szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem csoda, hiszen a The Washington Post beszámolója szerint a dokumentumok az utasellenőrzési rendszerről tartalmaznak...

Nem csoda, hiszen a The Washington Post beszámolója szerint a dokumentumok az utasellenőrzési rendszerről tartalmaznak titkos adatokat, mégis kikerültek a világhálóra - egy szövetségi beszerzési honlapon vették észre, állítólag már tavasszal kikerülhetett oda. Ez azt jelenti, hogy a TSA jelenleg használt összes biztonsági rendszere és módszere gyakorlatilag bárki által tanulmányozható, ez pedig érthető módon nyugtalanító, hiszen ismerve a rendszert, mostantól elvileg bárki meg is kerülheti azt.

Joe Lieberman szenátor, a nemzetbiztonsági bizottság vezetője szerint nagyon súlyos mulasztás történt, amikor ez az elvileg titkos, biztonsági dokumentum kiszivárgott a világhálóra. A bizottság egyébként vizsgálatot is kért az ügyben, a TSA pedig belső nyomozást indított, hogy kiderüljön, kinek a hibájából került fel a 93 oldalas dokumentum egy szövetségi beszerzési honlapra. "Fokozott figyelemmel kísérjük, mondhatni türelmetlenül várjuk a TSA vizsgálatának eredményeit az ügyben, hiszen mindannyian kíváncsiak vagyunk arra, hogyan lehetett hónapok óta fönt nyilvános oldalon egy elvileg titkos dokumentum" - nyilatkozta az eset kapcsán Lieberman, finoman hangsúlyozva a politikai nyomást a kérdésben.

©

Stewart A. Baker, a belbiztonsági minisztérium volt államtitkár-helyettese már a botrány kirobbanásakor hangot adott azon aggodalmának, hogy a kiszivárgott biztonsági dokumentum miatt megnőtt a terror-fenyegetettség az egész Egyesült Államokban, hiszen a kézikönyv gyakorlatilag az összes jelenleg használt repülőtéri biztonsági rendszer technikai adatait tartalmazza, és amolyan "Hogyan szűrjük ki a terroristákat?" kézikönyvként is ismert szakmai körökben. Aki pedig elolvassa ezt, sajnos már hatékonyabban tudja kijátszani a rendszert.

Más szenátorok - főleg a republikánusok - azért aggódnak, mert a TSA kiszivárgott dokumentumában a biztonsági eszközök - tehát röntgengépek, robbanóanyag-érzékelők és egyéb csomagvizsgáló berendezések - technikai leírása mellett képek láthatók azokról az úti okmányokról is, amelyeket kongresszusi képviselők, CIA-alkalmazottak, vagy légi marsallok használnak, és a lőfegyverek fedélzetre vitelének menetéről is akad benne némi információ. Susan Collins szenátor szerint ez újabb veszélyforrás, hiszen a fényképeken valódi iratok és igazolványok láthatóak, amelyek tulajdonosai most a nyilvánosság miatt veszélybe kerülhetnek.

A 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások és néhány későbbi fenyegetettség okán elkészített és alkalmazott TSA biztonsági kézikönyv kiszivárgása a világhálóra mások szerint ugyanakkor inkább csak kellemetlenség, hivatali baki, mintsem biztonságkockázati tényező, mert a TSA kézikönyveit általában széles körben használja a légiforgalmi személyzet - emiatt ezer módon megszerezhették már olyan emberek, akik ki akarnák játszani a biztonsági rendszert. A nyilvánosság azonban felfújta ezt a problémát, így várhatóan a TSA belső vizsgálata végén fejek hullanak majd, a dokumentumot pedig már eltávolították a nyilvános oldalakról.

-NB-

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!