A vízivás újabb előnye derült ki

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Medipress

Egy 447 egyetemi hallgató részvételével készült felmérés tanúsága szerint a vizsgázás közben vizet fogyasztók teljesítménye jobb, mint azoké, akik semmit sem isznak.

Sőt, a megfigyelések szerint a vizet fogyasztók eredményei saját korábbi teljesítményükhöz képest is mintegy 5 százalékkal javultak. Az East London és a Westminster Egyetem tudósainak vizsgálatai szerint az idősebb hallgatók gyakrabban visznek magukkal vizet a vizsgaterembe, mint fiatalabb társaik.

A tudósok 447 pszichológus hallgató vizsgázási szokásait figyelték meg az East London Egyetemen – a tanulók közül 71-en voltak az előkészítősök, 225-en az elsőévesek és 151-en a másodévesek. A 447 hallgató közül mindössze 25 százalék vitt innivalót a vizsgaterembe. Az idősebbek (másodévesek) közül sokkal többen (31 százalék) vittek magukkal innivalót, mint a fiatalok közül (21 százalék).

A korábbi vizsgaeredményeket is figyelembe véve kiderült, hogy a vizsgázás közben vizet fogyasztó előkészítősök pontszámai akár 10 százalékkal is javulhattak a korábbiakhoz képest. Ugyanez az arány az elsőéveseknél 5, a másodéveseknél 2 százalék volt. Összességében a jegyek szempontjából történt javulás 4,8 százalék volt a vízivók körében, tehát a folyamatos hidratáció, úgy tűnik, rendkívül fontos még vizsgázás közben is. Chris Pawson, az East London Egyetem tudósa szerint a vízfogyasztásnak olyan fiziológiai hatásai lehetnek, amelyek javítják a vizsgán nyújtott teljesítményt.

"A vízivás csökkentheti a szorongást, ami köztudottan negatív hatással van a vizsgahelyzetben lévő hallgatókra" – nyilatkozta Pawson. "További kutatások szükségesek, hogy feltárhassuk a vízivás jótékony hatásának pontos okait, de annyi biztos, hogy az állandó hidratáció rendkívül fontos. Ez egy rendkívül olcsó és hatékony módja az iskolai teljesítmény javításának."