szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Ezt támasztják alá a Nemzetközi Légifuvarozók...

Ezt támasztják alá a Nemzetközi Légifuvarozók Szövetségének, a IATA-nak az adatai: a szövetséghez tartozó vállalatok 6 milliárd dollár veszteséget szenvedtek el az első félévben. Igaz, a tendencia javuló, mert az első negyedben még 4 milliárd, a második negyedben csak 2 milliárd dollár volt a veszteség. Mégis az IATA elemzői úgy vélik, hogy messze még a fellendülés: évekbe telhet, amíg az ágazat visszatérhet a 2008. évi teljesítményéhez. Még mindig nagyon sok a fölösleges kapacitás, és a teherfuvarozásban is nagyobb a kínálat, mint a kereslet.

A nagy, megállapodott légitársaságok egyelőre tartják magukat az elmúlt években felhalmozott tetemes nyereségeiknek köszönhetően, de ezek pénze is fogyatkozóban van. A British Airways például rekord veszteséget szenvedett el üzleti évének első negyedévében: a légitársaság több mint 20 évvel ezelőtti privatizációja óta először fordult elő, hogy egy hagyományosan jó negyedben - április-június között - veszteség halmozódott fel. Adózott eredménye meredek, 88 százalékos csökkenéséről számolt be a Lufthansa német légitársaság is ugyanebben az időszakban.

Likviditási gondokkal küszködnek a kelet-európai térség vezető légi cégei is: éves összehasonlításban a tízszeresére, 1,8 milliárd koronára emelkedett az idei első félévben a privatizáció előtt álló cseh állami légitársaság vesztesége az utasszám és a jegyárak csökkenése miatt. A cégnél szigorú takarékoskodás zajlik, a 4600 munkatárs közül 680-nak felmondanak, csökkentik a fizetéseket, kevesebb célállomásra repülnek, és kevesebb gépet közlekedtetnek.
A szintén privatizációra váró lengyel LOT 733 millió zloty adózott veszteséggel zárta a 2008-as évet, az idei első félévben pedig 180 millió zloty veszteséget szenvedett el. A társaságról már tavasszal azt rebesgették, hogy a fizetésképtelenség határára került. Mindenesetre márciusban már beszüntette fapados cége, a Centralwings tevékenységét, májusban pedig csődvédelmet kért földi kiszolgáló vállalata, a LOT Ground Services (LGS).

Megkongatta a vészharangot a pozsonyi repülőtér is: a SkyEurope csődje a légikikötő szóvivője szerint veszélybe sodorhatja a társaság idei profittervét, bár a repteret üzemeltető cég minden megtesz azért, hogy a kieső járatokat pótolja.

MTI

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
travelline.hu Plázs

Csődbe ment a SkyEurope

A SkyEurope valamennyi járatát azonnali hatállyal felfüggeszti - állt a június...

Alig lesz tavaszi méz idén a hideg miatt

Alig lesz tavaszi méz idén a hideg miatt

Harc közben, a fronton halt meg Csád elnöke

Harc közben, a fronton halt meg Csád elnöke

Újra felfedezett fajta oldhatja meg a kávéhiányt

Újra felfedezett fajta oldhatja meg a kávéhiányt