szerző:
travelline.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Képzeljük el, hogy egy reggel egy idegen ágyban ébredünk.

Képzeljük el, hogy egy reggel egy idegen ágyban ébredünk. A lakásnak furcsa illata, drága bútorai, érdekes színei, és sikkesen rozoga tölgyfa padlója van. A dizájnos konyhában egy ultramodern kávéfőző-automata csillog, így némi bütyköléssel egy csodálatos bögre kávé mögül figyelhetjük, ahogy az angol parlament épülete, és a London Eye óriáskereke mögött felkel a nap.

Vakációnk első napja nem is indulhatna izgalmasabban, mert mi a lakók helyetti lakók vagyunk. Felvehetjük a küszöbről a napilapot és a termelői tejet, rendelhetünk reggelit házhoz szállítással, nagyot köszönhetünk a portásnak vagy a szomszédnak, a kapun kilépve pedig London illata, izgalma és páratlan pezsgése vár felfedezésre. Különleges dolog, hogy egy nyaralás erejéig bepillantást nyerhetünk valakinek az életébe, de nem turistaként, hanem ismeretlen hozzátartozóként.

Londoni otthon - nekünk

Ez a lehetőség pedig nem álom, hanem nagyon is valóság, mert aki a legújabb angol szállásfoglalási trend, az unhotel éjszakáit választja, az egy vakációnyi időre valóban valamelyik tehetősebb „londoner” luxus életét élheti, mégpedig minden kompromisszum és zavaró tényező nélkül. Az unhotel ugyanis nem apartman bérlés, de nem is hotel, hanem ezeknek a szállás formáknak egy igen kifinomult ötvözete.

Egy unhotel – a hotelek lehangoló uniformizmusával ellentétben – egy idegen személy karakteres otthona, az ő ízlésével gondosan berendezve. Ugyanakkor a bérlet idejére ebből az otthonból eltűnik minden olyan személyes holmi (ezeket a tulajdonos gondosan egy szekrénybe rejti, és leragasztja babrálásbiztos matricával), amely egy látogatóból betolakodót csinálna. A virágmintás házi ágyneműt friss, ropogós szállodai minőségű pamutvászon váltja fel, a szobákból eltűnnek a csecsebecsék és a lakók fényképei, a fürdőszobában pedig nem a tulaj piperecikkei várnak ránk.

Karácsonyi hangulat - nem csak turistaként
©

Az unhotel éjszakák tehát valahol a szállodák és a kiadó lakások között állnak. Amikor egy unhotel éjszakára megérkezünk, nem a recepción jelentkezünk be, hanem ügynököktől kapunk kulcsokat a kiválasztott lakáshoz. A reggelit – a hotelek szokásos menüje, vagy a háziasszony főztje helyett – kényelmesen, idő-korlátok és felesleges körök nélkül költhetjük el a lakás hűtőjében odakészített élelmiszerekből, vagy a konyhapulton hagyott előre kifizetett kuponok ellenében. Egy unhotelben éjszakázva ráadásul a hotelek 24/7 takarítószolgálatát sem kell nélkülöznünk, mert a tulajdonos által biztosított – ingyenes helyi hívásokat engedélyező – Iphone-on a helyi takarítónő számát is megtaláljuk beprogramozva, a házi elektronika használatát oktató videók mellett.

Ez az unhotel koncepciója, és – mondanunk sem kell – nagyon sikeres. Az ötlet megalkotója az One Fine Stay utazási csoport, akik azokra az utazókra pályáznak, akik nem szeretik a „turista” státuszt. A weboldal több mint 20 elegáns és patinás londoni otthonban kínál szállás lehetőséget, de már Londonon kívül is terjeszkedik. A cél, hogy minden olyan helyen, ahol van hotel, legyen unhotel is alternatívaként. Ami az árakat illeti, egy Paddington tetőlakás, 155 font (50 000 Ft) egy éjszakára, egy Notting Hill „istálló” ház két hálószobával pedig már 249-ért (83 000 Ft) a miénk lehet egy napra. Ezek az összegek valamivel magasabbak, mint egy hotelszoba ára, de hát ha egyszer úgy is „haza” megyünk Londonba, akkor miért ne hívhatnánk meg barátainkat is?

Otthonosabb, mint egy szállodai szoba

Mert pontosan ez a koncepció lényege, hogy "haza" megyünk. Egy unhotelnek éppen annyi „személyisége” van, amennyi elég ahhoz, hogy a lakást az otthonunknak tekintsük (természetesen ugyanazokkal a korlátokkal), de nem kell felesleges baráti társalgást folytatnunk senkivel, mint mondjuk egy B&B-ben, mert a tulajdonosok kényelmesen idegenek maradnak a számunkra. Meglehet, hogy ezt hideg angol távolságtartásnak gondolja az olvasó, ám az unhoteleknél ez előny is lehet. Ennek köszönhetően nem érezzük úgy, hogy valakinek az életterébe furakodtunk volna, így az élmény teljesen felszabadult és egyáltalán nem lélektelen. Ezt pedig egyetlen hotelszoba sem mondhatja el magáról.

Krisztina O'Brien

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
travelline.hu Plázs

Luxusszálloda a kamionban

Nehéz manapság újat mutatni a szállodák kínálata között válogató közönségnek.

India lehet a negyedik Holdra szálló állam

India lehet a negyedik Holdra szálló állam

Ha lemaradt a nagy durrogtatásról, akkor nézzen róla szép képeket

Ha lemaradt a nagy durrogtatásról, akkor nézzen róla szép képeket

Szükségszállást nyitottak a Soroksári úti háztűz miatt

Szükségszállást nyitottak a Soroksári úti háztűz miatt

István, a király rockopera-versenyt írnak ki az iskolásoknak

István, a király rockopera-versenyt írnak ki az iskolásoknak

A szíriai fegyveres ellenzék elvesztette egyik utolsó erősségét

A szíriai fegyveres ellenzék elvesztette egyik utolsó erősségét

Békesi László: Egyre több a haszonélvező, és nem csupán az oligarchák, a maffiacsalád

Békesi László: Egyre több a haszonélvező, és nem csupán az oligarchák, a maffiacsalád