Agyunk meggátol abban, hogy lefogyjunk

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Medipress

Egy új tanulmány az elhízott emberekben az alacsony vércukorszintet az agy kalóriadús élelmiszerek utáni erőteljesebb sóvárgásával hozta összefüggésbe. Az eredmény megmagyarázhatja, miért maradnak általában kövérek azok, akik egyszer túlsúlyossá váltak.

Kathleen A. Page, a tanulmány szerzője szerint az agyuk veszi rá őket arra, hogy többet egyenek, és hogy jobban sóvárogjanak az ilyen ételek után, ami túlevéshez vezethet. Azt nem tudjuk, hogy ez az elhízás következménye, vagy hozzájárul az elhízás állapotához. Talán már elejétől fogva másképp van beprogramozva az agyuk, vagy ez csak az után történik, hogy elhízottá válnak?

Bármi is a helyzet, a The Journal of Clinical Investigation legfrissebb számában megjelent tanulmány a vércukorszint stabilizálásának jelentőségére hívja fel a figyelmet. A vércukor szintje közvetlenül összefügg az energiával, és ez a szint ebéd után, reggel, illetve cukros ételek fogyasztása után visszaesik, levertséget okozva. A kutatók azt vizsgálták, vajon a vércukor szintjének süllyedése másképp hat-e az elhízott emberekre, mint a normális testsúlyúakra.

Funkcionális MR-vizsgálattal ellenőrizték öt elhízott és kilenc nem elhízott személy agyműködését, miközben a vércukorszintjüket normálisról alacsonyra változtatták. Ezalatt különböző alacsony és magas kalóriatartalmú élelmiszerek képeit mutatták az alanyoknak.

Kimutatták, hogy az elhízott emberekben kisebb az agyműködés a prefrontális kéregben, amely a gátlásokért felelős, még akkor is, amikor a vércukorszintjük normális. Ez azt jelenti, hogy az elhízottaknak nehezebb leküzdeniük az evés utáni vágyat, különösen akkor, amikor vércukorszintjük a normális alá süllyedt.