HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

A kényszeres döntések valóban kényszeresek tudnak lenni.

Hétköznapi döntéseinket vagy megszokásból, automatizmusok alapján, vagy valamilyen cél eléréséért hozzuk.

A beidegződésből hozott döntések általában enyhe következményekkel járnak: például bár fogyókúrázunk, mégsem tudunk ellenállni egy-egy sütinek. Szélsőséges esetben azonban e döntések kényszeres zavarokhoz vezethetnek, mint amilyenek a szer- vagy viselkedési függőség jelenségei mögött állhatnak.

A Cambridge-i Egyetem Valerie Voon vezette kutatócsoportja 150 kényszerbeteg és falásrohamoktól szenvedő elhízott, illetve metamfetamin-függő páciens, valamint egy egészséges kontrollcsoport esetében vizsgálta a döntési folyamatot.

Először számítógépes feladatokban, amelyekben jutalmazták, ha a résztvevő nem a kényszeres választ adta. Ezt követte a mágnesesrezonancia-vizsgálat.

Kiderült, hogy a vizsgált zavarokkal küzdő mindhárom csoport olyan döntési mintázatokat mutat, amelyek a célirányostól inkább az automatizmusok felé mozdulnak.

Emellett hasonlóságok látszanak az agyszerkezetükben is: kevesebb idegsejtjük található azokon az agyterületeken, amelyek a célok és jutalmak rögzítésében szerepelnek.

Fizessen elő a HVG Extra Pszichológia magazinra, most sokféle kedvezmény várja.
VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mi jön az okostelefonok után?

Mi jön az okostelefonok után?

Szabadságra megy a tavasz, kedden havazhat

Szabadságra megy a tavasz, kedden havazhat

Videó: Kigyulladtak a Vivo telefonjai a hongkongi repülőtéren

Videó: Kigyulladtak a Vivo telefonjai a hongkongi repülőtéren