szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az amerikai törvényhozók be akarják tiltani a laptopok és egyéb személyes elektronikus készülékek használatát a...

Az amerikai törvényhozók be akarják tiltani a laptopok és egyéb személyes elektronikus készülékek használatát a pilótafülkékben, hogy megelőzzék az olyan incidenseket, mint ami a Northwest légitársaság 188-as járatával esett meg: október 21-én a gép ugyanis túlrepült úti célján 150 mérfölddel. A repülőn 147 utas tartózkodott, a pilóták pedig egész egyszerűen túl elfoglaltak voltak ahhoz, hogy időben és jó helyen tegyék le őket - számolt be a Yahoo News.

Byron Dorgan, a légiközlekedési albizottság elnöke nemrég egy interjúban fejezte ki aggodalmát az eset kapcsán, és bejelentette, hogy a törvényhozók szigorú szabályozásra készülnek, hogy megelőzzék a hasonló incidenseket a jövőre nézve. Dorgan állítása szerint meg volt lepve, hogy a szövetségi légiközlekedési szabályzat csak le és felszállás alatt tiltja a laptopok, DVD- és MP3-lejátszók, és egyéb elektronikai cikkek használatát a pilótáknak.

A Northwest légitársaság 188-as járatának két pilótájának mulasztása természetesen nem csak Dorgan szenátort döbbentette meg, hatalmas botrány kerekedett az ügyből a médiában is. Az eset után olyan hírek terjedtek el, hogy a pilóták elaludtak, vagy veszekedtek egymással, ám később kiderült, hogy azért nem hallották a légi irányító központ ismételt jelzéseit, mert az új személyzeti beosztáson dolgoztak laptopjaikon. A 144 utast szállító gépnek 91 percig nem volt kapcsolata az irányítókkal, aminek következményeként a Fehér Ház kiadta a légierőnek a harci repülőkre vonatkozó felszállási parancsot. A gép egyszerűen átsuhant Minneapolis felett, ahová eredetileg tartott. A két pilótát végül egy utaskísérő figyelmezette, ám ekkor már Wisconsin felett szálltak, és csak itt vették észre, mekkora mulasztás történt.

"Ez az eset legalább ráébresztett minket arra, hogy minden pilóta számára egyértelművé kell tenni a nemzetközi szabályokat, és kötelezően be kell tartani azokat" - mondta Dorgan. Érdekes, hogy a Delta Airlines, amely múlt évben vásárolta meg a Northwest légitársaságot, rendelkezik olyan szabállyal, mely megtiltja a pilótafülkében a laptopok és egyéb elektronikai cikkek használatát. A légitársaság felfüggesztette a pilótát és az első tisztet, nyomozást indított az ügyben, és azt ígérik, hogy a jövőben sokkal keményebben ellenőrzik majd dolgozóikat.

Dorgan azt reméli, hogy az új törvény csak egy lesz egy nagyobb légiközlekedési törvénycsomagban, melyet a szenátus elé visznek. A szenátor hozzátette: kivételt képeznek majd az olyan laptopok, melyet navigációs eszközként használnak a pilótás egyes légitársaságoknál.

A tengeren túlon kitört botrány természetesen nem maradt európai visszhang nélkül. Azt MTI beszámolója szerint Németország legnagyobb nemzetközi repülőterén, Frankfurtban a napokban tették "ártalmatlanná" az Aeroflot orosz légitársaság főpilótáját, aki kirobbanó hangulatban vágott volna neki az útnak, a repülőgép vezetője ugyanis történetesen minősíthetetlenül részeg volt. Kiderült az is, hogy ez az eset nem egyedülálló, egy másik pilóta nemrég saját születésnapját ünnepelte pár vodkával közvetlenül azelőtt, hogy fel akart szállni gépével, csak az utasok vették észre, hogy a beköszönésével nincs minden rendben: gyakorlatilag érthetetlenül nyögdécselt ittas állapotában.

Mindennek nyomán Németországban felerősödött az a követelés, hogy a pilótákat gyakrabban és szigorúbban vessék alá alapos orvosi vizsgálatoknak. Mégpedig olyan ellenőrzéseknek, amelyek nem csupán a pillanatnyi "beszámíthatóságról" tanúskodnak, hanem olyan vizsgálatoknak is, amelyekből következtetni lehet az alkohol túlzott szeretetére, azaz olyan elváltozásokra, amelyek veszélyeztethetik a repülés biztonságát.

Ráadásul a részeg pilóták nem csak az utasszállító légi forgalomban jelentenek egyre nagyobb problémát. A német hatóságok szerint ugyanis mind több az ittas "hobbipilóták" száma is, akik magángépeikkel emelkednek a magasba. Ezáltal ugyanakkor nem csupán saját biztonságukat veszélyeztetik, de a "hivatalos" légi forgalmat is.

-NB-

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az élete árán is megcsinálta a műtétet egy szaúdi orvos

Az élete árán is megcsinálta a műtétet egy szaúdi orvos

Videót küldött fel a Mariana-árok mélyéről egy kínai tengeralattjáró

Videót küldött fel a Mariana-árok mélyéről egy kínai tengeralattjáró

Egy sofőr képes volt az M3 metrópótló előtt büntetőfékezni – videó

Egy sofőr képes volt az M3 metrópótló előtt büntetőfékezni – videó