Meghalt Bally, a britek teniszező sztárja

Meghalt Bally, a britek teniszező sztárja

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Hosszú betegség után, 30 évesen elhunyt Elena Baltacha, a brit profi női teniszsport ranglistájának egykori első helyezettje. Az ukrajnai születésű Baltacha a Lawn Tennis Association brit teniszszövetség hétfő hajnali bejelentése szerint vasárnap halt meg, májrákban.

Elena Baltacha Kijevben született, de a skóciai Perth városában nőtt fel. Édesapja skót és angol futballkluboknál játszott.

A mindenki által csak "Bally" becenéven emlegetett, rendkívül népszerű teniszező 19 éves kora óta küszködött krónikus májbetegséggel, de a daganatos megbetegedést csak idén januárban diagnosztizálták. Nem sokkal korábban, tavaly novemberben jelentette be visszavonulását a profi teniszsporttól, elsősorban lábsérülései miatt. Rákos betegségének megállapítása előtt mindössze három héttel házasodott össze egykori edzőjével, Nino Severinóval.

Karrierje csúcspontján, 2010-ben bekerült a világranglista felső 50-es mezőnyébe, a 49. helyen, de 2009 decemberétől összesen 132 héten át vezette a brit női ranglistát.

Legjobb Grand Slam-eredményeit 2002-ben Wimbledonban, 2005-ben és 2010-ben pedig az Australian Open tornán érte el; mindhárom alkalommal a harmadik fordulóig jutott.

©

A 2012-es londoni nyári olimpiai játékokon tagja volt a Team GB-nek, vagyis a brit olimpiai csapatnak.

Baltacha rákbetegségének bejelentése után a világ teniszsportjának volt és jelenlegi legnagyobb sztárjai június 15-ére jótékonysági mérkőzéssorozatot hirdettek meg, "Rally for Bally" címmel, és a befolyó pénzt az adományokból működő Royal Marsden Cancer Charity rákkutató alapítványnak ajánlották fel. A sportrendezvényen, amelyet immár Elena Baltacha emlékének szentelnek, részt vesz Andy Murray, Martina Navratilova, Tim Henman, Greg Rusedski és Heather Watson is.