Már csak három városban rossz a levegő

Már csak három városban rossz a levegő

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Már csak Borsod-Abaúj-Zemplén megye három városában veszélyes a levegő minősége a szálló por miatt, míg az ország többi részén csütörtökre elfogadható szintre javult a levegőminőség; a fővárosban visszavonták a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) legfrissebb mérései alapján készült térképén a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel szerepel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Putnok, Kazincbarcika és Sajószentpéter, mert ezeken a településeken a szálló por (PM10) köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm feletti.

Miskolcon viszont romlik a levegő minősége, az OKI adatai szerint a településen egészségtelennek számít a levegő, narancssárga színnel jelölték a térképen. A város polgármestere csütörtökön elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Dobos Tímea, a polgármesteri hivatal szóvivője az MTI-nek azt mondta, a szálló por koncentrációja a levegőben kedden és szerdán is magas volt, ezért kellett elrendelni a tájékoztatási fokozatot.

A légszennyezettség további romlását elkerülve arra kérik a városlakókat, hogy lehetőség szerint mellőzzék a személyautók, főként dízelüzeműek használatát, utazzanak villamossal, autóbusszal, vagy közlekedjenek gyalogosan. A kerti hulladék égetése a kedvezőtlen levegőminőségi adatok miatt tilos - tette hozzá, megjegyezve: az Országos Meteorológiai Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Központjának előrejelzése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megye térségében a következő napokban jelentős javulás nem várható.

©

Budapesten péntek reggel viszont a légszennyezettségi állapot javulására hivatkozva visszavonta a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Tarlós István főpolgármester. A Főpolgármesteri Hivatal közlése szerint Budapesten a tájékoztatási küszöbérték alá süllyedt a szálló por átlagkoncentrációja, ezért a főváros vezetője a vasárnap hozott szmogriadó-rendeletet visszavonta. A fővárosban a mérőműszerek adatai alapján a légszennyezettség szerdán sehol nem érte el az 50 mikrogrammos egészségügyi határértéket.

Szerdán még az ország kilenc városában volt kifogásolt a levegő minősége, de csütörtökre már valamennyi várost kék színnel jelölte az ország térképén az OKI, vagyis elfogadhatónak minősítették a nagyvárosok levegőjét.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el, ezeket kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), illetve piros (veszélyes) színnel jelölik. Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.