22 oltópont lesz Pest megyében

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pest megye tizenhat szakorvosi rendelőintézetében, valamint a régió mind a hat kórházában lesz oltópont november 27-től.

A regionális influenzabizottság keddi ülésén döntés született arról is, hogy nem rendelnek el kötelező látogatási tilalmat a kórházak számára, minden intézmény maga határoz az esetleges tilalom bevezetésének időpontjáról és köréről.
    
Kelemen Erzsébet, az ÁNTSZ Közép- Magyarországi Regionális Intézete epidemiológiai osztályvezetője azt mondta: az elmúlt évek járványaihoz hasonlóan most is Pest megyéből jelentik a figyelőszolgálatba bevont orvosok a legtöbb influenzaszerű megbetegedést. Pest megyében él a magyar lakosság egyharmada. 
   
A 126, jelentésre kötelezett háziorvos hétfői adatai szerint a múlt héten 1596 beteg fordult hozzájuk az influenzajárványra jellemző tünetekkel, ám hogy közülük hányan fertőződtek meg H1N1 vírussal, csak később derül ki. Az osztályvezető hozzátette: Pest megyén belül Budaörsön csökkent, míg Vácott nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma, de viszonylag sok beteget jelentenek Ráckeve, Szentendre, Pilisvörösvár, Szob, Monor, illetve Nagykáta környékéről is. 
   
A regionális tiszti főorvos javaslata alapján november 27-től a megye 16 kistérségi szakrendelő-intézetén kívül a ceglédi, a váci, a kistarcsai és a nagykőrösi kórházban, valamint a Visegrádi Rehabilitációs Intézetben és a Törökbálinti Tüdőgyógyintézetben kezdik meg működésüket oltópontok, melyek az eddigi gyakorlatnak megfelelően egyelőre reggel 8-tól este 8-ig tartanak nyitva.
   
Még nincs oka arra, hogy kötelezően látogatási tilalmat rendeljenek el Pest megye mind a hat kórházában - mondta el Kelemen Erzsébet -, az intézmények maguk határoznak az esetleges tilalom bevezetéséről. Jelenleg csupán a kistarcsai Flór Ferenc Kórház intenzív terápiás, onkológiai, szülészeti és újszülött-, illetve csecsemő- és gyermekosztályán nem fogadnak látogatókat.