H1N1: 3 ezer forintért bárkit beoltanak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Huszonkilenc oltóponton adják be országszerte az új influenzavírus elleni vakcinát péntektől, számukat a jövő hét végére kétszázra bővítik. Azért jelölték ki az oltóközpontokat, hogy a lakosság könnyebben hozzájuthasson a vakcinához. A helyszíni beszámolók szerint a központok nyitásakor még nem kellett sorszámot húzni, de folyamatosan érkeztek az emberek.

Debrecenben öten várakoztak a péntek reggeli nyolc órai nyitáskor az ÁNTSZ oltópontnak kijelölt Rózsahegy utcai központjában - tapasztalta a helyszínen lévő tudósító. Szinte valamennyien - mint azt Szabadi István helyi lakos is megerősítette - az egyszerűbb, gyorsabb, időtakarékosabb ellátás miatt választották az oltópontot. Kohut Zsuzsa regionális tiszti főorvos, a járványügyi osztály vezetője személyesen adott tájékoztatást a betegeknek mindarról, amit a védőoltásról tudni kell, s ő maga adja be a vakcinákat is a debreceni oltópontra érkezőknek. Kétszáz vakcinával készültek, de ha több kell, van elég oltóanyag. A főorvos szerint senkit nem küldenek el, de hozott oltóanyagot nem szívesen adna be, ugyanis arról nem tudható, hogy korábban megfelelően hűtötték-e.

Nagy az érdeklődés az oltópont szolgáltatása iránt az ÁNTSZ pécsi épületében, ahol a nyitás után fél órával már megtelt a váróterem. Az oltásokat beadó Kiss Gabriella tisztiorvos azt mondta: komoly forgalomra számít az oltásra kijelölt rendelőben. Megjegyezte, jelenleg kétszáz vakcina áll rendelkezésre, de ahogy fogy az oltóanyag, úgy töltik fel a készletet. A pácienseknek nem kell sorszámot húzniuk, a taj-kártyájukra viszont szükség van, ahogy egy, a személyes adatokra, esetleges ételérzékenységre, tartós betegségekre, allergiára vonatkozó kérdőív kitöltésére is.

© MTI - Oláh Tibor

A pénteken nyílt pécsi oltópontban először megjelent Polla Tibor praktikus okokkal indokolta, hogy miért az ÁNTSZ-hez és nem a háziorvosához ment beoltatni magát. Úgy vélte: az eljárás gyorsabb és a tisztiorvosi szolgálatnál biztosan van vakcina, így nem kell magának beszereznie. A népegészségügyi szolgálat egri kirendeltségén kialakított oltópontnál már nyitáskor sorban álltak az oltásra várakozók. Mint azt közülük többen elmondták: azért választották az oltópontot, mert így gyorsabban, kevesebb utánajárással kaphatják meg az oltást és még betegek közé sem kell menniük. A várakozóknak, akiktől társadalombiztosítási vagy lakcímkártyát kértek a helyszínen, nem kellett sorszámot húzniuk, érkezési sorrendben kapták meg a vakcinát, 3 ezer forintos térítés ellenében. Huszti Györgyike, a kirendeltség tiszti főorvosa elmondta: reggel nyolctól este nyolcig, mindig az igényeknek megfelelő számú személyzettel fogadják az oltásra várakozókat. Az oltópont az intézkedés visszavonásáig működik.

A szegedi kirendeltségen hárman várakoztak az oltópont nyitásakor péntek reggel, a következő órában azonban folyamatosan érkeztek az emberek. Az egyik oltásra váró a Szeged közeli Szatymazon élő férfi elmondta, azért választotta az oltóközpontot háziorvosa helyett, mert munkája miatt nem tudna délelőtt rendelő orvosához elmenni. A védőoltás beadása előtt a pácienseknek - akiknek nem kell sorszámot húzniuk - egy, a kórelőzményeket tartalmazó védőoltási lapot, illetve egy nyilatkozatot kell kitölteniük azt követően, hogy elolvasták a vakcina betegtájékoztatóját. Az oltópontban két orvos és két asszisztens dolgozik, és egy rövid vizsgálat - láz- és vérnyomásmérés, a tüdő és a szív meghallgatása, a torok ellenőrzése - után adják be a vakcinát a taj-kártyájukat bemutató pácienseknek.
   
Három érdeklődő volt eddig péntek reggel az ÁNTSZ Észak-magyarországi Regionális Intézete kirendeltségén, Miskolcon. Ha valakinek nincs taj-kártyája, lakcímkártyát kérnek tőle. A helyi szakemberek úgy nyilatkoztak, elegendő orvosuk illetve asszisztensük van. A tapasztalatok szerint egyelőre érkezési sorrendben következnek az oltásra várók. Sorszámot nem kell húzni Miskolcon. A három érdeklődő egyöntetűen úgy nyilatkozott: azért választották ezt a helyszínt, mert a háromezer forint kifizetése után azonnal megkapják a vakcinát, nem kell a felírt recepttel a patikába "rohangálni, sorban állni", sok időt takarítanak meg.
   
Komárom-Esztergom megyében Tatabányán kezdte meg működését a megye első oltópontja, jövő héten minden kistérségben több oltópont nyílik. A tatabányai oltóponton már a nyitás előtt két érdeklődő várakozott, akik elmondták, azért jöttek ide, mert munkaidőn kívül a háziorvosuknál több próbálkozás után sem kerültek sorra. A jelentkezőket egy orvos kezdte oltani, de az oltást egészségügyi szakdolgozó is beadhatja. A várandós édesanyák és a 18 év alatti gyerekek számára az oltás térítésmentes.
   
A szolnoki oltópontot, amelyet az ÁNTSZ regionális központjában alakították ki, a péntek reggeli nyitás óta eddig négyen keresték fel - közölte Faragó Éva járványügyi osztályvezető. Az oltóhelyen a váltás miatt két orvos és két asszisztens várja a jelentkezőket, és 3 ezer forint ellenében beadják nekik a helyben tárolt vakcinát. Nagyobb érdeklődés esetén sorszámot kapnak az oltásra várók, hogy elkerülhessék a háziorvosoknál tapasztalható hosszabb várakozást. Faragó hangsúlyozta: a védőoltást biztonsági okokból csak a náluk tárolt készletből adják be.