Ma csökkenhet az intellektuális teljesítőképességünk

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Újra optimális tartományba kerül a nappali hőmérséklet, de a nyugati határszélen szerdán már sok lesz a felhő. A melegfront dekoncentrációt okozhat - figyelmeztet a Meteoklinika.

Napközben erősödő melegfronti hatásra készülhetünk szerdán. A frontális tünetek elsősorban a Dunántúlon lesznek jelentősebbek. A melegedésből származó általános dekoncentráció, tompaság azonban a naposabb keleti megyékben is jellemző lesz. Ilyenkor csökkenhet az intellektuális teljesítőképesség, nehezebben tudunk összpontosítani a dolgokra. Fontos ezért egy kicsit jobban erőltetni a figyelmet, tanulásnál többször elolvasni egy szöveget, és munkánk során is ellenőrizni, hogy megértettük-e a dolgokat, nem hagytunk-e ki valami fontosat - tanácsolja a Meteoklinika.

A réteges öltözet most különösen ajánlott. Míg reggel a vastag tavaszi kabát alatt pulóverre is szükségünk van, sőt a sapka sem elhanyagolható, addig kora délután átmenetileg vékonyabb ing is elegendő lesz. A nyugati határszél lakóinak esőkabátról vagy esernyőről, valamint vízálló lábbeliről is érdemes gondoskodniuk.

Keleten az UV-sugárzás 12 és 14 óra között közepes. Ebben az időszakban az érzékeny bőrűek védekezés nélkül egy óránál többet ne tartózkodjanak a napon.A légszennyezettség szerda reggel a nagyvárosok belsejében magas. Főként a nitrogén-oxidok és a szálló por légköri koncentrációja haladja meg az egészségügyi határértéket.

A pollenkoncentráció a hét eleji fagyok miatt átmenetileg jelentősen visszaesett, de szerda délután viszonylag gyorsan növekszik. Ismét számottevő lesz a nyír, a pollen, a fűz és a juhar pollenjének légköri koncentrációja

A közlekedésben a reflexidő növekedése miatt éles szituációkban a reagálás sebessége csökken, ezért fokozottan figyeljünk a megfelelő követési távolság megtartására. A nyugati határszélen délután vizes útszakaszokkal is találkozhatunk.