szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Húsok és halak, sütve-főve, darálva és különféle gyümölcsökkel vegyítve – az örmény konyha a magyar ember számára igen meglepő, ám annál ízletesebb fogásokkal van tele. Történelmük jól láthatóan megmutatkozik az ízvilágukon, innen is-onnan is belegyúrtak ezt-azt ételeikbe.

Az örmény nép körülbelül háromezer évvel ezelőtt alakult ki, s ezzel egy időben fejlődtek ki a konyhájukra leginkább jellemző vonások is. Mindemellett az örmény konyha kialakulásában és fejlődésében rengeteg féle hatás érződik: az örmény állam az időszámításunk előtti II. században nyugati és keleti részekre osztódott, először függőségbe került a rómaiaktól, perzsáktól, bizánciaktól, araboktól, majd az időszámításunk szerinti VII. századtól pedig néhány évszázadig arab, mongol, török, iráni hódítóknak esett áldozatul. A XVII. századtól a XIX. század elejéig Örményország Törökország és Irán között volt felosztva. Ez idő alatt az örmények fenntartották saját tradícióikat, megmaradt mind a szellemi, mind az anyagi kultúra, és a gasztronómia is.

A cikk folytatásához kattintson ide!

3 hónap alatt mindössze 2 darab villanyautót adott el a komoly bajban lévő gyártó

3 hónap alatt mindössze 2 darab villanyautót adott el a komoly bajban lévő gyártó

„A rendszerváltás a cél!” – A momentumos Gelencsér Ferenc sem indul a jövő évi választáson

„A rendszerváltás a cél!” – A momentumos Gelencsér Ferenc sem indul a jövő évi választáson

Jogi kiskapukkal készül az EU arra, hogy Magyarország megvétózhatja az oroszok elleni újabb szankciókat

Jogi kiskapukkal készül az EU arra, hogy Magyarország megvétózhatja az oroszok elleni újabb szankciókat

Aktívan sportol, esetleg kisbabát vár? Akkor ezt az értéket mindenképpen ellenőrizze a laboreredményben

Aktívan sportol, esetleg kisbabát vár? Akkor ezt az értéket mindenképpen ellenőrizze a laboreredményben