szerző:
hvg.hu

A Radar magazin online kiadása nemrégiben érdekes cikket közölt egy tinikönyvekért rajongó hölgy tollából. Paige Ferrari bevallottan főképp az erotikus, mégsem pornográf leírások miatt vált rendszeres olvasójává a tizenéveseknek szóló kiadványoknak.

Farrin Jacobs, a HarperCollins tinédzser célcsoportú publikációinak szerkesztője szerint a Radar cikkírója nincs egyedül vonzalmával, és a tinikönyvek olvasása nem nevezhető perverziónak. „Rengeteg nőt ismerek, aki imádja a fiatal felnőtteknek szóló sorozatokat. Az emberek felismerték, hogy ezek a könyvek nem csak a húsz év alattiaknak szólnak” - mesélt saját élményeiről Farrin.

Az a nemzetközi tendencia, hogy még komoly írók is a tizenévesek felé fordulnak, szintén legitimálja a jelenséget. Legutóbb például a brit Nick Hornby, aki korábban kifejezetten a harmincas, negyvenes korosztály problémáival írt, Slam című írásában egy fiatal gördeszkás fickóval foglalkozott, aki teherbe ejti tizenéves barátnőjét. „Bizonyos módon azt hiszem, minden könyvnek tinikönyvnek kellene lennie. Gyorsan el lehet őket olvasni, mielőtt belefáradnék, és úgy érzem, olyasmit olvastam, amilyennek az irodalomnak lennie kellene: könnyen emészthetőek” - mondta Hornby új könyvével és a tiniirodalommal kapcsolatban.

A magyar piacon több „fiatal felnőtteknek” szóló sorozat is tarol, elsősorban a tizenéves lányok körében. Bár marketing szempontjából remekül hangzik a „fiatal felnőtt” kategória, és a kiadók általában 14 éves kortól ajánlják könyveiket (amely nálunk a bűvös beleegyezési korhatár is), az internetes fórumok alapján az olvasók jelentős része a 12-13 évesek közül kerül ki, az idősebbek általában inkább csak „benneragadnak” a sorozatban, amit évekkel ezelőtt elkezdtek olvasni.

Bár nem minden könyvben van valódi szexualitás, erotikus leírások, a szexről való gondolkodás feltétlenül része mindnek.

A Meg Cabot által írt és itthon a Ciceró Könyvstúdió gondozásában megjelenő Neveletlen hercegnő sorozat, amelyből két résznyi nagy sikerű film is készült Hollywoodban, már magyarul is a nyolcadik könyvnél tart, de főszereplője még mindig hajadon a szó bibliai értelmében. Természetesen ettől függetlenül a szex állandó téma Mia életében, de egyelőre még jó példát mutat olvasóinak, úgyhogy bátran ajánlható a kisebb tinilányoknak is, viszont a Radar magazin kukkolásra hajlamos újságírója ebből kifolyólag kevesebb örömöt találna benne.

Az Ulpius Ház kiadó is meglátta a lehetőséget a piacban és már több tinilányoknak szóló sorozatot is futtat. A Girl, 16 című könyvnek, amelynek célcsoportja könnyen behatárolható, már az ajánlója is a gyengéd erotikáról szól: „Az első csók. Hosszú volt, gyengéd és édes. Jess szíve majd’ kiugrott a helyéből. És végül, amikor elengedték egymást, Fred azt suttogta: – Mi a véleményed róla? Rémes, nem? – Undorító! – sóhajtott fel Jess, majd fejét a fiú mellkasára hajtotta.”

A Bad Girl sorozat, amely jelenleg itthon a harmadik résznél tart, ennél jóval keményebb. Bár a főszereplő lányok némelyike még 17 évesen is őrizgeti szűzességét, ez nem akadályozza meg őket, hogy sztriptízt rendezzenenek, ha egy fiút el akarnak bűvölni. Nem véletlen, hogy ebből a könyvből meglehetősen sikeres tévésorozat is készült, amit egészen biztosan nem csak tinédzserek néznek.

Hogy miért is annyira vonzó a tizenévesek bimbózó szexualitása harmincas-negyvenes nők számára, az valószínűleg a felnőttek életéből általában lassan, de biztosan eltűnő romantikával és izgalommal magyarázható, amelyek a tinik kalandjait olvasva-nézve újraélhetőek. Az továbbra is kérdés viszont, hogy erre a célra a felnőttek miért nem választanak felnőtteknek íródott, szexuális töltésű irodalmat, amelynek nyelve nem annyira primitív és idegesítő, mint a legtöbb tinikönyvé. De talán ez is az élmény része, hiszen Nick Hornby is azt mondta, könnyen emészthetőnek kellene lenniük a könyveknek. Na, de ennyire?

hvg.hu Shake

Egészségünkre káros sztárok

Nicole Kidman állítja, az elektronikus Nintendo-keresztrejtvények tarják az elméjét fiatalosan, Madonna semlegesítené a radioaktivitást, Gwyneth Paltrow szerint a makrobiotikus diéta rákölő. Előfordul, hogy a hírességeknek fogalmuk sincsen arról, amiről beszélnek, pedig butácska kijelentéseiket a rajongók százezrei készpénznek veszik. A butaság pedig visszafordíthatatlanul terjed. Egy alapítvány szórólapot készített a bakikról, és a felvilágosítás célcsoportjai elsősorban a sztárok, csak utánuk a publikum.

Shake

"Intim, de nem vulgáris" aktsorozat Bódi Sylviről - videóval

Tombor Zoltán hivatásos képzés nélkül, szinte véletlenül vált az egyik legkeresettebb magyar divatfotóssá, akinek még a nagy áttörés, a külföldi karrier is összejött. A szerkesztők és a tervezők imádják, hónapokra előre tele van munkával. Az idei erotikus naptárpiac talán legszebb darabját is ő fotózta, Bódi Sylvi főszereplésével. Tombornak még Sylviből is sikerült valami egészen újat kihoznia, pedig a volt playmate-ről igazán sokan készítettek már sorozatokat.

hvg.hu Shake

Sarkozy elveszi Mick Jagger volt csaját

Nicolas Sarkozy francia államfő nemrég 600 újságíró előtt jelentette be, hogy szándékában áll feleségül venni Carla Bruni extopmodellt, aki mostanában már inkább énekesnőként népszerű, és akibe szemmel láthatóan füleg szerelmes.

Shake

Hogyan éljük túl a légi szerencsétlenséget?

Annak esélye, hogy légi szerencsétlenségben veszítjük életünket, 1 a 9 millióhoz. Több mint ötvenezerszer kéne repülőre ülnünk életük során, hogy ilyen módon hívjuk ki magunk ellen a sorsot.

Shake

Meddig zsugorodik még a női bugyi?

Az angol The Times napilap egyik újságírója beleásta megát a témába, s felrajzolta a trendet: a női bugyik haszontalan darabbá zsugorodtak. És bár az alig takaró miniszoknyákból és forrónadrágokból kilátszó felületek bizonyára váratlan örömökben részesítenek vadidegen férfi járókelőket, a tangatrend nem csak haszontalan, de teljesen alaptalan tévhiteken hizlalódik.

Vágó Gábor: "Meg lehet állítani, hogy az EU finanszírozza az orbáni rendszer kiépítését"

Vágó Gábor: "Meg lehet állítani, hogy az EU finanszírozza az orbáni rendszer kiépítését"

4 milliárd forintért 500 új autót kapott a rendőrség

4 milliárd forintért 500 új autót kapott a rendőrség

Újra népszavazásokkal próbálkozik a Momentum

Újra népszavazásokkal próbálkozik a Momentum

Súlyosan elmarasztalta Orbánék kormányzását az Európa Tanács emberi jogi biztosa

Súlyosan elmarasztalta Orbánék kormányzását az Európa Tanács emberi jogi biztosa

Izgalmas hardvert tesztel a Spotify, csak épp nem akarja árulni

Izgalmas hardvert tesztel a Spotify, csak épp nem akarja árulni

Többen jöttek vissza Magyarországra tavaly, mint ahányan elmentek

Többen jöttek vissza Magyarországra tavaly, mint ahányan elmentek