Fotók: Elhagyatottan pusztul Hitler olimpiai faluja

Fotók: Elhagyatottan pusztul Hitler olimpiai faluja

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több mint húsz éve üresen áll az elhagyatott egykori olimpiai falu, ahol az 1936-os berlini olimpiára érkezett sportolók kaptak helyet.

Berlintől 10 kilométerre nyugatra fekszik Adolf Hitler egykori, az 1936-os berlini olimpiára építtetett olimpiai faluja, amelyet már több mint 20 éve senki nem használ. A mára már elhagyatott épületekben egykor közel négyezer atléta lakott a sportversenyek idején, de edzésre sportcsarnokokat, futópályákat is építettek.

A nácik által építtetett komplexumban az olimpia után katonák kaptak szállást, majd a második világháború idején katonai kórházként üzemelt, a háború vége után viszont a szovjetek használták laktanyának a Vörös Hadsereg katonái számára, sőt, az egykori úszómedence fűtőberendezésének helyet adó alagsori szobákban kínzókamra is működött.

Az egykori úszómedence
©

A szovjet katonák végül 1992-ben hagyták el a területet, de máig láthatóak még a Vörös Hadsereg nyomai az épületekben falfestmények, plakátok formájában.

A területet jelenleg a Deutsche Kreditbank alapítványának kezelésében van, amely szeretné a XX. század történelmének élő múzeumává varázsolni az egykori olimpiai falut, valamint megpróbálják rendben tartani és felújítani az épleteket, de a náci és a kommunista múlt miatt sokakban kellemetlen asszociációkat kelthet a terület.

A komplexum még 1936-ban
©

Az épületek közül egyet már 2012-ben felújítottak, nevezetesen azt, amelyikben Jesse Owens amerikai fekete futó lakott egykor a versenyek alatt, ebben az épületben egy kamarakiállítást is létrehoztak a sportolónak, aki sokkolta Hitlert azzal, hogy feketeként aranyat nyert a berlini olimpián.

A komplexumot évente néhány tucat turista látogatja, vezetett túrákon, vagy akár egyénileg is be lehet járni néhány euróért, de iskolai csoportokat is visznek néha a területre.

Az olimpiai falu házai ma
©
A tornacsarnok napjainkban
©