szerző:
travelline.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Földet tisztelni kell, mert sokkal erősebb nálunk.

A Földet tisztelni kell, mert sokkal erősebb nálunk. Bár senki sem tudja, hogy a sokmillió éves bolygó milyen meglepetéseket tartogat még lakói számára, azt azért lehet sejteni, hogy az ember húzza a rövidebbet. Cikkünk szólhatna a globális felmelegedésről, a klíma végzetes változásairól, de most nem is erről van szó. Pusztán olyan vidékekről a Földön, ahol az élet nem éppen nyugodt, s bár lakói látszólag békében élik hétköznapjaikat, tudják, hogy bármikor eltörölheti őket a természet pusztító ereje. A Popularmechanics.com oldal válogatása alapján összegyűjtöttük a világ öt legveszélyesebb vidékét, ahová senki sem költözne szívesen:

Verhojanszk, Oroszország
A jeges tajgán, Moszkvától 4800 kilométerre, Szibéria szívében található Verhojanszk, mely a legrégibb város az északi sarkkörön túl. A Yana folyó partján épült település folyamatosan lakott volt elmúlt 300 évben. A jéghideg városka körülbelül 1500 lakosának elképesztő hideggel és több mint 9 hónap hosszú téllel kell harcolnia. Szeptember és március között az átlag napos órák száma mindössze 5 a 24-ből – decemberben és januárban szinte teljes sötétség uralkodik. Télen a napi hőmérséklet általában mínusz 50 és mínusz 40 celsius fok közötti, de a 19. században mértek -70 celsius körüli értéket is. Manapság sok extrém turista látogatja a települést, melyet még az orosz cárok alapítottak a száműzötteknek, és nem meleg, biztonságos otthont akartak teremteni, ebben biztosak lehetünk.

©

Merapi hegy, Indonézia
A Jáva szigetén lévő Merapi vulkán még a legcsendesebb időszakaiban is izzik és füstöl: körülbelül 3 km magas füstoszlop magasodik felette minden nap. A „Tűz hegy” – ahogy a helyiek nevezik – körülbelül hatvanszor tört ki az elmúlt 500 évben, legutóbb 2006-ban. Az 1994-es kitöréskor a vulkán forró mérges gázfelhőt bocsátott ki, mely 60 ember halálát okozta. 1930-ban több mint 1000 ember halt meg, amikor a Merapi hegy egy 20 négyzetkilométernyi területet terített be forró lávával. A magas halálozási számok abból adódnak, hogy túl sok ember lakik a tűzhányó közvetlen szomszédságában, mindezek ellenére körülbelül 200 ezer ember él a mai napig is vulkán 6 kilométeres körzetében. A Merapi hegy ráadásul csak egy a Jáva 22 működő vulkánja közül. Becslések szerint több mint 120 millió lakos él Jáva vulkánjai lábánál, gyakorlatilag mindennapos életveszélyben.

©

Kivu tó, Kongói demokratikus Köztársaság/Ruanda
A Kivu tó a Kongói Demokratikus Köztársaság és Ruanda közti határon található. A 7000 négyzetkilométer területű tó alatt 600 köbkilométernyi metán gáz és 820 köbkilométernyi széndioxid található a víz és a föld folyamatos nyomása alatt. Ha ezek a gázok kiszabadulnak, körülbelül 2 millió ember halálát okozhatják a Kivu medencében. A 80'-as években hasonló eset történt meg két másik afrikai tó környékén, hasonló kémiai vegyületek szabadultak fel. 1984-ben 37 ember halt meg a kameruni Monoun tó környékén, 1987-ben ugyancsak Kamerunban 1700 ember halálát okozta a Nyos tó alól feltörő toxikus gázfelhő, mely felszín alatti vulkanikus tevékenységek miatt szabadult fel. A csodás panoráma a tóparton nem nagyon éri meg ezt a veszélyt, ennek ellenére a Kivu turisták által is kedvelt hely.

©

Maldív-szigetek
A Maldív-szigetek olyannyira veszélyes területnek számít, hogy első demokratikusan választott elnöke, Muhammed Nasheed első dolga az volt, hogy létrehozott egy áttelepítési alapot a szigetek lakói számára. A Maldív-szigetek 1190 sziget és atoll szövetsége az Indiai óceán közepén, legmagasabb tengerszint feletti magassága kb. 2 méter, melyet a nem túl távoli jövőben el fog lepni az egyre emelkedő óceán. Egy 2005-ös geológiai kutatás kimutatta,, hogy ez a szigetcsoport a világ legfiatalabb szárazföldi képződménye, mely valószínűleg nem sokáig létezik majd a tengerszint felett. Mivel a szigetek lakosságának hamarosan el kell hagynia otthonait, Nashhed elnök olyan területekkel folytat tárgyalásokat, mint India vagy Sri Lanka, ezek lennének a lehetséges célpontok a kivándorlás esetén. A 2004-es cunami késztette az elnököt az áttelepítési alap létrehozására. A cunami – mely apálykor érkezett – végigsöpört a szigeteken, 300 ezer lakost tett hajléktalanná – mely a szigetek lakosságának egyharmada – és több mint 80 ember esett áldozatul.

©

I-44-es tornádó folyosó – Oklahoma és Tulsa városa, Egyesült Államok
Több mint 1 millió ember él az Egyesült Államokat átszelő, Tulsa és Oklahoma városát összekötő, úgynevezett 44-es tornádó folyosó mentén. A Rocky Mountains felől jövő hideg, száraz levegő és a Mexikói-öböl irányából érkező meleg, párás levegő minden tavasszal a tornádó időszak kezdetét jelzi. 1890 óta több mint 120 tornádó sújtotta Oklahoma városát és a környező területeket, melynek jelenleg közel 700.000 lakosa van. 1999 május 3.-án itt tört ki az a szörnyű vihar, amely során 70 tornádótölcsér pusztított Oklahoma, Kansas és Texas államokban. Ekkor több tornádó haladt át Oklahoma városon, elpusztítva 1700 otthont és megroncsolva további 6500-at. Még a modern előrejelző rendszerek sem értek semmit, amikor egy 5-ös erősségű tölcsér rombolta le a várost, 40 ember halálát okozva. 1950 óta a leghosszabb tornádó nélküli időtartam a térségben csupán 5 év volt, 1992 és 1998 között. A következő 11 hónapban a természet mintha be akarta volna hozni a lemaradását: 11 tornádó keletkezett majdnem egy év alatt, elképesztő pusztítást hagyva maga után.

©

-BK-

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
travelline.hu Plázs

Az 5 legveszélyesebb kaland

Aki már végigjárta a földi paradicsomokat, most bekukkanthat a pokolba is, csak a megfelelő...

Nyolc településen is időközi választást tartanak

Nyolc településen is időközi választást tartanak

Kun Bélát és Szent Istvánt is szoborba öntötte. Erre már Kádár János is kíváncsi lett

Kun Bélát és Szent Istvánt is szoborba öntötte. Erre már Kádár János is kíváncsi lett

Negyvenen mártóztak meg a jeges vízben a megtisztulásért

Negyvenen mártóztak meg a jeges vízben a megtisztulásért

Ez történt: levette a kezét a Windows 7-ről a Microsoft, de még ingyen elérhető a Windows 10

Ez történt: levette a kezét a Windows 7-ről a Microsoft, de még ingyen elérhető a Windows 10

Videó: Feneketlen bendőjű, csontevő "rémségekre" bukkantak a tenger fenekén

Videó: Feneketlen bendőjű, csontevő "rémségekre" bukkantak a tenger fenekén

Ha telefont venne: új márka jelenik meg a mobilpiacon

Ha telefont venne: új márka jelenik meg a mobilpiacon