Cseh Lászlóról is szivárogtattak a WADA-adatbázist feltörő hackerek

Cseh Lászlóról is szivárogtattak a WADA-adatbázist feltörő hackerek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A múlt hét óta több részletben számos olimpikon orvosi adatait adta ki egy hackercsoport, miután sikerült feltörnie a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) adatbázisát. A most közzétett dokumentumok között egy Cseh Lászlóra vonatkozó is ott van.

A Fancy Bears’ nevű, szakértők szerint orosz hackerekből álló csoport által megszerzett adatokból az derül ki, hogy a sportolók kértek-e engedélyt egészségi okból olyan szert használni, amelynek valamely összetevője szerepel a WADA tiltólistáján. Nem pedig az, hogy doppingoltak.

Az elmúlt napokban többek között Serena és Venus Williamsről, Rafael Nadalról, a tornász Simone Bilesról, a kerékpáros Chris Froome-ról és Bradley Wigginsről, illetve legújabban az atléta Mo Farahról és Gauthier Grumier-ről is szivárogtattak az adattolvajok.

A Cseh Lászlóról kiadott dokumentum szerint a hatszoros olimpiai érmes magyar úszó 2011-ben kapott engedélyt a Nemzetközi Úszószövetségtől formoterol használatára. A szer szedését szükség esetén 6 mikrogrammig engedélyezték számára, ezért alkalmazása csak akkor számítana doppingnak, ha a sportoló ennél nagyobb mértékben inhalálta volna a készítményt.

A szer a vonatkozó Wikipedia-szócikk szerint „a hörgők simaizomzatának gyors és hosszantartó relaxációját idézi elő reverzibilis légúti obstrukcióban szenvedő betegekben”. 

Az úszóról gyermekkorában derült ki, hogy asztmás.

Cseh László, a Magyar Úszószövetségen keresztül az MTI-nek megerősítette, ilyen engedélyeket korábban évről évre kérnie kellett gyermekkori asztmája miatt, a nyilvánosságra hozott dokumentum azonban az utolsó volt a sorban, hiszen 2012 óta – már a londoni játékokat megelőzően – egy olyan készítményt használ szükség (azaz kizárólag légzési nehézségek) esetén, melynek összetevői közül semmi sincs tiltólistán, azaz öt éve nincs szüksége az úgynevezett TUE-engedélyre.

Hozzászólások