Olasz éttermi maradékból lakhatnak jól a kidobott cicák

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Mentett, gazdátlan macskák ügyéért fogott össze a Macskavilág Alapítvány és egy budapesti olasz étterem: a konyhai maradékokból jóllakhatnak a gazdátlan cicák, a jótevők pedig díjat nyerhetnek.

A Trattoria Venezia étterem állatbarátként és a régi velencei macskabarát-hagyományok felelevenítéseként felajánlotta, hogy a konyháján megmaradt ehető, a macskák számára kedvelt maradékokat külön gyűjti és átadja azokat a Macskavilág önkénteseinek, akik eljuttatják az élelmet a mentett, befogadott cicákhoz - adta hírül közleményben az alapítvány.

Velencében a macskák tiszteletének régi hagyománya van. Úgy tartják, hogy a négylábúak mentették meg a várost a középkorban pusztító pestisjárványtól, valamint nélkülözhetetlen kísérői voltak a velencei hajósoknak is. Nem tudták volna végigjárni hosszú és gyümölcsöző kereskedelmi útjaikat, ha a jószágok nem gondoskodtak volna a hajón élő, az élelmet és a higiéniát veszélyeztető rágcsálók elpusztításáról.

Az alapítvány és az étterem ennek az együttműködésnek részeként megalapította a "Maschera di gatto" díjat is, amelyet a jövőben azoknak ítélnek oda, akik munkájuk során - kötelességükön felül - sokat tettek a bajbajutott cicákért. A díj egy valódi velencei macskaálarc, amely a híres karnevál egyik legkedvesebb dísze. Ezeknek az álarcoknak a beszerzéséről a Fiat magyarországi forgalmazója gondoskodik, amely ezzel a felajánlással vált a program harmadik szereplőjévé.