szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Január és március között világszerte 269 millió turista utazott külföldre, 22 millióval kevesebb mint 2008 azonos...

Január és március között világszerte 269 millió turista utazott külföldre, 22 millióval kevesebb mint 2008 azonos időszakában. Májusban aztán 10 százalékra gyorsult a hanyatlás üteme, azóta viszont némileg javult a helyzet: júniusban 7, júliusban pedig 4 százalék volt az éves szintű csökkenés.
  
A nemzetközi turistaforgalom csökkenésének legfőbb oka a világméretű gazdasági válság, amelynek hatását tovább fokozza a félelem a H1N1 vírustól. Jövőre azonban a világgazdasági helyzet stabilizálódása nyomán javulhatnak a nemzetközi idegenforgalom kilátásai - vélik a kazahsztáni fővárosban, Asztanában közgyűlést tartó UNWTO szakértői.
   
A legújabb adatok szerint 2009 első hét hónapjában a közel-keleti térségben volt a legnagyobb, 13 százalékos a turizmus visszaesése. Európában 8 százalékkal kevesebb külföldi turista fordult meg, az amerikai kontinensen 7 százalék volt a csökkenés. Ázsiában és a csendes-óceáni régióban 6 százalékos éves szintű visszaesést mértek. Az ágazat válságát ugyanakkor néhány országban mérsékli a belföldi turizmus élénkülése. Brazíliában például júliusban és augusztusban összesen az egy évvel korábbihoz képest 20 százalékkal többen nyaraltak hazájukban.
   
Növekedést csupán Afrikában mértek a január-júliusi időszakban. A négy százalékos bővülést jelző adat azonban nem az egész kontinens jó teljesítményét tükrözi, hanem mindössze két célország, Kenya és Marokkó népszerűségének növekedését - közölte a 140 országot tömörítő UNWTO.
   
Az asztanai közgyűlésen hétfőtől négy napon át több mint 600 küldött tanácskozik. A közgyűlés első programpontja az új főtitkár megválasztása volt. A tisztségre Taleb Rifait, a jordániai kormány helyettes turisztikai tárcavezetőjét szavazták meg. Az "igazságos és felelős turizmus" elvét érvényre juttatni kívánó szakember megválasztását számos civil szervezet is támogatta.

MTI

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az ügyészség lezárná az eljárást Salvini ellen

Az ügyészség lezárná az eljárást Salvini ellen

PDSZ: A pedagógusoknak meg kell tagadniuk a jelenléti oktatásra vonatkozó utasítást

PDSZ: A pedagógusoknak meg kell tagadniuk a jelenléti oktatásra vonatkozó utasítást

Alig használt Ferrari Enzo várja új gazdáját

Alig használt Ferrari Enzo várja új gazdáját