HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

A baba korai halála óriási fájdalom a szülőknek. A gyászt megnehezítheti, hogy a terhesség alatt elhunyt magzatok esetében sokszor eltitkolt életekről van szó, így a szülők akár teljesen magukra maradhatnak fájdalmukban. A tragédia hátterében ráadásul olykor feldolgozatlan érzelmek is hathatnak. Hogyan engedjük el az elveszített magzatokat?

A vendégek látogatóba jönnek a családhoz, s ezt érthetjük ezen a kifejezésen: vendégbaba. Megfogant, de nem nőtt meg, nem érte el azt a kort, amikor már megszülethet, és a család gyermeke lesz.

A fájdalmat különbözőképpen viselik a szülők, akik gyászolnak valakit, akit legtöbbször nem is láttak. Van, aki viszonylag könnyen éli meg, mert a magzatot elsiratják, emlegetik, évtizedeken át számon tartják a családban. Nyíltan beszélnek róla később is, hiszen átélt esemény a kis vendég érkezése és távozása. „Négy gyermekem fogant, négy gyermekem volt. Egyikük nem tudott megszületni” – mondja Péter, három élő gyermek édesapja. A szeme könnyes, ahogy erről beszélgetünk.

Megtörténhet, hogy a kis magzat érkezéséről még nem beszélnek a szülők, és előbb megy el, mintsem sor került volna az örömteli hír megosztására. Szilviék életében éppen ez történt: első gyermekük megfoganása és halála titok maradt. Amikor az orvos közölte vele a rossz hírt, Szilvi úgy érezte, nem bír megszólalni – és ez sokáig így is maradt. Évekkel később, csak két gyermeke születése után kezdett engedni a zárlat. „Most éreztem úgy, felengedhetek, képes vagyok anyává válni, és végre beszélni arról a hideg szorításról, amit sokáig éreztem a mellkasomban. Most végre jólesik, ha valakinek a szemében látom a szomorúságot, az együttérzést, ha elmesélem, mi történt velünk” – mondja.

A titok véglegessé is válhat, a mindennapok felülírják. A nagycsalád nem várja a kicsi érkezését, ezért a fiatal pár azt a támaszt is elveszítheti, amit a családtagok nyújthatnak ebben a szomorú helyzetben. Közös az öröm, és közös lehetne a bánat: a kimondott fájdalmas szavak, az együtt elsírt könnyek enyhítik a gyötrelmet. Ha a pár magára marad a veszteséggel, kölcsönös hibáztatás, vagy súlyos bűntudat alakulhat ki, ami tovább nehezítheti az életüket, olykor még szétváláshoz is vezethet.

A lehetséges trauma miatt sok szülő bele sem mer ereszkedni az örvendezésbe, mert fél, mi lesz, ha a magzat mégsem marad meg? Pedig a baba akkor is jelen van, ha csak gombostűfejnyi, akkor is kapcsolódik a szülőkhöz, az ő gyermekük. Azt hiszik a szülők, hogy ha nem veszik komolyan a kicsi érkezésének korai jeleit, akkor nincs is? Igen, ilyen fokú a félelem a veszteségtől, ennyire nehéz erről beszélnünk!

Ezt a helyzetet olyan gyászfolyamatként írhatjuk le, melyben az eltitkolt élet, majd a titokban maradt veszteség traumává válik. Nemcsak gyászolni kell, hanem a megsebesült szívet gyógyítani is.

Orosz Katalin pszichológus cikke teljes terjedelmében a HVG Extra Pszichológia legfrissebb, november 20-án megjelent számában olvasható, melyben az elengedés, a gyász és az újrakezdés témáját járjuk körül szakértő szerzőinkkel. Keresse az újságárusoknál, rendelje meg – akár a régebbi számokat is – kiadónál!

További cikkek a témában a HVG Extra Pszichológia oldalán: Mondani könnyű: engedd el!;  20 év kutatás eredménye: fogantatás előtt kockázatos a gyász; Az egyik legnagyobb tabu ma: ha a férfiaknak fáj; és A hetedik karácsony a gyermekem nélkül, illetve Feldmár András: Miért nem tudunk elkezdeni élni?

Vendégbabákkal foglalkozó gyászcsoportokról itt olvashat.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyílnak a határok a Balkánon, de csak negatív koronateszttel járhatók

Nyílnak a határok a Balkánon, de csak negatív koronateszttel járhatók

Moszkva és Szentpétervár után nálunk is nyílt hibrid hotel

Moszkva és Szentpétervár után nálunk is nyílt hibrid hotel

Először nyert olyan ló a brit-ír lóversenyek történetében, aminek 1 a 300-hoz esélyt adtak erre

Először nyert olyan ló a brit-ír lóversenyek történetében, aminek 1 a 300-hoz esélyt adtak erre