szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyar gyerekirodalom a szocialista évek elnyomásának köszönhetően különösen gazdag és magas minőségű volt a...

A magyar gyerekirodalom a szocialista évek elnyomásának köszönhetően különösen gazdag és magas minőségű volt a rendszerváltás előtt. Olyan emberek voltak kénytelenek az akkori betiltásoknak köszönhetően a kiskorú olvasók felé fordulni, mint Nemes Nagy Ágnes, Szabó Magda, Weöres Sándor – és még sorolhatnánk. Nekik köszönhetjük Bóbitát, Tündér Lalát és Bors nénit, a szereplők és történeteik egy része a legrégebbi gyerekdalok, versekhez hasonló mélységben rögzült a köztudatban. A rendszerváltás után mindenki bepróbálkozott a piacon, botrányos nyelvezetű és külsejű rémek lepték a könyvesboltokat. Szerencsére a silány könyveket megjelentető amatőr kiadók nagyobb része tönkrement és az utóbbi években komoly haladás tapasztalható. Egyre több jelentős kortárs szerzőnk ír gyerekeknek, akár már a legkisebb kortól is, de a külföldi behozatal is figyelemreméltó. Őszintén megvallva, az Alexandra kiadó gyerekeknek szóló kiadványaiért ritkán szoktunk rajongani, van azonban egy olyan sorozatuk, amely egyedülállóan szépséges, tartalmas és még igen hosszú is.

©

A Magyar népmesék sorozat eredeti, animációs változatát mindenki ismeri, évtizedek óta része életünknek és csak ezért sok mindent hajlandóak vagyunk megbocsátani Jankovics Marcellnek. A magyar népmese kutatás, gyűjtés a 18. század végén indult meg, kedvenceink mai formájáért a begyűjtőknek, köztük Kriza Jánosnak, az irodalmi átformálásért pedig számos írónak, például Arany Lászlónak és a mindenki által ismert Benedek Eleknek lehetünk hálásak. A Magyar népmesék rajzfilmsorozat 1977-ben indult el, 78 epizódja közel 30 évig készült és nem ismerünk ennél sikeresebb magyar animációs sorozatot. Animált népmeséink többször is világhírűvé váltak, egyrész szakmailag, másrészt pedig tartalmuknak köszönhetően. A népművészetben megszokott dolog a halál és az erőszak, gondoljunk csak a Grimm testvérek nevéhez köthető mesékre, ám a rendkívül széles tematikájú magyar kínálat a szexualitás területén is igen erősnek mondható. Ettől horgadt fel például a román médiahatóság, amikor “illetlennek” ítélte meg A királykisasszony jegyei című magyar népmesét, amelyben az említett hölgy a kiskondás kérésére felfedi másodlagos és elsődleges nemi jegyeit is. A hír aztán bejárta a világot, még az amerikai sajtóban is a mi mutogatós királylányunkon mulattak. De említhettük volna az okos lány esetét is, aki a kebleit eltakarta a királyhoz menve, ám a “csúnyáját” szabadon hagyta.

A Magyar népmesék varázslatos világa tehát (remélhetőleg) minden magyar gyerek számára ismerős, a tévé mellett az interneten is népszerű a sorozat. Logikus lépés volt az Alexandra részéről a mesék és illusztrációk könyv alakban történő megjelentetése és minden elképzelésünknél jobban felnőttek a feladathoz. A keménytáblás kötetekben tökéletes a szöveg-kép arány, kicsiknek és már olvasni tudóknak is remekül fogyasztható. A papír és a színek minősége is kiváló, egy könyvben átlagosan 8 történet kapott helyet, úgyhogy még befektetésnek sem utolsó. (A puzzle változat nekünk nem annyira jött be, de ez csak egyéni ízlés kérdése.) A mesék nyelvezete a felnőttek számára is szórakoztató (bár persze egyikünk sem érhet a nyomába sem Szabó Gyulának), a gyerekek számára pedig óriási szókincsbővítési lehetőség. Egy-egy történet általában pont ideális esti mese hosszúságú, de érdemes időt szánni az ismeretlen szavak, jelenségek megbeszélésére is. Szerintünk a szexuális utalások egyetlen kiskorút sem veszélyeztetnek, azonban az erőszak, elhalálozás az egészen kicsiknek megfeküdheti a gyomrát, ezért tényleg nem ajánljuk négy év alatt, de öt éves kortól mindenképpen érdemes kipróbálni. Eddig 10 kötet jelent meg, amelyek egyenként is megvásárolhatóak, de ha valaki ajándékba, vagy befektetésként egyszerre szeretné, a kiadó karácsonyra kihozott egy szépséges díszdobozos változatot is.

Az édesanya titokban felvette, ahogy a hatéves gyerekét veri az igazgató egy floridai iskolában

Az édesanya titokban felvette, ahogy a hatéves gyerekét veri az igazgató egy floridai iskolában

Angol házidöntő lesz a Bajnokok Ligájában

Angol házidöntő lesz a Bajnokok Ligájában

Rákkeltővé minősítették az itthon is sok ételben használt E171-et, betilthatja az EU

Rákkeltővé minősítették az itthon is sok ételben használt E171-et, betilthatja az EU