Depresszió, hajhullás, fogcsikorgatás: mi mindenre jó még a botox?

Depresszió, hajhullás, fogcsikorgatás: mi mindenre jó még a botox?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A ránctalanítás mellett a botox gyógyító hatását bizonygatják még számos, nem feltétlenül esztétikai problémára.

A botoxszuri után az arc ránctalanná, de kifejezéstelenné is válik. És bár sokan így sem tudnak ellenállni, főleg a sztárvilágban, Cameron Diaz bevallotta, hogy hülyén érezte magát, és ijesztőnek látta arcát, amikor használta. Az izmokat lebénító, kisimító hatás azonban másra is alkalmazható, nem csupán a szarkalábak eltüntetésére, és egyre többször vetik be nem esztétikai bajok kezelésére az orvosok, bár az alább felsoroltak közül soknál nincs még válasz arra, hogy hogyan és miért is segítség a botox.

Migrén: mivel számos páciens homlokába belespriccelték már a botoxot, azt is észrevették egy idő után, hogy mellékhatásként elmulasztja a migrént. A neurológusok azonban most már a nyakba vagy a vállba adják al szurit, és Németországban még a TB is állja a kezelést, amit 4-6 havonta kell megismételni az erős fejfájással küzdőknek.

Botox: nem csak ránctalanításra
©

Hiperhidrózis: a túlzott izzadással szemben is bevetik a botoxot, mivel ha a legfelső bőrrétegbe kerül, akkor lebénítja azokat a kiválasztó mirigyeket, melyek az izzadásért felelősek. A tenyéren ugyanúgy használható, mint a hónaaljban, vagy akár a talpon, sőt ennek mellékhatásaként a láb sokkal kevésbé lesz érzékeny a fájdalomra, így a magas sarkú okozta fáradság ellen is jó metódus.

Akne: a csúnya, arcbőrön jelentkező elváltozásokat ugyanazon az elven gyógyítja a botox, mint az izzadást: gátolja azoknak a zsírmirigyek működését, melyek eltömítik a pórusokat. Az orvosok annak érdekében, hogy ne tűnjön el a páciens mimikája, csak az orca és a homlok felső rétegeibe spriccelik a hatóanyagot.

Kivillanó fogíny: annál a jelenségnél is bevethető a botox, amikor a nevetésnél valakinek túlságosan kilátszik a fogínye, és ez zavarja. A kizárólag esztétikai probléma esetén az ajak alá adják be a botoxot, ami a bénítás miatt nem emelkedik meg annyira így takarja az ínyt.

©

Depresszió: az vizsgált esetek 50 százalékában állítólag már hathetes kezelés után enyhítette a depressziót a botox, de hogy miért arra nem tudtak még rájönni az orvosok. Van egy olyan feltevés is, hogy csupán az okból, mert a kisimult arc miatt a hangulat is kisimul.

Depresszió ellen is jó a botox

Fogcsikorgatás: a kellemetlen, éjszaka jelentkező probléma legfőképp a partnert zavarja, de annak, aki csinálja is tönkreteszi a fogait hosszú távon, ezért a botox jó megoldás lehet. A fogcsikorgatás megszűnése ugyancsak mellékhatásként jelentkezett azoknál, akik az erős rágóizmuk miatt fordultak a botoxhoz, hogy slankítsák állkapcsukat.

Fogyás: elég ijesztően hangzik, de a gyomorba juttatva az anyagot, állítólag lelassítja az emésztési folyamatot, így tovább tart a teltségérzet.

Kövesse a hvg.hu Élet+Stílus rovatát a Facebbokon is!