szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

A leggyakoribb típusa az úgy nevezett finn szauna, más néven szárazgőz.

A leggyakoribb típusa az úgy nevezett finn szauna, más néven szárazgőz. Magyarországon leginkább gyógyfürdőkben, strandokon és wellness-központokban elterjedt. Bár hagyománya nincs itthon, egyre több híve akad, egyre többen választják az egészség-megőrzés e műfaját.

A szauna szó a finn savu szóból eredeztethető, melynek jelentése: füst.
Története feltehetően több ezer évre nyúlik vissza. Az északi népek kezdetben földbe, vagy hóba ástak gödröt, ott tüzet gyújtottak, lefedték, megvárták, míg csak parázslott a tűz, és lementek hevülni. Az aktushoz hozzátartozott az is, hogy nyírfavesszővel csapdosták egymás hátát, majd a jéghideg tóba léket vágtak, s elmerültek, vagy csupán a hóban meghemperegtek.

Később már a föld fölé építettek fából kunyhókat a házaik mellé, s ezek az építmények nem csak a test hevülését szolgálták, hanem fürdőszobának, mosókonyhának és gyógyító helységnek is használták. Mivel ez a kunyhó volt a házhely tiszta helyisége, ezért gyakran itt szülték meg gyermekeiket az asszonyok. A szaunázást itt is hosszas előkészületek előzték meg, mivel meg kellett várni, hogy ne füstöljön, hiszen a kéményt nem ismerték.

A huszadik század elején kezdtek épülni a városiasodó skandináv országokban a közszaunák, melyek a társas élet kedvelt helyszíneként szolgált. A gyárak dolgozói a hét utolsó munkanapján itt pihenhették ki magukat, vagy frissülhettek föl, itt zajlott a fürdés is. A polgárok pedig már ekkor megkezdték azt a máig tartó szokást, hogy vidéken, egy tó partján hétvégi házat építettek – mökkit–, s mellé a maihoz hasonló kis faházakat, ahol télen-nyáron kikapcsolódhattak.

A skandinávok és finnek a mai napig őrzik a hagyományt. Ha vendég érkezik, megtiszteltetésnek veheti, ha szaunázni hívják. Üzleti tárgyalások, politikai viták szerencsés kimenetelét jelzi a közös hevülés. Családok, ha egymást szaunázni hívják, az egy teljes hétvégi programot jelent, lazulással, nagy beszélgetésekkel, erdei sétával, csónakázással, horgászattal, sörözéssel, virsli-, netán ráklakomával egybekötve.

A szaunák ideális hőfoka nyolcvan-száz celsius fok körül mozog, relatív páratartalma pedig harminc százalékos. A javasolt bent eltöltött idő tíz-tizenöt perc, edzettségtől függően.

A szaunát egyaránt lehet használni a felfrissülésre és az elernyedésre is. Előbbi esetén csak egy-két alkalommal töltsünk el bent időt, majd kijőve azonnal zuhanyozzunk le hideg vízzel. Itt a vérkeringés felpezsdítésén van a hangsúly: a lényeg, az ellentétes hőfokok a vérnyomásra gyakorolt élénkítő hatása. Aki inkább a teljes ellazulást várja a forró helyiségtől, az háromszor-négyszer-ötször fáradjon be, és hosszabb időt töltsön el kint a bemenetelek között, s kijövetel után ne rögtön merüljön a hideg vízbe, vagy álljon zuhany alá.

A szauna jótékony hatásai között tartják számon a vérkeringés felfrissítését, az immunrendszer edzését, és a méregtelenítést. Ugyanakkor ügyelnünk kell arra is, hogy pótoljuk a folyadékveszteségünket, leginkább szénsavmentes ásványvízzel. A szaunát nem tanácsos igénybe vennie magas vérnyomású, vagy ittas személyeknek, terhes nőknek, kisgyerekeknek.

A szauna itthon még csak egy wellness-program, mégis, aki ráérez az igazi ízére, könnyen a rabjává válhat, s megértheti azt, hogy az északi népeknél, ahol évezredes hagyománya van, miért volt ez a kis kunyhó a születés, a gyógyulás és a ravatalozás helye. Mert ez a házikó jelentette a családi tűzhelyet.

Őszben a nyár
Programajánló őszre

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!