szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

LátnivalókLondonban található az ország legnagyobb...

Látnivalók

©

Londonban található az ország legnagyobb látványosságainak zöme, közülük négy szerepel az ENSZ Világörökségének listáján. 238 londoni nevezetesség látogatásakor nem kell aggódnunk a belépődíj miatt – ez a mennyiség egyedülálló az egész világon. 
Hogy a bőség kosarából képesek legyünk választani, elkél némi támpont. A londoni top 10 látványosság  kiindulópontnak tökéletes.
Igencsak megfontolandó a vezetett túra választása, ha várost egy út alatt akarjuk áttekinteni. Így egyszerre csodálhatjuk meg a híres londoni látképet, pillanthatunk bele a lenyűgöző várostörténelembe, eshet le az állunk a régészeti csemegék és világtörténelmi jelentőségű épületek láttán. 
Ezek a turistautak arra is jók, hogyha mélyebbre fúrnánk a város történelmében. A hogyanra több válasz is van: mehetünk panorámabuszokkal, fiákerrel, sétálva, hajóval a Temzén és így tovább. 


Royal London – a királyi London

©

Udvari fényűzés, kastélyok és paloták, a híres őrségváltás… Londonban és környékén rengeteg minden árulkodik a királyi múltról és jelenről. Érdemes megnézni a Royal Parks zöldterületének legutóbbi bővítményét: a Diana, Princess of Wales Memorial Walk egy gyalogút, s tíz km hosszan húzódik a St James’s Parkon, a Green Parkon, a Hyde Parkon és a Kensington Gardensen át, érintve néhány olyan épültet, amely Diana hercegnő életében valamilyen szerepet játszott. A Hyde Park nyugati szélén, a Serpentine-hoz közel pedig a 2004 nyarán átadott Diana Memorial Fountain víze csobog. 
Még több információhoz érdemes ellátogatni a The Official Website of the British Monarchy oldalra.

Múzeumok, képtárak
A város múzeumai és galériái folyamatosan megújítják és bővítik a gyűjteményeiket, látványosságaikat. Szinte mindegyikben remek üzletek, kávézók és éttermek vannak, sokukból, mint a Tate Modernből is, remek panoráma nyílik a városra. A belépés közülük több mint 70-be (mint a V&A, Natural History Museum, National Gallery vagy a Science Museum) ingyenes. Csodás dolog egy napot a múzeumban eltölteni – vagy egy éjszakát. Sok közülük ugyanis még péntek-szombat éjjel is nyitva tart.

©

Vásárlás

Az üzletek frontján London drámai változásokat élt meg az utóbbi években. A legnagyobb üzletházak, beleértve a világhírű Selfridges-t is, lenyűgöző 21. századi bevásárlószentélyekké alakultak át. Alapvető angol márkák adták új értelezését a hagyományosan kitűnő minőségű angol ruhaiparnak, erről magunk is meggyőződhetünk a Burberryben a New Bond Street-en. Ugyanakkor egyre több márka közül válogathatunk mérsékelt áron a különböző outletekben a város számos pontján. Az Oxford Circus-ön álló, a hírességek és divatszakírók nagy kedvencének számító Topshop az egyik legnagyobb ezek között a divatkegyhelyek között. 
Talán az egyik legkellemesebb módja a londoni vásárolgatásnak, ha ellátogatunk a fő, ezerszínű és kihagyhatatlan nagyobb piac közül valamelyikre – lehet ez a Camden, a Portobello, a Spitalfields vagy a Petticoat Lane.
30 000 bolt és 26 nagyobb piac választéka között nem könnyű eligazodni. Egy boltügyi kisokost mindesetre érdemes beszerezni, és áttanulmányozni, mielőtt bevetnénk magunkat a kereskedelmi sötét rengetegbe.

Szabadtéri lehetőségek

Ha már elegünk van a tolongásból-lökdösésből, nem kell elhagynunk a várost: London parkjai legalább annyira pihentetőek, mint amilyen szépek. A világon nem sok nagyváros dicsekedhet annyi zöldterülettel, mint ez. Fújjuk ki magunkat valamelyik parkban-elegáns kertben-bármilyen szabadtéren a kínálkozó 1800 lehetőség közül!
Vagy merüljünk alá a londoni vadonban! Fajok egész erdeje vár ránk az állatkertben, a Kew Gardens pedig segít átértelmezni a természet élményét.
S ha még ez sem elég, London nem jön zavarba. Teljesen mindegy, hogy nézni vagy csinálni szeretnénk, rengeteg sportolási alkalmunk lehet.

The London Pass

©

E dokumentum gazdája 50 remek eseményre és látványosságra ingyen léphet be, és a busz-, vonat- és metrójegyre sem kell, hogy gondja legyen.  A London Pass nemcsak értékeket rejtő, kényelmes megoldás – nagyon nagy élmény vele a kígyózó sor elejére sétálni, bemutatni a jegykezelőknek, majd besétálni az adott múzeumba, galériába. 
Ezenkívül sok színházban és étteremben kedvezmény jár a kártya tulajdonosának. Ahol pedig a belépés amúgy is ingyenes lenne, a London Pass-tulajdonosok ingyenesen csatlakozhatnak pl. egy vezetett bemutatóhoz.
Lényegtelen, hogy a múzeumok vagy a mozik szerelmesei vagyunk (netán mindkettőé), hogy a tárlatok vagy a jégkorcsolya nyűgöz le minket, hogy a katedrálisok vagy a kafferbivalyok láttán gyökerezik földbe a lábunk – a London Pass csak a svábbogaraknak lehet haszontalan.
A London Pass által kedvezményesen megtekinthető pár hely: - Tower of London, St Paul’s Cathedral, Windsor Castle, Hampton Court Palace, Tower Bridge, Shakespeare’s Globe Theatre, HMS Belfast, London Zoo & London Aquarium, Cutty Sark, Kensington Palace, Royal Mews, Wimbledon Lawn Tennis Museum és rengeteg más.
Még több infóért, még hosszabb listáért irány a http://www.londonpass.com!

Öt kihagyhatatlan nappali program

1. Üljünk fel a BA London Eye-ra, ami a világ legnagyobb és legkülönlegesebb óriáskereke!
2. Térjünk be a Tate Modern's-be egy zavarba ejtő kiállításra vagy a minimalista belső terek, esetleg a csodás panoráma miatt!
3. Vásároljunk! A Bond Streeten a legnagyobb márkák boltjaiból, a King’s Road-on a legutolsó divat képviselőitől, a jó fogások és egyedi leárazások miatt a 26 nagy piac valamelyikén!
4. Fedezzük fel a város körüli kisebb falvakat, mint a Világörökség részévé nyilvánított Greenwich-et a maga gazdag tengeri történelmével.
5. Igyunk egy teát a Ritz-ben vagy a Fortnum & Mason-ban, hogy a legfőbb angol hagyományt egy arra méltó helyen gyakoroljuk!

©

Öt kihagyhatatlan éjjeli program

1. Rendeljünk valamit London egyik sörözőjében, és a város legjobb ételeiből választhatunk!
2. Üljünk be egy West End musicalra vagy egy darabra, avagy nézzünk meg egy nyári előadást a Shakespeare’s Globe Theatre-ben!
3. Menjünk el egy igazi nagy koncertre a Wembley Arenába, vagy adjuk át magunk egy dzsesszlegendának a Ronnie Scott’s-ban!
4. Bárba be, bárból ki: Soho, Notting Hill or Hoxton/Shoreditch/Clerkenwell!
5. Leugranánk egy klubba? Leugranánk, méghozzá  a legjobb helyekre, mint a Fabric, a Turnmills vagy Dogstar!
Forrás: Visit Britain (© British Tourist Authority 2003)

Nagy-Britannia-i útinaplók


London térképe:


View Larger Map

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tarajos sült fogtak be a szegedi pályaudvaron

Tarajos sült fogtak be a szegedi pályaudvaron

Megint új diákhitelt vezetnek be Magyarországon

Megint új diákhitelt vezetnek be Magyarországon

Négy szám után le kellett állítani Bérczesi Róbert koncertjét

Négy szám után le kellett állítani Bérczesi Róbert koncertjét