Szklerózis multiplex: visszafordítható lehet a károsodás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Állatkísérletekben sikerült olyan módszert találniuk brit kutatóknak, amely segíti a szklerózis multiplex (SM) miatt károsodott idegrendszer helyreállítását - ismertette vasárnap a BBC hírportálja.

A Cambridge-i és az Edinburghi Egyetem munkatársai patkányokat tanulmányozva azonosították, miként lehet segíteni az agyban lévő őssejteket abban, hogy regenerálják az idegszálakat fedő és védő mielinhüvelyt.

Az eredetileg a Nature Neuroscience című szakfolyóiratban közzétett kutatási eredmények reményt jelenthetnek az SM-ben szenvedőknek, hogy fizikai funkcióik visszaépülhetnek. A szklerózis multiplex autoimmun betegség, melyben az önmaga ellen forduló, túlreagáló test megtámadja az idegszálakat burkoló mielinhüvelyt, így azokon az ingerületvezetés hibás lesz, a mozgás sérül. A SM-ben szenvedők 85 százalékánál visszaesések és javuló periódusok váltogatják egymást, az érintettek 10 százalékánál azonban helyreállt szakaszok nélkül, folyamatos romlással zajlik a folyamat.

A mostani kutatásban azt tanulmányozták, hogy milyen lépésekben zajlik az idegszálakat szigetelő mielinburok elvesztése. Azonosítottak egy olyan jelzőútvonalat az agyban, amely arra ösztönözheti az agy saját őssejtjeit, hogy regenerálják a sérült idegszálakat. Egyúttal azt is megmutatták, miként lehet ezt a mechanizmust felhasználni a sérült részek helyreállítására.

A állatkísérletekben elért eredményektől hosszú út vezet egy embereknél is hatásos gyógymód kidolgozásáig, ám a felfedezés reményt ad arra, hogy a szklerózis multiplexben véglegesnek hitt károsodások megfordíthatók, az idegszálak védőburka újraépülhet.