt, bárhova térjünk be, az alábbi ételeket biztosan megtaláljunk az étlapon. A burgonyával készült omlettet (tortilla de patata) reggeliként, de köretként is fogyasztják, a fűszeres paradicsommal tálalt krumpli (patatas bravas) vagy a sonkás krokett (croquetas de jamón) önmagában is remek választásnak bizonyul. A felvágottak szerelmeseinek kötelező a fűszeres kolbászka (chorizo) vagy a jellegzetes ízvilágú serrano sonka (jamón serrano). 

Creative Commons

Leveseseknek a hidegen fogyasztható tipikus spanyol paradicsomlevest (gazpacho) ajánljuk, vagy a teljes étkezésnek is beillő ragulevest (cocido madrileno), melynek levét első, húsát és zöldségeit pedig második fogásként szolgálják fel. 

A spanyol konyha egyik örök klasszikusa az eredetileg Valenciából származó sáfrányos rizses egytálétel (paella), melyet leggyakrabban a tenger gyümölcseivel (de marisco) vagy zöldséggel (de verdura) kínálnak. 

A tenger kincsei sokféle formában kerülnek a spanyolok tányérjára, a polip (pulpo), a rák (gambas) és a tintahal (calamares) készül grillezve, rántva egyaránt. 

A saláták (ensalada) önnálló fogásnak számítanak, a friss zöldségeken túl gyakran kerül a keverékbe hús, hal vagy tengeri herkentyű.

Az egész országban fogyasztott fogásokon túl az egyes vidékeknek is megvannak a maguk jellegzetes étkei. Galícia specialitása a raguleves (caldo gallego), Asztúriában egy babétel (fabada), Navarrában pedig egy bárányétel (chilindron) a kihagyhatatlan helyi kóstolnivaló. 

Creative Commons

Egy kiváló ebéd nem lehet teljes desszert nélkül. A más országokban is népszerű tejberizs (arroz con leche), csokoládéhab (mus de chocolate) és flan (flan casero) mellett igazi spanyol különlegesség a ropogós karamellréteg alatt megbúvó vaníliakrém (crema catalana). 

A torták közül a mandula- (torta de almendra) és a sajttorta (torta de queso) a kedvencek. Az étkezések során gyakran fogyasztanak sajtot, a manchengo egy helyi változat, melyet többféle érlelésben is felszolgálnak.

A spanyolok a többi mediterrán néphez hasonlóan a bort részesítik előnyben a sörhöz képest. 

A fehér (vino blanco) és vörös (vino tinto) és rosé (vino rosado) borok mellett a déligyümölcsökkel, pezsgővel és konyakkal ízesített sangría kíséri az étkezéseket.

Molnár Kata Orsolya

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

travelline.hu Plázs

Mit együnk Egyiptomban?

Egyiptomról beszélve nem lehet elmenni szó nélkül az ókori nagy birodalom...

travelline.hu Plázs

Mit együnk Japánban?

A japán és magyar konyha közti alapvető különbség az, hogy az előbbi sokkal...