szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egereken kikísérletezték, hogy lehet egy trükkel kivédeni a mogyoró által okozott allergiás reakciókat.

A fehérvérsejthez adott mogyorófehérje a megoldás. Amerikai tudósok egereken kipróbálták, hogyan védjék ki a gyilkos sokkot okozó mogyoróallergiát. Először vért vettek az állatoktól, majd kivonták belőle a fehérvérsejteket, hozzáadták a mogyorófehérjéket, aztán azt visszafecskendezték a kísérleti alanyokba. Két kezelés után megszűnt az allergiás reakció, az immunrendszer ugyanis már tolerálta azt a mogyoróban található alkotóelemet, mely felelős az úgy nevezett anafilaxiás sokkért.

A chicagói Northwestern University Feinberg School of Medicine professzora Paul Byrne szerint ezzel a módszerrel a többi ételallergia is kiküszöbölhető lesz a jövőben.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Medipress Plázs

Öt gyilkos étel

Egy híres japán színész 1975-ben halt meg egy gömbhalvacsorától, a közelmúltban pedig egy 15 éves lány halt bele abba, hogy megcsókolta a barátját, aki korábban mogyorót evett. 2003-ban kilenc botswanai diák vesztette életét metilalkohol tartalmú ital fogyasztása következtében.