szerző:
MTI

A legnagyobb helyzeteit is elpuskázó magyar jégkorong-válogatott 4-1-re kikapott a házigazda szlovén csapattól a ljubljanai divízió I-es világbajnokság szerdai, harmadik fordulójában, és csak akkor marad reális esélye a világelitbe kerüléshez, ha csütörtökön legyőzi az osztrák együttest.

Az emberelőnyöktől hamar felpörögtek a hazaiak, s már a 3. percben megszerezték a vezetést. Később a vendégeknek is komoly ziccereik voltak, de azok kimaradtak.

A második harmadban két gyors létszámfölényes találattal nőtt a különbség, s a végén sem volt izgalom, leszámítva Vas Márton szépítését és néhány verekedést. 4-1 lett a vége oda, a feljutásért az osztrákokat kellene vernünk. (Ők büntetőkkel kaptak ma ki a japánoktól: Kudzsi Suhej mesterhármast lőtt, ugyanakkor az osztrákoknál Ulmer vitatott gólt szerzett, ugyanis a mellével segítette a kapuba a korongot. A játékvezetők videózás után adták meg a találatot.)

Szlovénia-Magyarország 4-1 (1-0, 2-0, 1-1)

gól: Sabolic (3.), Gregorc (27.), D. Rodman (28.), Ticar (48.), illetve Vas M. (51.)

Azzal, hogy az osztrákok a lehetséges háromból csak egy pontot szereztek a japánok ellen, a két forduló után százszázalékos magyar és a szlovén együttes nagy lehetőséghez jutott.

A magyarok tétmérkőzésen, illetve Ljubljanában még soha sem nyertek a szlovénokkal szemben, akiket most 9000 szurkoló buzdított. A Primeau-csapatot közel ezren kísérték el a vadonatúj Stozice Arénába, ahol a teltházas hangulat fantasztikus volt.

Az orosz játékvezető gyorsan három kiállítást ítélt a vendégek ellen, és a kezdeti "hátszélben" a szlovénok már a 3. percben megszerezték a vezetést. Sabolic lövése Horváth lábán váltott irányt, és a korong Bálizs lába között csúszott be. Később a kapuvas mentett a magyar hálóőr helyett. A folytatásban is sok volt a kakaskodás. Amikor a magyarok is létszámfölénybe kerülhettek, megnyugodtak, azonban Galanisz, Sikorcin, illetve Vas Márton is hagyott ki helyzetet.

A második felvonás hazai emberelőnnyel kezdődött, és David Rodman fonákemelése alig ment mellé. Ahogy fordult a kocka, Sofron, Vas M. és Ladányi rontott ordító helyzetben.

Mihelyst Sofron másodszor is ziccerbe került – szólóját védte bravúrral, spárgázva Kristan -, az ellentámadás után kettős emberhátrányba kerültek a magyarok. Ebből aztán előbb Gregorc, majd 56 másodperc múlva D. Rodman talált be.

A harmad vége is nagy izgalmakat hozott, emberhátrányban kontráztak a hazaiak, Bálizs óriásit védett, a pakk átcsúszott rajta, de még a gólvonalon rátenyerelt. A játékvezető videózás után jelezte: marad a 3-0.

A zárófelvonás eleje is dupla szlovén emberelőnyt hozott, Bálizs pedig bravúrt bravúrra halmozott. A kilencedik emberhátrányban Gregorc szép passzát Ticar vágta be. Vas M. ugyan szépített, de ennél több örömre nem volt ok.

Sorozatban ez volt a harmadik ljubljanai vb-meccs, amelyen 4-1-re nyertek a szlovénok a magyarok ellen.

A bíró 26 perc kiállítást osztott ki a hazaiaknak, és 36 percnyit a vendégeknek.

A magyarok számára akkor marad reális esély a feljutásra, ha csütörtökön legyőzik az osztrákokat, akik szerdán meglepetésre kikaptak a japánoktól.

Így szóltak a meccs után

Kevin Primeau, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:
"Túl sok kiállítást kaptunk, ennek egyik része jogos volt, a másik része nem, a szlovén csapat pedig van annyira jó, hogy ezeket az emberelőnyöket belője. Mindez párosult a hazaiak részéről egy remek kapusteljesítménnyel. A mérkőzés egyik fordulópontja volt, amikor 1-0-ás hazai vezetésnél kihagyta a szólót, majd utána rögtön kettős emberhátrányba kerültünk és két gyors gólt kaptunk."


Bálizs Bence, a magyar válogatott kapusa:
"Buta gólokat kaptunk, de tény, hogy a szlovénok ma jobbak voltak. A helyzetkihasználásuk révén nyerhettek. Sajnálom, hogy nem tudtam győzelemhez segíteni a csapatot."

Vas Márton, a magyar gól szerzője:
"Túl sok kiállítást szedtünk össze, és többet kellett volna korcsolyáznunk. Ez a kettő okozta ma a vesztünket. Nem szabad megtörnünk, csütörtökön le kell győznünk az osztrákokat, hogy életben tartsuk álmainkat. A mai nap is bebizonyította, hogy bárki ellen lehet győzni."

Hári János, a magyar válogatott támadója:
"Sajnos így alakult. Ők belőtték a helyzeteiket, mi nem. A rengeteg emberhátrányunk sok erőt kivett belőlünk, de remélem, gyorsan tudunk regenerálódni, mert csütörtökön is komoly mérkőzés vár ránk."

Eredmények:
3. forduló:
Japán-Ausztria 4-3 (0-1, 2-1, 1-1, 0-0, 1-0), büntetőkkel

gól: Kudzsi (26., 37., 49.), illetve Altmann (12.), Ulmer (30.), Trattnig (48.)

Nagy-Britannia - Ukrajna 4-3 (0-1, 3-2, 0-0, 1-0), hosszabbítás után

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A megvádolt Simonka a hvg.hu-nak: Ártatlan vagyok

A megvádolt Simonka a hvg.hu-nak: Ártatlan vagyok

Újraszámolták a szavazatokat Győrben, Borkai marad a polgármester

Újraszámolták a szavazatokat Győrben, Borkai marad a polgármester

Videón, ahogy Orbán megpróbálja kirángatni a táblát Hadházy kezéből

Videón, ahogy Orbán megpróbálja kirángatni a táblát Hadházy kezéből

A Balaton vizével együtt egy uszályt is leeresztenek a Sió-csatornán

A Balaton vizével együtt egy uszályt is leeresztenek a Sió-csatornán

Százával adják el a magánrepülőket, de a Brexit betehet az üzletnek

Százával adják el a magánrepülőket, de a Brexit betehet az üzletnek

A motorja után kötve vonszolta kutyáját egy zempléni férfi

A motorja után kötve vonszolta kutyáját egy zempléni férfi