szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Itthon a felnőtt férfiak 47, a nők 52 százaléka küzd valamilyen szexuális problémával – derült ki az ELTE...

Itthon a felnőtt férfiak 47, a nők 52 százaléka küzd valamilyen szexuális problémával – derült ki az ELTE Pszichológiai Intézet és a Marketing Centrum korábbi kutatásából. A felmérés szerint a nők egynegyede csökkenő szexuális izgalomról, 19 százalékuk az orgazmus zavaráról, tizedük pedig a nemi vágy hiányáról számolt be. A férfiak leggyakoribb problémája a merevedési zavar, ami becslések szerint a 40 évnél idősebbek több mint 40 százalékát érinti, három százalékuknál pedig súlyosnak tekinthető ez a probléma. Ugyanakkor közel egyötödüknek okoz gondot a korai vagy túl gyors magömlés, 16 százalékuknak csökkent a szexuális érdeklődése. A kutatás tanulsága szerint az érintettek 40 százaléka soha, több mint felük pedig csak elvétve beszél merevedési zavaráról.

Tanulható örömök. Terápia, egyedül

Pedig tudományosan igazolt, hogy a harmonikus nemi élet hozzájárul a testi-lelki egészség megőrzéséhez. A szexuális aktus során számos pozitív élettani változás megy végbe a szervezetben csakúgy, mint egy kiadós testedzésnél: a szív munkája és a légzésszám fokozódik, a pulzus emelkedik, a vérnyomás nő, a véráramlás felgyorsul. Ugyanakkor javul a szervezet ellenálló képessége, a rendszeres, kiegyensúlyozott szex fokozza a nemi hormonok termelődését, ami mindkét nemnél kedvezően befolyásolja a fogamzó képességet. Az orgazmust megelőzően a szervezetben nagy mennyiségű oxitocin termelődik, hatására pedig nő az endorfinok, a boldogsághormonok szintje. Az örömteli szexuális élet csökkenti a pszichés zavarok, például a depresszió kockázatát, magabiztossá tesz, segíti a reálisabb, ésszerűbb önértékelést.

A szexuális zavarok hátterében gyakran lelki eredetű probléma áll: szorongás, depresszív kórképek, párkapcsolati, munkahelyi konfliktusok, félelmek – például önkontroll elvesztésétől, örömtől, partnertől –, korábbi kudarcélmények, vagy traumák – szexuális bántalmazások –, korlátozó viselkedés, szigorú vallásos neveltetés, rossz szülői minta. Előfordulhat, hogy a kiüresedett kapcsolat, a megromlott házastársi viszony, a szexuális élmény monotonitása okoz gondot. Ám az alkohol-, drogfogyasztás, a hormonális zavarok, a gyógyszer mellékhatásai is előidézhetnek ilyen jellegű bajokat.

Kik fordulnak meg a rendelőben?

Tóth Emese, a terapeuta
©

„Nem konstans szám, hogy éppen mennyien szenvednek szexológiai problémáktól, ezt nem lehet pontosan meghatározni. Átmeneti zavarok bármikor előfordulhatnak, amilyen gyorsan jönnek, úgy el is múlnak, a tartós, betegségekhez kötődő problémák azonban az életkorral együtt rosszabbodhatnak, hisz van elég idő arra, hogy kialakuljanak, krónikussá váljanak” – magyarázza Tóth Emese orvos-szexológus, az Orgazmus Klinika vezetője. Majd gyorsan hozzáfűzi, a problémák többsége a szexualitás hiányára és tudatlanságra vezethető vissza, ugyanakkor megfoghatók az orgazmuson keresztül, hisz a szexszel, a párkapcsolattal összefüggő gondok ebben csúcsosodnak ki.

Míg a nők fájdalmas közösülés, orgazmus zavar, az izgalmi állapot csökkenése miatt keresik fel a klinikát, addig a férfiak az ismert potenciazavarok, a korai magömlés és merevedési problémák miatt érkeznek a rendelőbe. Ám a közel tíz éve sikeresen működő vállalkozás a párkapcsolati problémák mellett egyedülálló módon szexuális fejlesztéssel is foglalkozik. A paciensek kora változó, 16-tól 70 éves korig minden korosztály megfordul, a többség titkokban, egyedül érkezik.

Ahogy a szakember fogalmaz a gyakorlati szexológia módszere összetett, egyszerre hat a szervezetre és a libidóra. A tanulás során a gondolkodás felszabadul, új úton indul el. A terápia gyógyszermentes, kizárólag fejlesztésre és edzésre alapoz. Lényege egy különleges masszázsféle, amely alatt a test ellazul, bármely pontja izgatható anélkül, hogy intim érintkezés történne. Az ismeretek minden alkalommal új gyakorlattal bővülnek, ami otthon egyedül vagy párban fejlesztendő, hasznosítandó. A kezelések során igyekeznek feltárni a szexuális problémák mögött meghúzódó testi működészavarokat. Ennek érdekében más szakemberekkel: urológussal, bőr-nemigyógyásszal, szülész-nőgyógyásszal, plasztikai sebésszel is együttműködnek. Ugyanakkor a lelki egyensúly, a pszichés egészség is figyelmet kap, minden gyakorlat érzelmeket hoz felszínre.

A cikk nem ért véget, folytatáshoz kattintson ide!

 

[[ Oldaltörés (Amikor az orvos is tájékozatlan) ]]

A nemi vágy és a szexuális élet visszaszorulása sokszor együtt jár. Gyógyszer vagy műtéti megterhelés is indikálhat ilyen tüneteket, ám a legritkább esetben tájékoztatják erről a pácienst, pedig megfelelő felvilágosítással megelőzhető, idejében visszafordítható lehetne a folyamat. Sajnos az orvosok éppoly tájékozatlanok e téren, mint a laikusok, pedig fontos tudásról van szó. A szexről szóló tudományok ma még a misztikum irányába hajlanak, a klinika ebben is teljesen új perspektívát, új értékrendet képviselünk – mutat rá Tóth Emese.

Mint mondja a nemek közötti különbségeket figyelembe véve sokkal érdekesebbé és különlegesebbé tehetők a kezelések. A férfiak szíve például érzékenyebb és sérülékenyebb, mint a nőké, gyorsabban megbetegszik, fiatal korban pedig jobban megszenvedi a csalódásokat. Így náluk inkább ezt a szervet erősítik, a nőknél viszont az idegrendszer stabilizálására fordítanak nagyobb gonsot. A nők eleinte jobban tartanak az érintéstől, ám a férfiak sóvárogják és hálásak érte. A gyengébbik nem csak később igényli, de akkor sokkal erőteljesebben. "Volt rá példa, hogy kollégámat női páciensei ugrásra készen várták és dühösek voltak, amiért nem keveredett kalandba velük" – árulja el a klinika vezetője.

Tóth mindezek ellenére nem hisz a párterápia hagyományos formájában, hisz amit együtt nem sikerült megoldani, azt felesleges erőltetni. Így ha mindketten a klinikát választják, akkor külön kell kezelésekre járniuk. Egymástól függetlenül érhetik el, amire szükségük van és utána otthon megoszthatják egymással tapasztalataikat.

Élvezet - kötöttségek nélkül

Tüzek gerjesztésében és a szexuális korlátok feloldásában, leküzdésében bőséges a repertoár. A házastársak már jól ismerik egymást, nem alkotnak újat az ágyban, éppen emiatt válik érdektelenné az intimitás, de izgalmassá tehető mással, legalábbis képzeletben. A fantáziák mindig hasznos inspirációt jelentenek, felpezsdíthetik az együttléteket. Ám aki elzárkózik nem képes nyitottá és befogadóvá válni az újdonságokra, megfoszthatja kapcsolatát az újjászületés lehetőségétől. A klinikán veszélytelenül szerezhető meg a szükséges tudás és közben az is megtapasztalható, milyen sokféle lehetőség van arra, hogy nekünk tetsző módon, fokozatosan tegyünk szert az ismeretekre.

Mindennek ára van

Az egyszerű kezelések költsége összesen száz-kétszáz ezer forint között mozog, ez a magánpraxisokban középes árkategóriának számít. Általában a negyedik kezeléstől komoly előrelépés várható, nyolc alkalom pedig sokszor elég is. A terápiák 50 percesek, ez hetente két-három kezelést jelent.

A klinika a hagyományos kezelések mellett exkluzív coaching programokat is indít. Ezeket elsősorban azoknak ajánlják, akik a szexuális kisugárzás előnyeit nemcsak a magánéletükben, hanem az üzleti szférában is kamatoztatni szeretnék. Sok üzletasszonynak gondot jelent, hogy szakmája elférfiasodik, a lelki megkeményedés zavarhatja a szakmai érvényesülést, de a férfiak potenciavesztése is óriási hátrányt jelenthet a vezetői kvalitások, készségek kifejezésében és az üzleti viszonyokban – véli sz orvos-szexológus.

Mint mondja a terápia végén a siker általában nem marad el, a páciensek elégedettek, bár előfordulhat, hogy a látható eredmény érdekében rövid időre felfüggesztik a kezelést. Várnak, amíg a magánéleti gondok rendeződnek, nem gördítenek akadályt a fejlődés útjába. Kontrollokra azonban nincs szükség, bár évek múlva is kapnak visszajelzést a kezelés hatásosságáról. A karbantartás természetesen fontos, ezért a terápiás módszerek bővítését is fontolgatják, olyan magas szintű és hatékony kezeléseket terveznek, amelyek az elért eredmények megőrzését, fenntartást szolgálnák.

Feloldották a kijárási tilalmat Portugáliában az elnökválasztás kedvéért

Feloldották a kijárási tilalmat Portugáliában az elnökválasztás kedvéért

Készülőben a MacBook Air prémiumkiadása

Készülőben a MacBook Air prémiumkiadása

Eső, hó, hideg és tél jön

Eső, hó, hideg és tél jön