szerző:
travelline.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

LátnivalókLondonban található az ország legnagyobb...

Látnivalók

©

Londonban található az ország legnagyobb látványosságainak zöme, közülük négy szerepel az ENSZ Világörökségének listáján. 238 londoni nevezetesség látogatásakor nem kell aggódnunk a belépődíj miatt – ez a mennyiség egyedülálló az egész világon. 
Hogy a bőség kosarából képesek legyünk választani, elkél némi támpont. A londoni top 10 látványosság  kiindulópontnak tökéletes.
Igencsak megfontolandó a vezetett túra választása, ha várost egy út alatt akarjuk áttekinteni. Így egyszerre csodálhatjuk meg a híres londoni látképet, pillanthatunk bele a lenyűgöző várostörténelembe, eshet le az állunk a régészeti csemegék és világtörténelmi jelentőségű épületek láttán. 
Ezek a turistautak arra is jók, hogyha mélyebbre fúrnánk a város történelmében. A hogyanra több válasz is van: mehetünk panorámabuszokkal, fiákerrel, sétálva, hajóval a Temzén és így tovább. 


Royal London – a királyi London

©

Udvari fényűzés, kastélyok és paloták, a híres őrségváltás… Londonban és környékén rengeteg minden árulkodik a királyi múltról és jelenről. Érdemes megnézni a Royal Parks zöldterületének legutóbbi bővítményét: a Diana, Princess of Wales Memorial Walk egy gyalogút, s tíz km hosszan húzódik a St James’s Parkon, a Green Parkon, a Hyde Parkon és a Kensington Gardensen át, érintve néhány olyan épültet, amely Diana hercegnő életében valamilyen szerepet játszott. A Hyde Park nyugati szélén, a Serpentine-hoz közel pedig a 2004 nyarán átadott Diana Memorial Fountain víze csobog. 
Még több információhoz érdemes ellátogatni a The Official Website of the British Monarchy oldalra.

Múzeumok, képtárak
A város múzeumai és galériái folyamatosan megújítják és bővítik a gyűjteményeiket, látványosságaikat. Szinte mindegyikben remek üzletek, kávézók és éttermek vannak, sokukból, mint a Tate Modernből is, remek panoráma nyílik a városra. A belépés közülük több mint 70-be (mint a V&A, Natural History Museum, National Gallery vagy a Science Museum) ingyenes. Csodás dolog egy napot a múzeumban eltölteni – vagy egy éjszakát. Sok közülük ugyanis még péntek-szombat éjjel is nyitva tart.

©

Vásárlás

Az üzletek frontján London drámai változásokat élt meg az utóbbi években. A legnagyobb üzletházak, beleértve a világhírű Selfridges-t is, lenyűgöző 21. századi bevásárlószentélyekké alakultak át. Alapvető angol márkák adták új értelezését a hagyományosan kitűnő minőségű angol ruhaiparnak, erről magunk is meggyőződhetünk a Burberryben a New Bond Street-en. Ugyanakkor egyre több márka közül válogathatunk mérsékelt áron a különböző outletekben a város számos pontján. Az Oxford Circus-ön álló, a hírességek és divatszakírók nagy kedvencének számító Topshop az egyik legnagyobb ezek között a divatkegyhelyek között. 
Talán az egyik legkellemesebb módja a londoni vásárolgatásnak, ha ellátogatunk a fő, ezerszínű és kihagyhatatlan nagyobb piac közül valamelyikre – lehet ez a Camden, a Portobello, a Spitalfields vagy a Petticoat Lane.
30 000 bolt és 26 nagyobb piac választéka között nem könnyű eligazodni. Egy boltügyi kisokost mindesetre érdemes beszerezni, és áttanulmányozni, mielőtt bevetnénk magunkat a kereskedelmi sötét rengetegbe.

Szabadtéri lehetőségek

Ha már elegünk van a tolongásból-lökdösésből, nem kell elhagynunk a várost: London parkjai legalább annyira pihentetőek, mint amilyen szépek. A világon nem sok nagyváros dicsekedhet annyi zöldterülettel, mint ez. Fújjuk ki magunkat valamelyik parkban-elegáns kertben-bármilyen szabadtéren a kínálkozó 1800 lehetőség közül!
Vagy merüljünk alá a londoni vadonban! Fajok egész erdeje vár ránk az állatkertben, a Kew Gardens pedig segít átértelmezni a természet élményét.
S ha még ez sem elég, London nem jön zavarba. Teljesen mindegy, hogy nézni vagy csinálni szeretnénk, rengeteg sportolási alkalmunk lehet.

The London Pass

©

E dokumentum gazdája 50 remek eseményre és látványosságra ingyen léphet be, és a busz-, vonat- és metrójegyre sem kell, hogy gondja legyen.  A London Pass nemcsak értékeket rejtő, kényelmes megoldás – nagyon nagy élmény vele a kígyózó sor elejére sétálni, bemutatni a jegykezelőknek, majd besétálni az adott múzeumba, galériába. 
Ezenkívül sok színházban és étteremben kedvezmény jár a kártya tulajdonosának. Ahol pedig a belépés amúgy is ingyenes lenne, a London Pass-tulajdonosok ingyenesen csatlakozhatnak pl. egy vezetett bemutatóhoz.
Lényegtelen, hogy a múzeumok vagy a mozik szerelmesei vagyunk (netán mindkettőé), hogy a tárlatok vagy a jégkorcsolya nyűgöz le minket, hogy a katedrálisok vagy a kafferbivalyok láttán gyökerezik földbe a lábunk – a London Pass csak a svábbogaraknak lehet haszontalan.
A London Pass által kedvezményesen megtekinthető pár hely: - Tower of London, St Paul’s Cathedral, Windsor Castle, Hampton Court Palace, Tower Bridge, Shakespeare’s Globe Theatre, HMS Belfast, London Zoo & London Aquarium, Cutty Sark, Kensington Palace, Royal Mews, Wimbledon Lawn Tennis Museum és rengeteg más.
Még több infóért, még hosszabb listáért irány a http://www.londonpass.com!

Öt kihagyhatatlan nappali program

1. Üljünk fel a BA London Eye-ra, ami a világ legnagyobb és legkülönlegesebb óriáskereke!
2. Térjünk be a Tate Modern's-be egy zavarba ejtő kiállításra vagy a minimalista belső terek, esetleg a csodás panoráma miatt!
3. Vásároljunk! A Bond Streeten a legnagyobb márkák boltjaiból, a King’s Road-on a legutolsó divat képviselőitől, a jó fogások és egyedi leárazások miatt a 26 nagy piac valamelyikén!
4. Fedezzük fel a város körüli kisebb falvakat, mint a Világörökség részévé nyilvánított Greenwich-et a maga gazdag tengeri történelmével.
5. Igyunk egy teát a Ritz-ben vagy a Fortnum & Mason-ban, hogy a legfőbb angol hagyományt egy arra méltó helyen gyakoroljuk!

©

Öt kihagyhatatlan éjjeli program

1. Rendeljünk valamit London egyik sörözőjében, és a város legjobb ételeiből választhatunk!
2. Üljünk be egy West End musicalra vagy egy darabra, avagy nézzünk meg egy nyári előadást a Shakespeare’s Globe Theatre-ben!
3. Menjünk el egy igazi nagy koncertre a Wembley Arenába, vagy adjuk át magunk egy dzsesszlegendának a Ronnie Scott’s-ban!
4. Bárba be, bárból ki: Soho, Notting Hill or Hoxton/Shoreditch/Clerkenwell!
5. Leugranánk egy klubba? Leugranánk, méghozzá  a legjobb helyekre, mint a Fabric, a Turnmills vagy Dogstar!
Forrás: Visit Britain (© British Tourist Authority 2003)

Nagy-Britannia-i útinaplók


London térképe:


View Larger Map

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hétmillióba került a józsefvárosi "konzultáció"

Hétmillióba került a józsefvárosi "konzultáció"

Orbán-módra brüsszelezik az uniós pénzekből gazdagodó cseh oligarcha-miniszterelnök

Orbán-módra brüsszelezik az uniós pénzekből gazdagodó cseh oligarcha-miniszterelnök

Király Gábor reagált arra, hogy a Fidesz színeiben indulna Szombathelyen

Király Gábor reagált arra, hogy a Fidesz színeiben indulna Szombathelyen

Február óta 279 delfintetemet találtak a Mexikói-öbölben

Február óta 279 delfintetemet találtak a Mexikói-öbölben

Hat ellenzéki párt és két civil szervezet is összefog Nyíregyházán a közös jelöltekért

Hat ellenzéki párt és két civil szervezet is összefog Nyíregyházán a közös jelöltekért

Dokumentumokkal cáfolja a Fidesz Karácsony Gergely állítását

Dokumentumokkal cáfolja a Fidesz Karácsony Gergely állítását