A hőgutától is véd a lusták pirulája

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A hőgutától is védhet az a néhány évvel ezelőtt kifejlesztett szer, amelyről eddig annyit tudtak a kutatók, hogy a keveset mozgó egereknél is növeli az izomtömeget - közölte a Nature Medicine című szakfolyóirat vasárnap megjelent számában.

Az AICAR elnevezésű, "lusták pirulájának" becézett szerről a kaliforniai Salk Intézet és a Howard Hughes Orvosi Intézet kutatói 2008 nyarán számoltak be először. Most ismertetett tulajdonsága alkalmassá teheti a vegyületet arra, hogy például szélsőséges körülmények között szolgálatot teljesítő katonákat vagy sportolókat megvédjen a túlhevülés okozta hőgutától.

A 2008-as kísérletekben egerek négy hétig kapták a szert, amelynek hatására több kalóriát égettek el és kevesebbet híztak, mint kezelés nélküli társaik. A taposómalomban 44 százalékkal nagyobb távot és 23 százalékkal hosszabb ideig futott a szerrel kezelt egércsapat, ám az izomműködés megváltozása más előnnyel is járhat. Ezekben az állatkísérletekben az AICAR arra késztette az izmokat, hogy távolítsák el a cukrot a vérből, így a diabétesz kezelésében is hatásos lehet a szer. A fejlesztők akkor úgy vélték, hogy a mozgást helyettesítő AICAR előnyös lehet az elhízás és a diabétesz kezelésére olyan embereknél, akik valamely oknál fogva nem terhelhetik magukat.

A halált okozó rosszindulatú hipertermia azoknál - az egereknél vagy embereknél - fordulhat elő, akiknél a RYR1 elnevezésű gén hibás változata található meg. A testhőmérséklet emelkedése a kalcium szivárgását váltja ki az izomsejtekben, elindítva ezzel egy olyan molekuláris folyamatsort, amely az izmok összehúzódásához és lebontásához vezet. A károsodott izomsejtekből nátrium és fehérjék áramlanak a véráramba, majd miután elérték ott a toxikus szintet, szív- vagy veseelégtelenség lép fel az érintettnél.

Génmódosított egereken végzett kísérletek azt mutatták, hogy az AICAR tökéletesen megelőzte a túlhevülést. "Amikor AICAR-t adtunk a (génmódosított) egereknek, 100 százalékosan sikerült megelőzni a hősokk miatti halálozást még akkor is, ha a kiváltó tevékenység megkezdése előtt csupán 10 perccel adtuk be nekik" - idézte fel Susan Hamilton, a houstoni Baylor College of Medicone molekuláris fiziológusa.

Mint kiderült: az AICAR leállítja a kalcium szivárgását a sejtből, ezáltal megakadályozza, hogy a halállal végződő ördögi kör beinduljon. A RYR1 gén mutációja körülbelül 3 ezer emberből egyet érinthet, de a kutatók úgy vélik, hogy olyanok is hasznosíthatják egykor a szert, akik a normál génváltozattal élnek. Előnyös lehet minden olyan helyzetben, amikor nagy melegben kell hosszabb távon fizikai aktvitást kifejtenie valakinek, vagy akár csupán kibírni a hőséget.